2010. március 23., kedd

Kakukkfüves marha, barna csiperkével



Már dícsértem néhányszor a kuktát, mint az egyik kedvenc segítőtársamat a konyhában. Van egy 16 éves példány, még nászajándékba kaptuk, alumínium,  illetve van egy kb. 3-4 éves szerzemény, ami kicsit már dizájnosabb, rozsdamentes kivitel. Mindkettőt rendszeresen használom, nagyon megkönnyítik a vacsora készítését, sokkal hamarabb készen van bennük az étel és a tápértéke is megmarad az alapanyagoknak. Az energia takarékosságról   nem is beszélve.... A főzési időt mindig a szelep élénk sípolásától számítom. Ha mozogni kezd a biztonsági szelep és úgymond fütyül, lejjebb veszem az edény alatt a lángot és figyelem az időt. Mindig kevés vizet használok, mert inkább párolok a kuktában. A   folyadék mennyisége korrigálható menet közben. Amikor már minden hozzávaló megpuhult, fedő nélkül fejezem be a főzést. A főzési idő változó, attól függ mit főzünk, segítséget adhat az edényhez járó vásárlói tájékoztató, illetve érdemes feljegyezni, hogy mi készült már a fazékban és annak mennyi volt a puhulási ideje. Egyébként a húsoknál változhat az elkészülés időtartama, mert nem tudjuk milyen idős volt az állat, amit a hentesnél vettük. Nyilván hamarabb megfő egy fiatal állat húsa, mint a vén marháé. :) Mint minden konyhai kelléknél,  ennél is a használat folyamán szerzett tapasztalat adhat sok kérdésre választ, mindenesetre én mindenkit arra biztatok, használja bátran a kuktáját.

Hozzávalók:
60 dkg marha lábszár
1 nagyobb fej vöröshagyma
füstölt húsos szalonna
25 dkg barna csiperke
kakukkfű (nekem csak szárított volt itthon)

bors
római kömény
3 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 zöld paprika
zsír

Elkészítés:
A zsíron kiolvasztom a kockára vágott füstölt szalonnát. Ha szép színe van már a szalonnának kiszedem egy szűrőkanállal, a visszamaradt zsírban pedig megfonnyasztom a hagymát. A párolt hagymához hozzáadom a megmosott és vékony csíkokra vágott húst, sózom és néhány percig párolom. Ha megváltozott a hús színe, rádobom a feldarabolt paradicsomot és a zöld paprikát, megszórom kakukkfűvel, római köménnyel, öntök rá egy kis vizet (kb. 1-1,5 dl-t), visszateszem a szalonna kockákat és lefedem a kuktát. Sípolástól számítva 20 percig főzöm az ételt. Lehűtöm az edényt és leveszem a tetejét, beleszórom a megmosott és felszeletelt gombát, öntök hozzá még egy kis vizet,  majd újabb 5-8 percre lezárom a fazekat. Miután letelt az újabb várakozási idő, ismét lehűtöm az edényt, hideg vizes csap alatt és leveszem a tetejét, majd még néhány percig fedő nélkül hagyom a lángon, hogy besűrűsödjön a leve. A végeredmény egy tokányszerű, szaftos, barna levű,  finom étel lesz. Nokedlivel tálalom.

















Megjegyzés: A főzési idő változhat, függ az állat korától. A folyadék  egy része lehet esetleg fehérbor is.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, isteni lehet

    VálaszTörlés
  2. Mennyei lehet! Ha hallottad volna, mekkorát kordult a hasam, szerintem most azonnal küldenél egy tányérral. :D

    VálaszTörlés
  3. Nagyon gusztusosan elkészítetted, biztos finom!

    VálaszTörlés
  4. Bianka,
    Tényleg nagyon fincsi lett, már régen ettünk marhát, olyan jól esett.

    Egycsipet,
    nem csodálom, hogy korgott a gyomrod, negyed tizenkettő már majdnem ebédiő.:)

    Liza,
    köszi. :)

    VálaszTörlés