2011. március 1., kedd

Hajtovány

Ha van itthon élesztő, nem nyugszom, mindig sütök valamit. Persze, egyáltalán nem szidnak meg ezért a családtagok. Limara hajtoványa volt a következő várólistás péksüti. Fél adagot gyúrtam be, egy nagy téglalapot nyújtottam a tésztából,  hosszában kettévágtam, így két rudat készíthettem. Különböző tölteléket kaptak. Az egyikbe reszelt sajt került, a másikba pedig lereszelt füstli+sajt. Házisonkát gondoltam először, de ahhoz meg kellett volna főzni és ledarálni, viszont az már  nem fért volna bele az időmbe. Majd legközelebb.
Összesen 40 db kis -két falatnyi- finomságom lett ebből az adagból. Tartalmas leves után ettük.












Elkészítés:

A kétféle lisztet összekeverem sóval, beleöntöm a kenyérsütő üstjébe. Az élesztőt felfuttatom kb. 1 dl tejben pici cukorral, majd hozzáöntöm a liszthez. Beleteszem a tojássárgáját, az olajat és a többi langyos tejet. A géppel 2*10 perc alatt megdagasztatom. Hagyom az üstben duplájára kelni. Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen kinyújtom, viszonylag vékonyra, nekem 50*60 cm-es méretűre sikerült. Hosszában kettévágom, így két rudam lesz majd. A puha vajat megfelezem. Az egyik tésztalapra rákockázom az 5 dkg-nyi vajat, elkenem kézzel, majd megszórom  a reszelt sajt 2/3 részével. Feltekerem, mint a bejglit és feldarabolom kis trapéz formákra. Sütőpapíros tepsin pihentetem még kb. 15 percig, majd lekenem tojássárgával, amit néhány csepp tejjel elkeverek. Előmelegített, 180 fokos sütőben sütöm 20-25 percig. A másik rudat ugyanúgy töltöm, mint az elsőt, csak a reszelt sajtra még egyenletesen elszórom a reszelt füstlit.







Érdemes kipróbálni, nagyon finom sósság!

11 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki!A fotó is remek!

    VálaszTörlés
  2. De jók ezek a képek (is)! Emlékszem mikor kezdted, mennyit szabadkoztál, hát igazán büszke lehetsz rájuk!

    VálaszTörlés
  3. Kriszta,
    köszi. :)

    Piszke,
    de aranyos vagy! Köszönöm a dícséretet! :)

    VálaszTörlés
  4. Na akkor ti is beálltatok a hajtoványrajongók közé! Nagyon kis csinosak lettek!
    ( de ugye nem a lisztet futtatod fel?)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon kis formásak lettek! Ezt már én is készítettem, szintén Limara receptje alapján. Mi imádjuk!

    VálaszTörlés
  6. Nézz be hozzám, vár egy kis meglepi:)

    VálaszTörlés
  7. Fantasztikusak és a képek is

    VálaszTörlés
  8. Moha,
    :)) De kis szemfüles vagy! Javítottam, köszi.

    Mónika,
    nálunk most volt először, de a fél adag pillanatok alatt elfogyott. Biztos, hogy többször is meg fogom sütni.

    CST,
    megyek. :)

    Limara,
    köszönöm a receptet, vannak még sorbanálló péksütik. :)

    Bianka,
    köszi, aranyos vagy. :)

    VálaszTörlés
  9. Szépségesek!
    Van itthon élesztő, jössz? :)

    VálaszTörlés
  10. Annyira jók ezek a képek!!! És persze a péksüti is ínycsiklandozó!

    VálaszTörlés