2009. december 4., péntek

Krampuszok levese



Szent Miklós legendája
Egy szegény embernek három lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Miklós myrai püspök elhatározta, hogy segít rajtuk, de szemérmességből vagy szerénységből ezt titokban tette. Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény ember ablakába. Egyes változatok szerint ezt három egymást követő éjjelen tette, mások szerint három egymást követő évben. Mindkét esetben azonban az apa a harmadik alkalommal megleste az adakozót, hogy megköszönje neki az ajándékot, de Miklós azt mondta, hogy egyedül Istennek tartoznak köszönettel. Szent Miklós fenti legendája és december 6-iki egyházi ünnepe kapcsán terjedt el a 19. században a városokban, hogy a Mikulás az ablakokba helyezett kitisztított cipőkbe szaloncukrot vagy kisebb édességekből és déligyümölcsökből álló piros csomagot tesz december 6-án. Személyesen is lehet találkozni a Mikulással. Ekkor a díszes piros ruhás, nagy fehér szakállú püspököt fekete krampuszok (valójában ördögök) kísérik, és a rossz gyerekeket ijesztgetik, virgáccsal fenyegetik vagy finoman meg is vesszőzik.
(Forrás: Mikulás infó)

Az én gyermekem már "nagyobbacska",  még nem készül nősüléshez, viszont a csomagnak a mai napig örül. Édességgel és egyéb csemegékkel töltöm meg a mikulás csizmát, amit becsempészek a szobájába.
Plusz ajándék: a mikulás napi menü. Első fogás a krampuszok levese, amit egy régi Magyar Konyhából lestem ki.
 
Hozzávalók:
2 szál póréhagyma
só, fehérbors, húsleves kocka
tejföl
petrezselyem zöld
liszt
zsiradék
 
 
Elkészítés:
A hagymát karikára vágom, olajon megpárolom néhány perc alatt. Felöntöm vízzel, sózom, borsozom, a húsleves kockát is beleteszem. Felforralom, és ha teljesen megfőtt a hagyma, rúdmixerrel pépesítem. 1 ek. lisztet kikavarok kb. 1,5 dl tejföllel, hozzáadom a leveshez és összeforralom. Tálaláskor hagymakarikákkal és petrezselyemzölddel díszítem. Pírítós és reszelt sajt is kerülhet mellé.

4 megjegyzés: