2010. március 8., hétfő

Váratlan vendégnek


Ha reggel bejelentkezik délutáni órákra a vendég, akkor még éppen elkészül ez a torta. Ha előző nap is sütöttem valamit , de az elfogyott, tehát abból már nem eszik a váratlanul betoppanó, viszont  megint sütni nagyon nincs hangulatom, akkor jöhet ez a recept. Ehhez is be kell kapcsolni a sütőt, de csak 10 percre. Itt inkább a darálás, kutyulás ami lefoglal, de még akkor is marad idő bőven a látogató érkezéséig. Készítettem már banános verziót is.  

Hozzávalók:
10 dkg keksz (bármilyen ízű, a sima háztartási is megteszi)
10 dkg mandula (a barna héja rajta maradhat)
10 dkg vaj vagy margarin
10 dkg ét csokoládé
1 üveg meggy befőtt
2 dl tejszín
3 dl joghurt
10 dkg cukor
1 cs   étkezési zselatin (20 g-os)

Elkészítés:
A kekszet és a mandulát ledarálom, hozzáöntöm a megolvasztott margarint, összekeverem  kanállal és belenyomkodom egy kapcsos tortaformába (mérete: 22-23 cm). 180 fokos sütőben 10 percig sütöm. Hagyom hűlni a formában. Megolvasztom a csokoládét és a torta alapra öntöm, hogy teljesen befedje, mint egy csokimáz. A joghurtot, tejszínt beleöntöm egy lábasba, hozzáadom a zselatin port és a cukrot, óvatosan megmelegítem, habverővel kevergetve. Ne forrjon!!  Hagyom, hogy hűljön. A kimagozott meggyből néhány szemet félre teszek díszitéshez, a többit létől lecsöpögtetve, rúdmixerrel pürésítem. A meggypürét hozzáadom a joghurtos masszához, összekeverem és ráöntöm a kekszes alapra. Hideg helyen kb. 2-3 óra alatt megdermed. Félidőben, mikor még képlékeny a krém óvatosana belenyomkodom a félretett meggy szemeket. Tálalás előtt körbevágom a tortát a szélénél egy késsel, hogy elváljon a  karimától és leveszem róla a keretet.

 

Ötlet: Fanny konyha

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem az ilyen finomságokat! Azt hiszem be fogok én is jelentkezni hozzád váratlan vendégnek.

    VálaszTörlés
  2. Anikó,
    ok, megbeszéltük, várlak..:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta ez a torta!!! Imádom az ilyen jellegű, kekszes alapú tortákat, úgyhogy ki fogom próbálni mindenképpen! Köszi az ötletet! : )

    VálaszTörlés