2009. december 26., szombat

Töltött szűzpecsenye




Hozzávalók:
1 db szűzpecsenye
l  db  póréhagyma
kb. 10 dkg füstölt sajt
kaliforniai paprika (piros színű)
színes bors keverék

4-5 bazsalikom levél

Elkészítés:
A szűzpecsenyét lehártyázom, majd hosszanti irányban végig vágom, úgy, hogy kitudjam nyitni mint egy könyvet. Húsklopfolóval megütögetem, hogy nagyobb legyen a tölthető felület. A kiterített hús mindkét oldalát megsózom és borsozom, majd 1-2 órát állni hagyom.
A póréhagymából levágok egy 15 dm-es darabot  és  hosszában négy felé vágom, a paprikából  annyi csíkot vágok, kb. félujjnyi vastagságban, amennyit szeretnék hasznosítani a töltelékben. A sajt szintén csíkokban kerül a húsra. A kiterített húsra  ráfektetem egy sorba a sajtot, másik sorba a hagymát, harmadik sorba pedig a paprika csíkokat. Feltekerem a húst és megtűzöm. Egy sütőedényt szárazon, lángon, felforrósítok, kézzel vízet cseppentek rá, ha gurulnak a vízcseppek, akkor elég forró az edény, mehet bele a hús. Minden oldalát körbe sütöm, ha elengedi az edény a húst, akkor fordítom a másik oldalára. Ha szép egyenletes színű, akkor vizet vagy ha van húslevet öntök alá, a megmaradt, feldarabolt póréhagymát aprítva alászórom illetve dobok hozzá néhány feldarabolt bazsalikom levelet is. Lefedve párolom készre. Ha kivettem az edényből, néhány percig hagyom állni, majd utána szeletelem.

3 megjegyzés:

  1. Ez egy karácsonyhoz igencsak méltó étel...ezzel a technikával benn maradnak az ízek,bizonyára nagyon finom volt. Gratulálok! A tálalás is nagyon szép! Boldog Ünnepeket!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett! Boldog karácsonyt, és amíg tart, kellemes ünnepeket!:)

    VálaszTörlés
  3. Tűzpadka, Szepyke: Köszönöm! Nektek is boldog ünnepeket!

    VálaszTörlés