2010. április 6., kedd

Szedres, ricottás piskóta torta

Még mindig húsvéti recept, de nem csak húsvétra...
Volt lefagyasztva egy piskóta lap,  örültem, hogy nem használtam eddig el, most nagyon jól jött. Időt és energiát (saját energiámat :D ) takarítottam meg.   A krém végtelen egyszerű, ricotta, tejszín, szeder befőtt. Használtam zselatint és habfixálót is, mert nem akartam, hogy mire megjönnek a vendégek szétcsússzon a mű. A citromfű már éledezik a kertben, így tudtam belőle behozni és kicsit színesíteni a tortát.

Hozzávalók:
4 tojásos, 23 cm-es, kerek piskóta lap
50 dkg ricotta
2 dl tejszín
15 dkg porcukor
2 vaniliás cukor
2 g étkezési zselatin
1 zacskó habfix
1,5 dl befőtt lé ( helyettesíthető tejjel)
2/3 üvegnyi szeder befőtt

Elkészítés:
(Mivel fagyasztott piskótát használtam, annyi volt a teendő vele, hogy előző este kivettem a mélyhűtőből és a zacskóban hagytam kiolvadni.)
A ricottát géppel kikavarom a porcukorral és egy zacskó vaniliás cukorral. 1,5 dl szeder levet meglangyosítok és belekeverem a zselatint. Hűtöm, majd hozzáadom a ricottához. A tejszínt egy zacskó vaniliás cukorral és egy csomag habfix-szel keményre verem, ezt is hozzáadom a ricottához. Egy fedeles edényben beteszem a hűtőbe, kb. fél órára dermedni. Miután kiveszem, átkavarom és hozzáadom a befőttet, amiből néhány szemet meghagyok díszíteni.
A piskóta lapot beleteszem egy kapcsos torta formába (mérete 23 cm-es), rákenem a krém több mint felét, elsimítom. A tetejére maradék krémből -fagyis kanállal- gombócokat teszek körbe. Díszitem szederrel és citromfű levelekkel. Hideg helyre teszem fogyasztásig.





5 megjegyzés: