2010. március 10., szerda

Lencsegulyás

Lencsét jellemzően télen és ősszel szoktunk enni. Még van egy megbontott zacskóval, igyekszem elhasználni, mert ha jön a jobb idő, ilyesmit már nem kívánunk. De mikor jön már???!!  Ez a leves tulajdonképpen semmiben nem különbözik egy hagyományos gulyástól, csak került bele lencse. Az ilyen jellegű leveseket kissé csípősen szeretjük, most cayenne borssal értem el a kívánt ízt.

Hozzávalók:
45 dkg sertés lapocka
10 dkg lencse
4 db burgonya
1 szál petrezselyem
2 kisebb szál sárgarépa
1 kis darab zeller
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 pici fagyasztott paradicsom
néhány szelet zöld paprika
1 ek zsír
fél ek. pirospaprika
kömény
cayenne bors

Elkészítés:
A vöröshagymát apróra darabolom,  a zsíron megfonnyasztom. A lapockát kis kockákra vágom, hozzáadom a hagymához és együtt párolom tovább. Ha a hús kifehéredett, sózom, megszórom fűszerpaprikával és felöntöm vízzel. Megszórom köménnyel, illetve beleöntöm a lencsét (most nem ázott előre a lencse, mert nem tudtam, hogy ezt az ételt fogom főzni, de egyszerre megfőtt a hússal). Beledobom a paradicsomokat és a paprika szeleteket.  Ha már félig megfőtt a hús, mehet hozzá a feldarabolt petrezselyem, zeller, burgonya, sárgarépa, fokhagyma.  Készre főzöm a levest. A kívánt csípősséget cayenne borssal állítom be.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon inycsiklandozó, biztos finom is, nem tudom elképzelni milyen lehet, de csak jjó!!!
    És tényleg jöhetne már a jóidő!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Vica,
    köszi.
    Várjuk a jó időt, de egyre cudarabb...Reggel még hó esett, most pedig eső. :(

    VálaszTörlés