2010. március 7., vasárnap

Bársonyleves



Ha nem tudnám miből készült ez a leves, ránézésre, a fotó alapján, valami édesre gondolnék. Pedig ez nem édes,  de nem ám. Cékla, füstölt hús, kapor  és még néhány íz.  Egy régi gasztroújságban találtam ezt a receptet.  Volt éppen   itthon még 3 cékla, ami felhasználásra várt.  Finom lett, elfogyott.
A módosított receptet írom le, az eredetiben van csombor is, de én sajnos  nem tudtam beszerezni. (Már van vetőmagom, nem sokára elvetem:)) Az adagot lefeleztem,  két személyesre,  még így is bőséges  mennyiség lett belőle.

Hozzávalók: (2 személyre)
3 db  ökölnyi méretű cékla
2 db füstölt oldalas
1 vöröshagyma
2 ek rizs
2 ek paradicsom püré
fél teáskanál cukor
fél doboz tejföl (175 g-os fele)
2 tk szárított kapor
1 babérlevél
1 ek zsír
fél ek liszt
fél evőkanál ecet


Elkészítés:

A füstölt oldalast   kiáztatom, majd felteszem vízben főni.  Egyszer leöntöm róla a vizet és újat öntök rá, majd tovább főzöm, ha félig főtt, átteszem tovább főni a céklához. A céklát meghámozom, lereszelem alma reszelőn. Felteszem vízben főni, az apróra darabolt hagymával. Sózom, hozzáadom a cukrot, a babérlevelet és a paradicsom pürét. A kapor felét is beleszórom. A megpuhult oldalast lefejtem a csontról és kis kockákra vágom, majd visszateszem a levesbe. Beleszórom a megmosott rizst, és készre főzöm. Közben elkészítem a rántást, a zsírt megolvasztom beleszórom a lisztet, világosra pirítom, hagyom kihűlni. A hideg tejfölt is hozzáadom,  habverővel simára keverem, forró levessel felengedem, majd beleöntöm a levesbe és kiforralom. Tálalás előtt ecettel ízesítem, tejföllel díszítem és még szórok bele kaprot. Pikáns, enyhén édes-savanyú fogás.


Eredeti recept: Príma konyha

3 megjegyzés:

  1. Micsoda összetevők! s közben akkorákat nyeltem, s közben már az jutott eszembe, hogy van céklám és friss kaprom is:)) Nagyon hangzatos, és nagyon jól néz ki. Tényleg olyan bársonyos!

    VálaszTörlés
  2. Ezt tényleg jól leírtam (közben, közben) de tényleg közben végig gondolkodtam, ugye látszik is rajtam? :-))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jóképű leves, finom lehet! :))

    VálaszTörlés