2010. augusztus 1., vasárnap

Citromzselé /VKF XXXVI.



Nem tudom mitől török ez az édesség? Talán, hogy picit emlékeztet a lokumra, ami szintén zselés állagú ?! Egy 23 évvel ezelőtt kiadott könyvből van. Címe: Ízek, receptek 45 országból. Lapozgattam a könyvet és megláttam ezt a citromzselatint, ami éppen kedvemre valónak tűnt, mert szeretem a citromos dolgokat és megint nagyon meleg van, tehát lehűtve nagyon jól esett. Illetve tegnap vendégségben voltunk, ahol néhány fajta süteményből válogathattunk, ma már éppen elég  volt egy ilyen könnyű, friss desszert. Szintén nagyon bejött, mint a legutóbbi joghurtos poharas.
Egyébként  nem vagyok jártas a török konyhában, ami elsőre beugrik tőlük az a kebab, baklava, török kávé. 
A   36-ik VKF-re,   Sedith hirdetett témát, ami a Világjáró fazék. Beledobom most ezt a lokumra hasonlító édességet, ami képviselje Törökországot.


Hozzávalók:
1 citrom reszelt héja
4 ek. frissen facsart citromlé
2 dl meleg víz
1 dl száraz fehérbor
8 dkg cukor
másfél ek. étkezési zselatin

Elkészítés:
A vízzel elvegyített citromlében felkavarom a zselatint, hozzáadom a cukrot, a reszelt citromhéjat, a bort és lassan felmelegítem, kevergetve. Ne forrjon fel, mert akkor nem fog megkocsonyásodni.
Vízzel kiöblített  4 db, 1 dl-es üvegformába töltöm, lefedem alufóliával és beteszem a hűtőbe lehűlni. Néhány óra alatt (kb. 3 óra) megdermed.

Kiborítható, de a pohárból is kanalazható. Egy lapos, szögletes formában is dermeszthető, akkor kis kockákra vágva, porcukorban vagy kókusz reszelékben megforgatva még jobban hasonlítana a lokumra.

7 megjegyzés:

  1. Képek csodásak, mint mindig. És a citrom finom hűsítő

    VálaszTörlés
  2. Csoda jól néz ki, és nagyon jó lehetett ez a savanykás, citromos íz. A joghurtos poharasod is fantasztikus! Csak most láttam, egy kicsit le vagyok maradva. :)

    VálaszTörlés
  3. Szuper jó lehet főleg melegben, kifogom próbálni.:)

    VálaszTörlés
  4. Bianka,
    látom újra itthon.
    Köszi. :)

    Melinda,
    de régen láttunk, üdv.:) Igen mind a két poharas isteni finom volt, forró napokon legalább olyan jól esik, mint a fagyi.

    Szia Ildy! Köszi. :)

    Gizike,
    próbáld ki, sipp-supp megvan, a dermesztéshez kell néhány óra és ehető.

    Egycsipet,
    poharas gumicukor. :)

    Szemi,
    épp akkora adag egy pohárral, ami könnyen lecsúszik és felüdít.

    VálaszTörlés