2010. május 5., szerda

Szeretitek a kapros-túrós lepényt?


Spenótért indultam a kertbe, mikor leértem megláttam, hogy mekkorát nőttek a kaprok. Túróval akartam a spenótot párosítani, de meggondoltam magam, inkább kapros-túrós verzióra cseréltem. Volt itthon friss leveles tészta, azt használtam fel. 24 db kört szaggattam ki, 12-nek kiszúrtam a közepét egy kisebb pohárral. A tele körre illesztettem a kiszúrt köröket és megtöltöttem a kapros túróval. Annyira fincsi lett!  Nem emelkedett a tészta annyira meg, mintha töltelék nélkül - mondjuk pogácsának- sült volna. De teljesen rendbe volt így is. Ja,  kapros-túrós lepény? Készül majd az is. Aki, azt szereti, annak ez a kis finomság is bejönne. :)



                                        


A kapor (Anethum graveolens L.) közismert gyógy-, és fűszernövény. Népies elnevezései: fűszerkapor, kertikapor, kertikömény, uborkafű. 
Levele, fiatal virága és beérett termése egyaránt alkalmas fűszerezésre. A hajtásokat és a leveleket frissen és szárítva is használjuk. Zöld virágos részét (Anethi folium) nyersen és szárazon morzsolva, magját (Anethi fructus) egészben és darálva is fogyasztjuk. Átható aromáját illóolajok adják.
A frissen szedett, zsenge hajtásaiból készített kaporszósz főtt húsokhoz, húsgombócokhoz, hal-, rák- és csigaételekhez is kiváló. Őrölt magjával a véres hurkát ízesítik.
Használják még levesek, főzelékek, saláták, egyes gombaételek, körözöttek, mártások ízesítésére, a kovászos uborka, a paprika, a savanyú káposzta és a tök eltevésénél. Gyakran tesszük fűszeres ecetekbe és páclevekbe. A friss zöld kapor az erdélyi ordás-palacsinta ízesítője; a tökfőzelékhez szinte elengedhetetlen.


Hozzávalók:

1 cs 175-gr-os friss leveles tészta (LIDL-s volt nekem)
25 dkg túró
1 tojás
1 ek aprított, friss kapor
másfél ek kristály cukor



Elkészítés:

A leveles tésztából (mivel konyhakész nincs vele semmi teendő) kiszaggatok 24 db  6 cm-es kört. 12-nek a közepét kiszúrom egy 4 cm-es pohárral. A tele körre ráillesztem a lyukas kört. A túróhoz hozzáadom a cukrot és a tojássárgáját, illetve a felaprított kaprot és kikavarom. A tojás fehérjét felverem géppel, majd hozzáadom a túróhoz. Minden tészta körre teszek egy púpos teás kanál túró tölteléket. A szélére ne kerüljön, mert nem tud megemelkedni a tészta. Közben a sütő melegszik 200 fokon (légkeveréssel). A köröket sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és 15-20 perc alatt megsütöm 200 fokon, légkeveréssel.



10 megjegyzés:

  1. Igeeeeeeeeeen! Kérek szépen!

    Gyönyörűek a kis drágák :-)

    VálaszTörlés
  2. Óóóó, én nagyon szeretem, meg is fogom sütni a hétvégén. köszi:)

    VálaszTörlés
  3. Én imádom! :)

    Látom ügyeskedtél! Nagyon klassz lett! :)

    VálaszTörlés
  4. Igen!!!!:))Remélem érted a célzást:))))

    VálaszTörlés
  5. Igen szeretem, nagyon inycsiklandóak!

    VálaszTörlés
  6. Imádom a kapros ételeket, és ez különösen tetszik!
    Nagyon jó ötlet volt, gratulálok!

    VálaszTörlés
  7. Köszi Lányok! :)
    Hú de jó, hogy mindenki szereti a kapros-túrós párosítást!

    Duende,
    küzdök...
    Sok idő kell, hogy kitapasztaljam a programokat, de tetszik. :)

    VálaszTörlés
  8. Én is csatlakoznék a "Szeretjük a kapros-túrós lepényt!" csapatba. Remekül néz ki!

    VálaszTörlés
  9. Én nem tudom, szeretem-e, mert irtó rég nem ettem kapros-túrós sütit, de hogy ezt nagyon megkóstolnám, az biztos! :))

    VálaszTörlés