2010. február 2., kedd

Gőzölt májpástétom

A Vidék íze újságban találtam egy receptet, egy idős néni osztotta meg az olvasókkal. Információi szerint egy régi,  jó forgalmú étterem bevált receptje. Bíztam benne, hogy nálunk is sikere lesz. Lett.....


Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
20 dkg zsírszalonna
2 zsemle
2 tojás
őrölt bors
majoránna
pici zsír
zsemlemorzsa

Elkészítés:
A májat megmosom, megtisztítom és lecsöpögtetem. A szalonnát kisebb kockákra vágom. A zsemlét (vagy kenyeret) vízben megáztatom és kinyomkodom. E három hozzávalót húsdarálón   ledarálom. Egy tálba teszem a masszát, sózom és fűszerezem. Hozzáadom a tojások sárgáját és a kemény habbá vert fehérjét. Alaposan összekeverem. Egy gyümölcskenyér formát (mérete: 11X30 cm) kikenek zsírral és megszórom zsemlemorzsával. Egy tepsibe öntök vizet és felforralom, majd a sütőformát -amibe közben belesimítottam a májas masszát- belehelyezem. A tetejét alufóliával lezárom légmentesen. Bedugom a sütőbe és 160 fokon, egy órán át gőzölöm. Melegen és hidegen is nagyon finom.


Megjegyzés: A víz   a  pástétomos sütőfoma kb. feléig érjen, ne töltsük nagyon tele a tepsit, ne folyjon bele a pástétomba.  

1 megjegyzés: