2011. március 8., kedd

Csúnyácska, de finom

A cékla egy nagyon jó vitaminforrás,  ősztől tavaszig szinte folyamatosan kapható, fogyasztható. Igaz, hogy ilyenkor már nem a szépségéről híres ez a zöldség, de a zord külső semmit nem von le az élvezeti értékéből.
Sajnos nem saját termés, amit eszek, de bízom benne, hogy többet használ, mint árt, ha elfogyasztom. Az idén előrelátóbb vagyok és vetni fogok céklát, már megvettem a vetőmagot. A tárolása már nehezebb feladat lesz. (Bár ne tervezzek előre, egyáltalán tudjam elvetni a magokat, keljen ki és legyen belőle ehető termés. Az időjárás miatt vagyok picit pesszimista. :(( )


Van valakinek a cékla téli tárolásával kapcsolatban valami bevált módszere?



Egyébként mostanában leggyakrabban nyersen eszem. Nagyon finom úgy is. Levesként már két verzióban fent van a blogon.


Sütve is remek és savanyítva is nagyon szeretem. Süteménybe csempészve még nem ettem, pedig van egy jó receptem, már többször elolvastam, de mindig elnapolom. Legközelebbi célom egy saláta, semmi túlvariálás, csak egyszerűen... Valami jó kis sülthöz, mondjuk tyúksülthöz tervezem. Hozom majd a receptet. Addig is egyetek Ti is céklát, addig míg lehet kapni!!!




15 megjegyzés:

  1. Nagyon egészséges,mi is nagyon szeretjük!:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon egészséges a cékla! sokat segitett amikor pár évvel ezelőtt kimioterápiáztam.
    Anyunak van egy új receptje, de nem tudom pontosan. Majd megkérdem és jövök és elmondom nektek is.

    VálaszTörlés
  3. Ditta,
    láttam nálad is van fent saláta recept! Babácska is szereti?

    Vdaina,
    örülök, ha hozod a receptet! :) Céklalevet ittál vagy magát a céklát etted?

    VálaszTörlés
  4. Az a helyzet,hogy mi télidőben céklafanok vagyunk. Rengeteg céklát eszünk, ültettem is a kertemben, igen optimistán, hosszú 30 dkg-os céklákat vizionáltam, aztán kiderült, hogy nálunk nem nő meg, úgy hogy lett kb. 1 kg bébicéklám. Nyers céklasalátát általában hetenként, maximum 10 naponként készítek. Ahogy elkopik, jöhet a következő. A blogomon külön megjelöltem a cékla ételeket. Nézd meg, talán merítesz ötleteket. Most, hogy végignéztem én is, meglepődtem, hogy milyen kevés cékla receptet tettem fel. Ennél sokkal több félét készítek, többféle levest is, köretként rendszeresen eszük, mert ugye sütve fantasztikus!
    Éva

    VálaszTörlés
  5. Szia Éva!

    Én kb. 3 évvel ezelőtt vetettem utoljára céklát, nem győztem megenni, mert rajtam kívül senki nem fogyasztja a családban. Azok hosszúkásak voltak és viszonylag nagyobbra nőttek. Pedig nálunk nagyon rossz a talaj. Most viszont gömbcékla magot vettem. Kíváncsi vagyok mi lesz belőle. Majd referálok.
    Szétnézek nálad és viszem amit tetszik, ha nem bánod. :)

    VálaszTörlés
  6. Nálunk is szinte minden héten készül cékla, főleg sülve, szerintem úgy a legfinomabb és nem fő ki az értékes tápanyag.
    Én nem termesztek céklát, de anyósom régebben sötét, hűvös helyen ( pince ) tárolta egy nagy műanyag ládában, homokban.

    VálaszTörlés
  7. Citromhab,
    én is azért eszem mostanában inkább nyersen, hogy minden ami egészséges benne, az megmaradjon. Mint tudjuk a sütés, főzés értékes tápanyagokat vonhat ki a zöldségből. De nyilván csak nyersen unalmas lenne. :)
    Köszi a tárolási tippet. Ha bejön a termés kipróbálom. De vajon a boltban árultakat hogy tárolják??? Ugye nem a vegykezelés miatt maradnak viszonylag szépek?

    VálaszTörlés
  8. Nagyon finom az orosz borscsleves céklával, én imádom. Egyébként mi pincében szoktuk tárolni a céklát, megmarad, persze azért tavasz felé, már ráncosodik, veszít a víztartalmából ott is.

    VálaszTörlés
  9. Én is imádom a céklát, van is a blogba fent több receptem is. Na a süteményt mindenképpen süssed meg!!!Először én is óckodtam tőle, de azóta már többféle süteményt sütöttem céklával, és még a férjemnek is nagyon ízlenek. Mi is a pincébe szoktuk tárolni,csak simán letéve a földre.:)

    VálaszTörlés
  10. Nálunk az egész család imádja a céklát. 25 éve termesztek gömbölyűt és hosszúkásat. Ha felszedem, a levelét lecsavarom így a közepe nem sérül meg, ez fontos, így marad életképes. A gyökeréből is le lehet csípni, hogy ne legyen olyan hosszú. Késsel nem szabad levágni. Én pincében tárolom, festésből visszamaradt műanyag vödörbe egymás mellé bele teszem, gyökerével lefelé, így töltöm meg a vödröt púposan. Most is olyan, mintha frissen szedtem volna ki a földből. Nekem most is friss, ropogós. Remélem jó tanácsot adtam.

    VálaszTörlés
  11. Mi is céklaimádók vagyunk. Nekünk sajnos nem terem, de biztos helyen a piacról veszem, s csak simán a garázsban földre lerakva tároljuk. Gyümölcsfacsarón átengedve lének minden reggel egy pohárral iszunk. (kevedrem néha almával, citrommal, sárgarépa s egyéb más gyümölccsel)

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm mindenkinek a tárolási tippeket, tanácsokat! Nekünk nincs pincénk, de van egy helyiségünk,fűtetlen kamránk, ahol tálorhatok élelmiszert, de ha kemény fagyok vannak, akkor nem tudom nem fagy-e meg ott? Ki fogom próbálni.

    Marika, Te akkor már profi vagy cékla ügyben. 25 év tapasztalata az már valami. :)

    VálaszTörlés
  13. Imádom savanyúnak sok-sok tormával

    VálaszTörlés
  14. Eddig én csak savanyúság formájában ettem, de azt hiszem, ideje lenne kipróbálnom más módon elkészítve is.

    VálaszTörlés
  15. Thrini, anyu keszitett nekem minden nap cocktailt: 1 kb 150-200 ml-es pohár frissen kifacsart nyers cékla + sárgarépa és külön 1 pohár alma levéből.
    mondhatom hogy nekem nem hullott ki a hajam mint másoknak, ami kihullott az is gyorsan regenerálódott a kezelés után és nem is fogytam le mint mások. úgyhogy jószivvel ajánlom, mert nagyon egészséges.
    A befőttes üvegbe elrakott cékla receptjét még nem kaptam meg, de nem felejtem el :)

    VálaszTörlés