2010. március 20., szombat

Gyors süti, avagy már fél lábbal a kertben



Egész héten nem brillíroztam a konyhában, a vendégség utáni maradékokat ettük,  illetve néhány egyszerű dolgot készítettem. A vásárlás  az elmúlt napokban, két csokor petrezselyem zölddel el volt intézve. Tegnap későn értem haza, már nem főztem, ma pedig egyszerű egytál étel készült. Nem is volt kedvem   gondolkodni gasztro témában, hiszen már alig vártam a jó időt (ami végre megérkezett), hogy végre a kertben tevékenykedhessek, az elhanyagoltságán némileg enyhítsek. Reggel jött egy telefonhívás, gyorsan sebtiben el kellett mennem elintézni valamit, ami szintén elvett az időmből. Miután haza értem,  összedobtam egy gyors ebédet, amíg bent volt az étel  sütőben,  túrhattam a földet.    Holnap nem leszünk itthon, nem főzök. Viszont lesz lehetőségem vásárolni, hátha beszerzek valami érdekesebb hozzávalót és esetleg lesz kedvem a jövő héten, esténként alkotni. Főleg ha esős napok jönnek és nem tudok munka után kint tevékenykedni.
Nem terveztem, hogy süti lesz ma, de tartottam kertészkedés közben egy kis pihit, addig összedobtam ezt a kefíres kevert édességet. Örültek is a fiúk!  Konyakos meggy van benne, a barátnőmtől kaptam ismét két üveggel (a receptjét még mindig nem adta meg). Nagyon finom, azért imádom , mert  ropogós a meggy, nem puhul meg, mint általában a befőttek, viszont nagyon ütős a leve.  Nincs két egyforma sütőformám, ezért egy gyümölcskenyér formában és egy nagyobb méretű őzgerinc formában sütöttem. De lehet tepsiben is készíteni.

Hozzávalók:
1 üveg meggy befőtt (most konyakos)
1 púpos tk darálatlan mák
1 kefír (175 g-os)
4 tojás
1 pohár cukor
3 pohár liszt
2/3 pohár olaj
1 csomag sütőpor (15 g-os)

Elkészítés:
A kefíres pohár a mérőedény. Kiborítom egy bögrébe, hogy el tudjam mosni a dobozt, és kitudjam mérni a cukrot.   Az egész tojásokat felverem géppel habosra, a cukorral. Majd hozzáöntöm a kefírt. Kimérem a lisztet, hozzáadom a sütőport, elkeverem. A kefíres, tojásos keverékbe öntöm a lisztet, a mákot az olajat és végül a lecsöpögtetett meggyet. Kikenek zsiradékkal két sütőformát, megszórom liszttel és beleöntöm a tészta masszát. 180 fokos sütőben sütöm 35 percig, majd leveszem a hőfokot 160 fokra és még 20 percig sütöm (tűpróba). Előfordulhat, hogy megreped a teteje, de nem von le semmit az értékéből. Rácson hűtöm.

5 megjegyzés:

  1. Én ma egész lábbal a kertben voltam, úgyhogy most nagyon éhes vagyok és nagyon-nagyon meg tudnám enni a gyors kis sütikédet! :)))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta kis szeletek! Nincs ilyen szep ozgerinc formam, de kiprobalom egy masikban, biztosan fincsi lesz, formatol fuggetlenul. Viszem a receptet, koszi!

    VálaszTörlés
  3. Thrini, ez nagyon jól néz ki! Sokszor ezek a gyors sütik finomabbak,mint amik órákig készülnek.
    Pláne, ha még konyakos meggy is van bennük! :))

    Ha lesz egy kis időd, nézz be hozzám, vár rád pár kérdés!

    VálaszTörlés
  4. Bianka,
    köszi.

    Egycsipet,
    irtó izomlázam van a tegnapi kapirgálástól. A te izmaid? Ma újabb magokkal tértem haza... úgyhogy folyt.köv.

    Judith,
    ma volt lehetőségem egy kis shopping-ra is, láttam is bevonatos őzgerinc formákat, de nem vettem, mert kerettúllépésem van már. Addig én is felemás formában vagy tepsiben készítem.

    Szemirámisz,
    megyek, köszi.

    VálaszTörlés