2010. szeptember 3., péntek

Kora őszi rétes

Ma határozottan határozatlan vagyok. Nem tudtam eldönteni, mit főzzek...? Nagy nehezen kitaláltam a levest, majd kutakodtam a hűtőben és találtam egy csomag réteslapot. Volt felbontva darált mák, nem tesz jót neki, ha sokáig áll, egy idő után megavasodik, úgyhogy eldőlt, töltelék lett belőle. Volt itthon még nagy szemű, fehér szőlő, hezitáltam, hogy merjek-e tenni a rétesbe, hogy ne unalmas mákos legyen. Megpároljam-e vagy nyersen hagyjam? Megmosva, fedarabolva, kimagozva, nyersen került bele. Aztán azt a kérdést tettem fel magamnak, lefotózzam-e? S ha igen, milyen legyen a kép? (A mák nem túl alkalmas fotómodellnek.) Készítettem néhány beállítást, majd ismét elbizonytalanodtam, vajon feltegyem-e a blogra? Látjátok, itt van...:)
Milyen lett a rétes? Nem is tudom.....:))


Hozzávalók 2 rúdhoz:
1 csomag 6 db-os réteslap
10 dkg darált mák
2-3 ek porcukor 
kb. 1 dl tej
pici fehér rum
40 dkg fehér szőlő
étolaj
tejföl a kenéshez
szóráshoz porcukor

Elkészítés:
A szőlőt megmosom, lecsöpögtetem, leszemezem,  feldarabolom és kiszedem a magokat. A tejet felforrósítom. A mákhoz keverem a cukrot, rumot, s ráöntöm a forró tejet, elkeverem, hozzáadom a szőlőt, ismét átkeverem. Egy konyharuhát bevizezek és kicsavarom alaposan, ráterítem a pultra. Ráhelyezem az első réteslapot, megkenem olajjal, rásimítom a második lapot, ismét olajjal kenés következik, majd a harmadik lapot is ráfektetem, amelyre a töltelék felét kanalazom egy csíkban. A tészta két oldalát kb. fél-egy cm-es sávban felhajtom és feltekerem a lapot. Ugyanígy járok el a másik három lappal is. Sütőpapíros tepsire helyezem a két rudat, enyhén cukros tejföllel lekenem. 200 fokra előmelegített sütőben sütöm 18-20 percig. Porcukorral megszórva tálalom.


7 megjegyzés:

  1. A mákot tényleg nehéz fotózni, én is mindig bajban vagyok vele, de az első képed nekem kifejezetten tetszik.:) Talán az élénk színű virágok vagy a nagy szőlőszemek miatt nem a mákra fókuszál az ember.
    Azért a rétes ízére is kíváncsi lennék, szőlővel még soha nem kóstoltam a mákot.

    VálaszTörlés
  2. Ms. Poppy,
    az élénk szín nagyon kívánkozott a süti mellé. Már-már feladtam, hogy nem lesz egy használható kép sem, de eszembe jutott ez a -kertben éppen most nyíló- virág, ami egy kis pluszt adott a "kompozícióhoz".

    VálaszTörlés
  3. Kár volt hezitálni! :))
    A szőlő nagyon feldobja, de persze a virágok is gyönyörűen mutatnak a képeken!
    Elfogult is vagyok, mert a mák meg nagy kedvencem... :)
    Valami lehet a levegőben, mert ma én is hasonló bizonytalanságban vergődtem egész nap... ;)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom biztos, én is nagy mákrajongó vagyok!

    VálaszTörlés
  5. Ebben a csúnya őszi időben üdítő látvány

    VálaszTörlés
  6. Határozottam mondom, hogy jól néz ki, és biztosan finom is! :)
    Határozottan tetszik!

    VálaszTörlés