2010. május 11., kedd

A java még hátravan


Megint a szokásos szituba keveredtem, mit főzzek a fagyasztóból kivett húsból? Már régen az előkészítés fázisánál kellett volna  tartani, de még ötlet  semmi.  Még csak sózva volt a hús, úgyhogy  bármi készülhetett belőle.  Szerencsére beugrott, hogy van egy újságom, amiben a sertésszűz elkészítésére vonatkozóan találhatók különböző variációk.
A zöldfűszeres kéregben sütött verzióhoz kedvet kaptam, majdnem minden volt itthon hozzá, kivétel citrom, de azt helyettesítettem -a most éppen kedvenc- citromborssal. Gyermekem megdícsérte: "Anya, finom volt rajta az a cucc." :)

Hozzávalók:
2 db sertésszűz
1 fej lilahagyma
3 ág rozmaring
egy jó marék petrezselyem zöld
3 nagyobb ág kakukkfű
citrombors ízlés szerint
oliva olaj
2-3 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehér bor

Elkészítés:
A húst megsózom. A fűszereket felaprítom, a hagymát és fokhagymát is, olivaolajjal, citromborssal összekeverem. Ebben a páclében megforgatom a húsokat és egy kiolajozott sütőedénybe teszem, öntök alá bort, lefóliázom és 200 fokos sütőbe dugom. A sütési idő függ attól, hogy ki mennyire átsütve szereti. Nekem kb. 35 perc kellett. A sütőből kivéve, néhány perces pihentetés után szeletelhető.

Eredeti recept: Magyar konyha

5 megjegyzés: