A zsázsa, vetés után kb. 14 nappal már "betakarítható", a szárát és a rajta lévő két sziklevelet, esetleg az első zsenge lombleveleket fogyasztjuk. Két kis cserépbe vetettem, ha ezt megettük, akkor újabb adagot vetek és ismét lesz friss termés. Ugyanis a leszedett zsázsa nem sarjad újra, ezért nem érdemes nagy tételben termeszteni, csak annyit, amit pár nap alatt el tudunk fogyasztani.
Egyhén, kellemesen csípős a zsázsa. Saláta tormának is nevezik, talán azért, mert a tormához hasonlít az íze.
Szendvicsekhez, akár zsíros vagy vajas kenyérhez, mártásokhoz, levesekhez, salátákhoz is felhasználható.
Tartalmaz sok ásványi sót, C és B vitamint, karotint.
Burgonya salátát legutóbb a szilveszteri büfé asztalon láttam, ettem is belőle. A klasszikus változat volt, amit én szeretek, jó sok hagymával, a tetején plusz aprított snidlinggel. Amit most készítettem, hasonlít a hagyományos salátához, csak egy kis csavar van benne.
Hozzávalók:
50 dkg burgonya
3 tojás
currypor ízlés szerint
só
1 doboz zsírszegény tejföl (175 g-os)
fél doboz natúr joghurt (175 g-os fele)
1 ek zsázsa
Elkészítés:
A burgonyákat megmosom, és héjastól megfőzöm, ha megfőtt és kihűlt meghámozom és kockákra vágom. A tejfölt, joghurtot sóval, curryvel összekeverem. Beleforgatom a krumplit. A tojást megfőzöm, hűtöm és megpucolom, mindet negyedelem. A krumpli saláta tetejére teszem a tojás cikkeket és megszórom frissen szedett, megmosott zsázsával.
Megjegyzés: Zsázsa rajongók a tejfölös alapba is keverhetik aprítva, viszont, akkor a tetejére óvatosabban adagoljuk.
Hű a képek valami csodásak. Zsázsát most hirtelen nem is tudom, hova tenni ízileg, de a tojásos biztos finom
VálaszTörlésCsoda jól néz ki! És remekül fotózol!
VálaszTörlésJól néz ki :)
VálaszTörlésNagyon gusztusos amit készítettél!
VálaszTörlésHa van időd kérlek nézz be hozzám, vár rád ott valami: http://receptek-liza.blogspot.com
Bianka,
VálaszTörléskicsit csípős, olyan tormás :)
Melinda, Mandy,
köszi. :)
Liza,
megyek, köszi :)