A nosztalgia sütemények következő résztvevőjét mutatom meg. Már írtam arról, hogy gyerekkoromban nem volt túl nagy választék a süti skálán. Anyukám a pénztárcájukhoz mérten mindig készített valami egyszerűt, finomat, mint pl. ezt a kürtős kalácsot. Kelt tészátából sütötte, cirokszárra vagy kukoricaszárra csavarta a tésztát. Durvára aprított dió és kristálycukor keverékébe mártotta, ha nem jutott dióra, akkor csak cukrosan ettük. Még most is van egy garnitúra rudacska, amit megkaptam tőle, bár már elég viseltesek, de még tudom használni. Szereznem kell majd újabbakat.
Hozzávalók:
2,5 dl tej
fél marék zsír (kb. 5 dkg)
1 marék cukor (kb. 10 dkg)
1/4 ek. só
1,25 dkg élesztő
1 tojás sárgája
liszt amennyit felvesz (kg. 50 dkg , fele rétes, fele finom)
kb. 15 dkg dió
1púpos ek kristálycukor
Elkészítés:
A hozzávalókból a kenyérsütőben tésztát dagasztok, majd duplájára kelesztem. Ha megkelt, téglalap alakúra nyújtom, kb. ujjnyi vastagságúra. 1 cm széles csíkokat vágok belőle. Cirokszárra (hossza kb. 14 cm) tekerem, tojással megkenem, durvára vágott dió és kristálycukor keverékébe mártom. Sütőpapíros tepsire teszem, hagyom még kb. 10 percet pihenni, majd előmelegített sütőben, 180 fokon sütöm.
Imádom, és gyönyörűűűűek lettek!:)
VálaszTörlésKöszi:)
VálaszTörlés