2009. december 19., szombat

Mézeskalács





Túl vagyok a mézes sütésén. Fél adagot terveztem, de végülis 1 kg lisztből csináltam, és helyesen tettem, mert már alig van belőle, pedig még van 4 nap karácsonyig. Nem baj, ha fogy az azt jelenti, hogy jól sikerült. Most mézeskalács fűszerrel ízesítettem, az első darab elfogyasztása után meg is jegyezte gyermekem, hogy nem olyan ízű mint szokott. De ettől függetlenül már megevett belőle jó néhányat.  

Hozzávalók:
80+20 dkg liszt
2 tojás
1 ek zsír
6 ek barack lekvár
25 dkg porcukor
25 dkg langyos méz
1 kk fahéj (most kihagytam helyette mézeskalács fűszer került bele)
1 citrom reszelt héja (szintén kimaradt, mézeskalács fűszer helyette)
2 dkg szalalkáli
1 dkg szódabikarbóna
2,5 dl tej

Elkészítés:
Este a 80 dkg lisztbe belemorzsolom a zsírt, mehet hozzá a porcukor, a villával felvert tojás, a barack lekvár, a langyos méz, ízesítők. A tejet megfelezem, egyik részében a szódabikarbónát, a másik részében pedig a szalalkálit oldom fel, majd hozzákeverem a lisztes alaphoz. Egész éjszaka pihenhet. Másnap hozzádolgozom a maradék 20 dkg lisztet, ekkor már tészta állaga lesz. Lisztes deszkán, folyamatosan lisztezve nyújtom ki, kb. 4-5 mm-esre és előmelegített sütőben sütöm, 180 fokon. Hamar megsül. Ne legyen nagyon barna, mert akkor kiszárad. Puha kalács, azonnal ehető.
Nem szoktam írókázni, de most néhányat díszítettem belőle tojásfehérével, illetve lekentem a fehér mázzal, néhány db-ot pedig csokiba mártottam.

2 megjegyzés:

  1. Szóval nálatok is idő elött fogy a mézes:))) Ismerős, de azzal vigasztalom magam, hogy ízlik nekik:DD

    VálaszTörlés
  2. Trinity! Az a jobbik eset ha fogy, még ha hamarabb is, mint kellene. Gondold el, ha senki nem enné... Újrahasznosító receptre kellene vadásznunk. :)

    VálaszTörlés