2009. december 7., hétfő

Karácsonyi forgatókönyv előkészületei



 
Talán   kissé le vagyok maradva önmagamhoz képest, ünnepi készülődés terén. Mentségemre szolgáljon, hogy egyéb elfoglaltságaim voltak, vannak mostanság, de bízom benne, hogy összeáll a tennivalók listája, mire szükség lesz rá.
Aki szokott nálam nézelődni, láthatja, hogy az egyszerűséget kedvelem. Adódik ez leginkább abból, hogy én magam is egyszerű ember vagyok, illetve az időhiány rákényszerít arra, hogy előnyt élvezzenek a szimplább ételek.
A karácsonyt is úgy képzelem el, hogy jusson idő családra, barátokra, pihenésre, ne csak a konyhában serénykedjek.
Voltak évek, mikor rengeteg félét sütöttem, főztem az ünnepekre, de rá kellett jönnöm, hogy a gyomor befogadó képessége és az energiám is véges. Most már annyi ételt készítek, ami biztosan elfogy, még így is mindenki kedvére válogathat, de nem gondolom, azt, hogy az egész város nálunk fog vacsorázni.
Egy ideje, ha időm engedi, nézegetem a meglévő gasztro újságokat, régi recepteket, válogatok, tervezgetek.

Ami biztos:

  • Nem sütök bejglit, mert nem igazán szeretjük. Próbálkoztam vele évekig (a karácsonyhoz tartozik jelszóval), de nálunk soha nem fogyott el és nem is volt népszerű. Évről-évre csökkentettem a rudak számát, majd végleg elmaradt.
  • Lesz valamilyen mákos süti és diós is, mert ahhoz azért ragaszkodom, hiszen mindkettő az ünnepi hagyományhoz tartozik. A diót régen a rontás ellen fogyasztották, a mák pedig a bőséget jelentette.
  • Készülök mézeskaláccsal, évek óta rendszeresen sütöm. De a mennyiség már itt is csökkenő tendenciát mutat, illetve a kivitelező team 1 fősre redukálódott. Már csak én veszek részt a munkálatokban.  Megnőtt a gyermekem. Pár nappal szenteste előtt készítem, mert az én bevált receptem puha mézeskalácsot ígér. Nem olyan szép, mint sok kedves blogtársamnál, nem díszítem írókával, csak csokiba mártom. Ha mégis marad ki belőle, különböző tovább felhasználási ötleteim vannak.
Ami nem biztos, de valószínű, hogy benne lesz a menüben, valamilyen formában:

  • Hal kerül az asztalra, de nem halászléként, mert vallom, hogy a jó halászlé időigényes, inkább valami gyorsabb receptet keresek.
  • Pulyka lesz, mert szeretjük. De nem sütök egy egészet, inkább a mellére szavazunk, konkrét recept nincs még kiválasztva.
  • Szűzpecsenye jöhet még számításba, szerintem szintén elkészül, szimpatikus recepteket keresek folyamatosan.

Jelenleg itt tartok az előkészületekkel. Díszítés és bevásárlás szintén ütemezett terv szerint halad, mindig egy lépéssel előrébb vagyok a kész állapothoz.

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nem vagy egyedul, én is le vagyok maradva a karácsonyi elokészuletekkel. Nekem még elméletben sincs meg a menum...
    Kozben látom,hogy a tobbi blogon, már elosutéseket csinálnak ! :))
    Nem baj, az a lényeg,hogy a karácsonyi asztalon ott legyenek a finomságaink.Abban pedig biztos vagyok,hogy ott lesz mindkettonknél! :))

    VálaszTörlés
  2. Szemirámisz: megembereltem magam és egy sütit leteszteltem. Legalább egy picit megnyugodtam, hogy mégis beindult az ünnepi verkli. De a bonyolultabbak még hátra vannak.

    VálaszTörlés