2009. december 28., hétfő

Kenyérsütés






Most már én is a kenyérsütőgép tulajdonosok táborát erősítem. Karácsonyi ajándék a gép. Egy egyszerű típus. Figyelembe véve a kenyérfogyasztásunkat, egy lapátost választottunk, 600  W-os, és 12 program van rajta.  Fontos volt, hogy legyen külön dagasztó program is, mert úgy tervezem, hogy ebben fogom az összes kelt tésztát készíteni. Már háromszor próbálkoztam a kenyér sütéssel, mind háromszor másmilyen lett. Wise Lady receptjét próbáltam ki, némi módosítással. Amiről kép készült, az volt a legfinomabb, viszont a legcsúnyább. Nagyon rusztikus lett a teteje. :) Még nem vagyok túl bátor  és nem igazán merek belenyúlkálni a gépbe. Természetesen búvárkodom a blogokon is, ahol jó kis fortélyokat olvastam. Limaránál is szétnézek, mert azt hiszem nála kell, hogy legyen bevált recept.  :))
Egyik alkalomkor rétes liszt és finom liszt keverékével dolgoztam. A képen látható kenyér viszont BL-80-as lisztből készült. Nem a legjobb minőségű volt. Kértem a férjemet szerezzen be nekem tótkomlósit (sokat jár arra), mert olvastam több helyen, hogy dícsértétek.
Folyamatosan dolgozni szeretnék  géppel, természetesen felkerülnek a tapasztalatok a blogra, biztosan segítséget nyújtok vele másoknak is.

Hozzávalók:
45 dkg BL 80 liszt
2 dkg élesztő
2 kávéskanál só
2 kávéskanál cukor
3 evőkanál olaj
2,5 dl víz
1 ek ecet

Elkészítés:
A vizet meglangyosítom a mikróban, a friss élesztőt belmorzsolom, rászórom a cukrot és hagyom, hogy felfusson. A gépbe bepakolom alulra a lisztet, rá a sót, az olajat, ecetet és legvégül beleöntöm az élesztős vizet. Beállítom a színt, medium-ot választok. Háromszor kever a gép. Az első dagasztás után csipog, ekkor lehet hozzáadni a magokat, ha magvas kenyeret sütnék. Aztán keleszt egy picit, majd ismét dagaszt és keleszt. A harmadik keverés már nem tart sokáig. W Lady írja, hogy ő kiveszi a lapátot, dagasztás után, hogy ne legyen lyuk a kenyéren,  én még nem mertem megtenni. Csak figyelek és tapasztalok. Ez a kenyér 700 g-os és 2 óra 53 perc alatt van kész. Az üst szép tiszta marad, nincs rajta semmi tészta maradék, nem mosom el, csak kitörlöm papírtörlővel.


9 megjegyzés:

  1. Lehet kapni külön olyat, hogy sikér. Ezt egy kiskanálllal mindig bele kell tenni, bármilyen is a liszt ez javít rajta. Nekem bevált, de úgy kaptam, nem tudom pontosan hol vették.

    VálaszTörlés
  2. Névtelen!
    Köszi a hszólást. Nálunk nem beszerezhető a sikér,már érdeklődtem, de utánjárok, hogy hol tudnék venni. Illetve különöböző lisztekkel fogok kísérletezni.
    Gyere máskor is, és ha vannak tanácsaid, szívesen fogadom ez ügyben, mint mindenkitől, aki tapasztalatokkal rendelkezik kenyérsütés terén.

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok az új szerzeményedhez, és sok sikert a kísérletezéshez!!! Nekem tetszik ez a rusztikus változat is, igaz én még soha nem sütöttem kenyeret(szinte soha nem eszünk)így tanáccsal sem szolgálhatok. De jövök majd leskelődni.:)

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok az elso kenyeredhez! Szerintem jó lett, csak így tovább!
    Limaránál tényleg érdemes korulnézni.

    VálaszTörlés
  5. Gizi, Szemirámisz! Köszi a biztatást, remélem lesz még jobb is. :)

    VálaszTörlés
  6. megint névtelen vgyok. Érdekelne egy édes kenyér - inkább kalács - receptje? Müzlis kenyér a neve és isteni! Ha igen, leírom.

    VálaszTörlés
  7. Szia Névtelen!
    Minden bevált recept érdekel. Ha van időd, majd küdd el légyszi az e-mail címemre. thrini@citromail.hu
    Köszi

    VálaszTörlés
  8. Mi is vettünk kenyérsütő gépet, egyszer csodás, ropogás, máskor beesett, sápadt.
    Mitől lehet?

    VálaszTörlés
  9. Mindig ugyanolyan lisztet használsz, illetve a folyadék is megegyezik?
    Én gépben már ritkán sütök kenyeret, mert olyan hosszú a program. Inkább megdagasztatom benne és sütöm sütőben.
    Úgy emlékszem, ha kicsit több lett a folyadék, akkor beesett a teteje.

    VálaszTörlés