2010. július 2., péntek

Töltött káposzta másképp




Évente kb. négyszer eszünk töltött káposztát, ugyanis ennyiszer veszünk részt disznótorban, egyébként nem nagyon szoktam főzni. Azok a töltelékek vegyes húsból készülnek és savanyú káposztát használunk, azt hiszem sokan ezt a verziót ismerik. Viszont annyira kíváncsi voltam, hogy milyen lehet édes káposztából…. Hetek óta készülök elméletben, hogy megfőzöm. A Duende-nál látott post adott egy plusz löketet, ahhoz, hogy az elképzelés megvalósuljon. Egyébként némi kutató munkát is végeztem, megkérdeztem Anyukámat és egy ismerősömet is, hogy hogyan kell savanyítani ilyenkor nyáron a káposztát, és végülis létrejött az én verzióm.

A savanyítás annyi munkát igényel hozzávetőlegesen, mint egy üveg kovászos uborka elkészítése. A csombor nagyon kellemes ízt kölcsönöz a húsnak, de óvatosan kell bánni vele, mert ha sokat használunk belőle, akkor megkeseredhet az étel.
Összességében elmondhatom, hogy az édes káposztából készült töltelékek nekem jobban ízlenek, mint a savanyú káposztás verzió.

Hozzávalók:
1 fej édes káposzta (nálam 1,2 kg)
3-4 babérlevél
ízlés szerint egész kömény
fél tk egész fekete bors
2 ek só
1 szelet kenyér
1 kg vegyes darált sertés hús
2-3 kis szál friss csombor
1,8 dkg só
fél tk fokhagymás só
1 fej vöröshagyma
1 ek zsír
2 dl rizs
őrölt kömény ízlés szerint
fűszer paprika kb. 2-3 ek
1 púpos ek liszt
1 doboz tejföl 175-g-os


Elkészítés:
Felteszek egy kb. 6 literes lábasban vizet forrni. Szórok bele sót, szemes borsot, babérlevelet, egész köményt. Közben a káposzta külső viseltes leveleit leszedem, majd a torzsáját kivágom, így kapok egy krátert, amibe beleszúrok egy húsvillát és beleteszem a forró sós, fűszeres vízbe. Néhány pillanat múlva egy kanállal, vagy bármilyen evőeszközzel folyamatosan piszkálom le a káposzta leveleit és rakom át egy másik, nagyobb méretű lábasba. Annyi levelet szedek le, amennyire szükségem van. Nekem 12 db szép méretű levelem lett, ami éppen szükséges 1 kg húshoz. A megmaradt káposzta fejecskét, ami kb. ökölnyi, négy db-ba vágom. A főzőlevet hagyom visszahűlni langyosra, majd ráöntöm a káposzta levelekre. Megpirítok kenyérpirítóban egy szelet kenyeret és ráteszem a káposzta levelekre. Lefedem az edényt és két napig hagyom a konyhában vagy kamrában, savanyodni.
Két nap múlva kiszedem a leveleket egy tálba lecsöpögni, közben elkészítem a tölteléket. Egy serpenyőben, zsíron megfonnyasztom az apróra vágott hagymát, majd hozzáöntöm a rizst és azzal is kavarok rajta néhányat. A húshoz adom a fokhagymás sót, a sót, az aprított csombort, őrölt köményt, fűszer paprikát, a hagymás rizst és alaposan összegyúrom. A lecsöpögött levelekről levágom a vastag, kemény eret és a tenyerembe téve megtöltöm őket. A negyedelt káposztát (ami maradt a levelek leszedése után) felszeletelem, ez kerül az edény aljára (ami kb. hat literes). Az apró káposztára kerülnek a töltelékek, amelyekre ráöntöm a savanyító levet és szórok bele még 1-2 ág csombort. Lefedve felteszem főni, kb. 100-120 perc alatt fő meg, nyilván figyelni kell, nehogy szét menjen a káposzta. Egy doboz tejfölt kikavarok egy púpos ek. liszttel, hígítom a káposzta főző levével és behabarom vele az ételt. Néhányat rottyantok rajta. Tálaláskor megszórható még csomborral.

Ps: A paradicsomos tuningolást nem mertem megkockáztatni, mert a fiúk nem szeretnék. Pedig istenien néz ki a fotón Duende-nál.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon szeretem! Nálunk mindig Férj csinálja. :)
    Azt hiszem, hogy még soha nem ettem csombort..

    VálaszTörlés
  2. Ez igen, nagyon finom lehet. Töltött káposzta így is úgy is jöhet. Bár én még soha nem készítettem, mert a családban ez apu feladata :)))

    VálaszTörlés
  3. Tetszik a blogod!

    A fotók nagyon jók! Még benézek!!!

    VálaszTörlés
  4. Na, én meg majd a Te verziódat is kipróbálom, nagyon tetszik Thrini! :)
    Én is szoktam káposztát kovászolni, isteni finom és tényleg egyszerű.
    Legközelebb ezt a változatot főzöm - sokszor készítek töltött káposztát mert nálunk nagy kedvenc. Egy jó nagy adaggal beteszek a hűtőbe és napokig nincs gondom a főzésre! :)

    VálaszTörlés
  5. Adri,
    szerencsés asszony vagy, hogy ilyen férjjel áldott meg a sors. :) Kész főnyeremény, ha még töltött káposztát is készít!!!

    Bianka,
    neked pedig apukádhoz gratulálok! Nálunk a férfiak nem főzős fajták! :)

    Juci,
    köszi. :) Gyere máskor is...:)

    Duende,
    Tényleg kényelmes étel a töltött kápi, napokig rá lehet járni. Nálunk ez a 12 töltelék most elfogyott két nap alatt. Jól esett mindenkinek.
    Anyukám is kedvet kapott a kovászoláshoz, ma Ő is hozzáfogott. :)

    VálaszTörlés
  6. Annyira szép a blogod, bevallom azt hittem először, hogy ez is Duendéjé. :)
    Gyönyörű a káposztád, és nagyon nagyon szeretem. :)

    VálaszTörlés