2010. május 2., vasárnap

Hólabda torta


Bizonyára sokan ismerik a hólabda nevű süteményt. (Kozáksapka elnevezéssel is találkoztam már.) Vékony piskóta lapokat kell sütni, kis méretű pogácsa szaggatóval kiszúrni a kis köröket, kettőt összeragasztani krémmel. Kókuszba kell hempergetni a szélét, a tetejére pedig csokimáz kerül.
Nos,  jó kis türelemjáték a kis sütik forgatása, kencézése. Ezt a szöszmötölést kikerülve,  inkább sütöttem egy kerek piskóta  lapot, azt megtöltve, fehér csokival bevonva, született ez a szép torta. A tetejét nem díszitettem, illetve annyit tettem vele, hogy egy réteg csokit kentem rá, de nem hagytam tükör simára, hanem a maradék csokit csigavonalban rácsurgattam.

Hozzávalók a tortához:
6 tojás
6 ek víz
12 csapott ek cukor
12 púpos ek liszt
1/2 csomag sütőpor

A krémhez:
6 dl tej
6 ek liszt
1 csapott ek porcukor
10 dkg vaj
10 dkg porcukor

 A mázhoz:
100 g fehér csokoládé
1 ek étolaj

Az oldalára kókusz reszelék

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztom, a sárgáját nagyon habosra keverem 12 ek cukorral, majd hozzáadom a vizet, azzal már csak átkavarom. A liszthez adom a sütőport, alaposan összekutyulom. A tojás fehérjét felverem kemény habbá. A lisztet hozzászitálom a tojássárgákhoz, majd hozzákeverem óvatosan a tojáshabot is. Zsiradékkal kikent, kilisztezett 23 cm-es tortaformába simítom a tésztát, úgy hogy a közepe homorú legyen, mert felpúposodik sülés közben. 180 fokos előmelegített sütőbe teszem, 10 perc után 160 fokra visszaveszem a hőfokot és még 30 percig sütöm. Rácson hűtöm, majd kettévágom és megkenem a krémmel.
A krémhez felfőzöm a tejet a liszttel. Így: egy tálba öntöm lisztet és pici hideg tejjel kikavarom csomómentesre, a többi tejet felteszem forrni. Ha felforrt a tej, hozzáöntöm a lisztes keveréket és habverővel kevergetve, besűrítem. Hűtöm. Közben a vajat habosra kavarom a cukorral. A kihűlt lisztes krémbe teszek egy ek. porcukrot és hozzáadom a vajas krémet. A kettévágott lapot megkenem krémmel, illetve az oldalára is simítok. Az oldalát kókuszreszelékkel megszórom. A tetejét csoki mázzal vonom be, amihez a csokit apró kockákra tördelem, hozzáöntöm az olajat és mikróban óvatosan felolvasztom, simára kavarom.


7 megjegyzés:

  1. Ez isteni lehet, gyönyörű gyorsan el is mentem

    VálaszTörlés
  2. Én mindkettőt ismerem - a kozáksapka barna tésztával és étcsokival a tetején, a hólabda sárga tésztával és minden oldalán kókuszba van forgatva. Az előbbit szoktam gyártani, úgy 1-2 évente egyszer, mert többször nem tudom rávenni magam, iszonyú pepecs munka. Na de így, nagyban, szuper ötlet és nagyon jól is néz ki! :DD

    VálaszTörlés
  3. Én is hasonlóan vagyok a kicsik gyártásával, nincs hozzá türelmem, de jó ötlet így nagyba!

    VálaszTörlés
  4. Akkor nem csak én vagyok "kényelmes cukrász"... :)

    VálaszTörlés
  5. A hólabda nálunk is nagy kedvenc, bár tényleg időigényes. Ha van idegzete az embernek hozzá, jól el lehet vele szórakozni. Nagyon finom a krémje, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy jó kis torta lett belőle.:)
    Nagyon szép lett a fejléced! Saját fotó, gondolom.:)

    VálaszTörlés
  6. Ms. Poppy,
    Köszi. Igen, saját fotó, orgonát szedtem és gondoltam lefotózom. Aztán betettem fejlécnek, mert a régit már untam. :)

    VálaszTörlés
  7. Ki ismeri a borkrémkocka receptjét küldje el a beresne62@freemail.hu címre Köszönöm

    VálaszTörlés