2011. március 10., csütörtök

Mi készülhet házi tésztából?

Annyira belejöttem a tésztagyúrásba, hogy nincs olyan hét, amikor ne készülne valamilyen formában. Legtöbbször metéltet főzök, mert kézzel nem tudok változatos formát vágni. De gyártottam már levesbetétet is, egyszer talán szentelhetek egy postot annak is. Illetve próbagyártás volt tortelliniből, remélhetőleg azt is készítek majd normál családi mennyiségben is,  amint lesz egy nyugalmasabb napom. Ehhez a májas szószhoz először mást képzeltem el, de azt az ötletet el kellett, hogy napoljam, így helyettesítettem  metélttel az eredeti verziót. Általában 30 dkg lisztből szoktam gyúrni a tésztát, de az akkora adag, hogy egy evésre nem fogy el, ezért lecsökkentettem a liszt mennyiséget 20 dkg-ra. Ez éppen egy normál porció nekünk, akár ebédre, akár vacsorára.
A tészta elkészítését nem írom le, ugyanúgy jártam el, mint itt.










Elkészítés:

A májat megmosom, hideg vízben 1-2 órán át kiáztatom, leszűröm és megtisztítom az oda nem illő részektől. Feldarabalom kisebb méretűre. A hagymát meghámozom, félszeletekre vágom, az olvasztott zsíron elkezdem párolni, közben sót szórok rá, majd hozzáadom a májat is. Ízesítem frissen őrölt borssal, bazsalikommal, oregánóval, feldarabolt zsályával. Ha puha a máj, 2/3-ad részét kiveszem egy keverő tálba és rúdmixerrel pürésítem, majd visszateszem a serpenyőbe. Adok hozzá sűrített paradicsomot és annyi vizet, hogy közepesen sűrű, mártás jellegű legyen, kiforralom. Közben egy nagy lábasban teszek fel vizet, felforralom, szórok bele sót és kifőzöm benne a tésztát. Leszűröm, vízzel leöblítem, egy tálba teszem, olvasztott zsiradékkal vagy olajjal átkeverem. Tálaláskor mindenki kedve szerinti mennyiségű szószt és sajtot tesz rá. (Ha valaki jobban szereti hogy teljesen belepi a szósz a tésztát, akkor a serpenyőben lévő szószra borítja a kifőtt tésztát azonnal és abban összedolgozza. Én fordítva jobb szeretem. Szeretek gyönyörködni a frissen főtt tészta színében, ezért nem kavarom össze, csak evés közben.)

Megjegyzés: Természetesen nem csak házi tésztából készíthető, csak nekem erre állt rá a kezem, mikor írtam a hozzávalókat. Illetve pontosításra szorul a mennyiség: 20 dkg lisztből és 2 tojásból készült házi tészta.

2 megjegyzés:

  1. Régóta kacérkodok tészta készítésével,gyerekkoromban csak házit ettünk.Örülök,hogy írtál a próbálkozásaidról,nekibátorodtam...

    VálaszTörlés
  2. Tálaló,
    csak bátran, olyan klassz dolog. Lassan már hobbymá válik a gyúrás. Ismét ki akarok próbálni egy formát, természetesen kézzel szabdalva. :)

    VálaszTörlés