2010. augusztus 17., kedd

Hívhatlak csörögének?

Igen, én így kereszteltem el, amit Ms. Poppy ropogósnak hív. Szerintem is nagyon hasonlít a csörögére, sőt megkockáztatom, hogy olyan, mint a csöröge. Bár túl nagy tapasztalatom nincs az említett fánk sütésében, mert én nem igen szívlelem a bő zsiradékban sütött dolgokat. Nem szoktam fánkot, lángost sem készíteni. Szagos lesz a lakás, nehezen tudjuk emészteni, sok olaj kell hozzá stb. stb. Viszont ennek a finomságnak nem tudtam ellenállni.

Tavaly több 10 mázsa almánk termett, ha valaki jött hozzánk, csak akkor mehetett ki a kapun, ha vitt magával almát. Egyébként nem tudtunk volna a temérdek gyümölccsel mit kezdeni. Nos, az idén jó, ha néhány db-ot találok a fán. Ilyen a természet, egyik évben ad, a másikban nem. Viszont annyi van, hogy ehhez a ropogóshoz tudtam belőle használni, bár nem kellett nagy mennyiség. 15 dkny-it kockáztam fel, de nem volt szükség csak egy részére.
Kb. fél kockacukor méretűre daraboltam és közvetlen az adagolás előtt forgattam bele fahéjas kristálycukorba, hogy ne legyen ideje levet engedni.
14 db lett a recept szerinti mennyiségből, és sikere volt. Esetleg máskor is rászánom magam a sütésére.

Hozzávalók:
18 dkg liszt
6 dkg margarin
3 ek cukor
1 tojás(sárgája a tésztába, fehérje a kenéshez)
1 ek rum
1 ek tejföl
kb. 10 dkg alma meghámozva
1-2 ek kristálycukor
pici fahéj
 
szóráshoz porcukor
sütéshez olaj
 
Elkészítés:
A lisztbe szórom a cukrot, sót és a kemény margarinnal elmorzsolom. Hozzáadom a tojássárgát, tejfölt, rumot, összegyúrom. Fedeles műanyag dobozban beteszem a hűtőbe kb. 45 percre. Közben meghámozom az almát és felkockázom fél kockacukor méretűre. Nem baj, ha megbarnul. A tésztát kinyújtom kb. késfok vékonyságra (kb. 2-3 mm-esre) és téglalap alakúra vágom, nekem kb. 8*10 cm-esek lettek. Megkenem a felületét a tésztának tojásfehérjével, rápakolom a fahéjas cukorba forgatott alma kockákat. A tésztát kettéhajtom és villával összenyomkodom a szélét, hogy összeragadjon. Forró olajban sütöm hármasával. Konyhai papírtörlőre szedem és hűlés után megszórom porcukorral.

5 megjegyzés:

  1. Almásan még nem próbáltam, de a szilvás már tervbe van véve.:) Nagyon szépek lettek, és örülök, hogy rászántad magad! Legközelebb esetleg próbáld meg sütőben sütve, úgy nem lesz olyan 'szagos', bár bő olajban az igazi.Ha már lúd, legyen kövér!:P

    VálaszTörlés
  2. Ms. Poppy,
    én is örülök. :) Úgy néz ki, hogy semmi bajom tőle, de nem is szívta meg magát úgy olajjal, mint az "eredeti" csöröge. Valamikor, nagyon régen sütöttem többször túrósat, de annyire nem bírta a gyomrom, hogy teljesen leszoktam róla.
    Köszi a receptet!! A szilvás is ígéretesnek tűnik!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek lettek! Én is szemezek már egy ideje a recepttel, finom lehet. :)

    VálaszTörlés
  4. nagyon nagy ötlet és micsoda finomság, igazi álom

    VálaszTörlés
  5. Egycsipet,
    meggyel is kipróbálom majd. Nagyon jó a tészta, könnyű volt vele dolgozni.

    Bianka,
    igazad van, álom finom...:)

    VálaszTörlés