2010. augusztus 28., szombat

Férfiak kedvence


Ms. Poppynál megláttam a sörkifliket, és beugrott, hogy van egy hasonló receptem, amit már évek óta sütök, de az idén még nem került sor rá. Fél adagot készítettem, szám szerint 32 db-ot. Az eredeti receptben nem szerepel a szalámi, az már az én továbbfejlesztésem. Férfiak kedvére szoktam kolbász ízűre készíteni, én személy szerint vaj töltelékkel szeretem.
A fél adagból 4 cipót gyúrok, mindegyiket kör alakúra nyújtom, körönként 8 cikkre vágom, így lesz a végén 32 kiflim. A körcikk felső, széles részének közepére teszem a kolbász vagy vaj darabkákat, a tészta két végét behajtom és feltekerem. Ezzel a módszerrel kis bumfordi kifliket kapok. A behajtás lényege, hogy ne folyjon ki a vaj, illetve a kolbász szaftja. (Azért, ha trehányul dolgozom, néha meglátszik a végén a piros szín).
A vajas verzióban azt szeretem, hogy elolvad ugyan sülés közben a vaj, de olyan, mikor beleharapok, mintha valami krém lenne benne. A kolbász ízűről kérdezzétek a férfiakat! Egyébként lehet még kemény sajtból, virsliből is tölteléket készíteni. Mindegyik ízesítéssel nagyon népszerű. Külsejét meg lehet szórni, köménymaggal, szezámmaggal vagy reszelt sajttal.




Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
1 tk só
2 dkg élesztő
1 dl étolaj
1 kk cukor
1 tojássárgája a kenéshez
szezámmag, köménymag a szóráshoz

tölteléknek:
házi szalámi vagy kolbász
vaj darabkák




Elkészítés:
A hozzávalókból kenyérsütő segítségével tésztát gyúratok és hagyom megkelni. Négy cipóra osztom, egyenként kör alakúra nyújtom, a kört nyolc egyforma cikkre vágom. Egyenként töltöm felét kolbásszal felét vajjal. Feltekerem a fent leírt módszer alapján. Sütőpapíros tepsire teszem őket pihenni 10-15 percet. Elkevert tojássárgával lekenem, megszórom kedvem szerint szezámmaggal vagy köménnyel, és előmelegített 180 fokos sütőben megsütöm.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták! És a képek elképesztőek, de én nálad mindig elképedek!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon csinosak, férjem is imádná

    VálaszTörlés
  3. Egyik kedvencem (pedig nem is vagyok férfi:)), a töltelékem más egy kicsit, de imádom!

    VálaszTörlés
  4. Kiskukta,
    ha pozitív elképedésről beszélünk, annak örülök. :))

    Bianka,
    biztos vagyok benne. :)

    Kata,
    :))

    VálaszTörlés
  5. Nálam is kedvenc lenne!
    Nagyon guszta kis kiflik!

    VálaszTörlés
  6. A férfiak meg sem érdemelnek ilyen finomságot. Ide nekem mind!!!:)

    Csodás fotók és egy örök kedvenc, bár nálunk szigorúan töltelék nélkül készült, gondolom még az ínségesebb időkből származó recept miatt. Mindenhogy finom.

    VálaszTörlés