2009. december 1., kedd

Lencseleves kolbásszal


Szeretjük a lencsét, ennek ellenére kb. kétszer főzök egy évben. Szilveszterkor biztosan. De aznap nem mindig eszünk belőle. Legtöbbször házon kívül töltjük az év utolsó napját, de újévkor, felkelés után, nagyon remek dolog, hogy már kész a leves és nagyon jót tesz a meggyötört gyomornak.
Most viszont olyan fincsi lett a kolbászunk, hogy eldöntöttem szilveszter előtt készül lencse. Évek óta ezt a verziót főzöm. Szerintem a lelke a házi, lángolt kolbász.

Hozzávalók most:
250 g lencse
babérlevél

2 gerezd fokhagyma
fél fej vöröshagyma
25 cm kolbász
1 tk mustár
1 kisebb sárgarépa
két szelet zeller
fél húsleves kocka
liszt
tejföl
citrom

Elkészítés:
A lencsét beáztatom legalább egy éjszakára. Másnap felteszem főni, sóval, babérlevéllel. Beledobom az apró kockára vágott zellert és sárgarépát. Belereszelem a fokhagymát és vöröshagymát. Belemorzsolom a húsleves kockát. Készre főzöm, habarás előtt megy hozzá a karikára vágott kolbász, már csak egyet rottyan. 1 ek lisztet 2 dl tejföllel és 1 tk mustárral kikavarok, a leveshez adom. Tálaláskor citrommal savanyítom.

3 megjegyzés:

  1. Nem szoktam beáztatni a lencsét, mert úgyis 20-30 perc alatt megfő. Te miért szoktad, milyen fajtát használsz?
    Imádjuk a lencselevest mi is.

    VálaszTörlés
  2. Wise Lady: Legtöbbször az ún. tányér lencsét használom, amit be kell áztatni felhasználás előtt. Valóban vannak lencsefajták, amelyek megfőnek áztatás nélkül is, 20-25 perc alatt, pl. puy vagy a vörös lencse és általában a kis szeműek. Főzeléknek is kitűnő, vagy fasírtnak.

    VálaszTörlés
  3. Imádom a lencselevest!
    A lencsét, úgy ahogy van imádom mondjuk!:)

    VálaszTörlés