2009. december 17., csütörtök

Lencse egytál


Néhány poszttal ezelőtt, azt írtam, hogy nem eszünk sűrűn lencsét. Ehhez képest hoztam ismét egy lencsés receptet. Az eredeti verziót itt láttam, most jött el az ideje, hogy elkészítsem. Apró változtatásokat hajtottam végre, illetve a sütési idő nálam hosszabb volt. Hideg sütőbe tettem, hogy együtt melegedjen az edény a sütővel.

Hozzávalók:
Kb. 25 dkg lencse 
házi füstölt sonka és sertés comb (együtt kb. 25-30 dkg)
3 gerezd fokhagyma
1 szál póréhagyma
só, bors, csípős piros arany
1 szál sárgarépa
1-1,5 dl fehérbor
kb. 2 dl víz
 2-3 ek olivaolaj
petrezselyem zöld

Elkészítés:
A lencsét reggel beáztattam hideg vízbe,  főzés előtt   leöntöttem az áztatólevet róla. Egy tűzálló tálba tettem a lecsöpögtetett lencsét, hozzáadtam a kockára vágott sertés combot, a feldarabolt füstölt sonkát. Óvatosan megsóztam, megszórtam borssal. Rádobtam a feldarabolt fokhagymát és a fél karikára vágott pórét. A felkockázott sárgarépa is belekerült, illetve egy kk. csípős piros arany. Ráöntöttem a bort és a vizet és az olajat. Lefedtem az edényt, és hideg sütőbe bedugtam. 200 fokra kapcsoltam fel a hőfok szabályozót, kb. másfél óráig tartózkodott bent a melegben. A legvégén  fedő nélkül még bent hagytam a sütőben, így a levéből párolódott el és kellően szaftos lett. Tálaláskor mehet rá a petrezselyem zöldje. Terveztem, hogy zeller is kerül bele, de elfelejtettem venni. Így is nagyon ízletes lett.

8 megjegyzés:

  1. Szeretem a lencsét....
    Hívhatlak játszani??
    http://zamatesillat.blogspot.com/2009/12/virtualis-ettermem.html

    VálaszTörlés
  2. keller.ancsika@gmail.com
    Ide írhatsz nekem. Csak jelezd, hogy ki vagy, hogy véletlenül se töröljem olvasatlanul! :)))
    várom a leveled!!!!

    VálaszTörlés
  3. Trinity: Szívesen, csak egy kis időre lesz szükségem.

    VálaszTörlés
  4. Én is szeretem a lencsét, és ez nagyon jó kis egytál!:)

    VálaszTörlés
  5. Szepyke!
    Örülök, hogy rátaláltam erre a receptre, így a lencse nem csak szilveszteri-újévi étel lesz.

    VálaszTörlés
  6. Szia! Valamilyen tûzálló edényben sütötted, vagy római tálban? Móni

    VálaszTörlés
  7. Szia Móni!

    Kerámia tálban sütöttem, ami belül mázas. De szerintem bármilyen tűzálló edény megteszi.

    VálaszTörlés