2010. február 21., vasárnap

Levesben a fehérbab

Nincs túl barátságos idő  odakint, bár a délelőtthöz képest némi javulás ígérkezik.  Meleg levest kívánunk ilyenkor... Semmi különleges vagy bonyolult, csak tartalmas legyen és forró.  Fehérbabra esett a választás, amit zöldségekkel, jó  fűszeresen készítettem. Fokhagymás kenyérrel ettük (receptje később).

Hozzávalók:
25 dkg fehérbab
1 nagy petrezselyem
2 kisebb répa
1 szelet zeller
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szelet (2-3 dkg füstölt szalonna)
majoránna
pici cayenne bors
őrölt bors
babér levél
kevés zsiradék
1 ek liszt
pici piros paprika
2 ek tejföl

Elkészítés:
A babot előző este hideg vízbe beáztatom. Másnap felteszem főni, szintén hideg vízben. Megvárom míg felforr, leszedem a habját, sózom és beledobom a babérlevelet. Két gerezd fokhagymát megpucolok, apró darabokra vágom, hozzáadom a leveshez az őrölt borssal, majorannával együtt. Meghámozom a zöldségeket és karikára vágom őket. Ha már majdnem puha a bab, hozzáadom a zöldségeket, és együtt készre főzöm a levest. Egy fél ek. zsíron kiolvasztom a kockára vágott füstölt húsos szalonnát, hozzáadom a apróra vágott vöröshagymát, megfonnyasztom, majd megszórom liszttel  zsemleszínűre pirítom. Hozzáadom a pirospaprikát is, és azonnal hígitom vízzel. Ezt a rántást hozzáöntöm a leveshez. Két ek tejfölt kikavarok habverővel néhány merőkanál forró levessel, majd visszaborítom a leveshez, kiforralom és a legvégén egy pici csípősséget kap a cayenne borstól.

2 megjegyzés:

  1. Olyan csábítóan nézz ki, hogy el is vettem az egyik tányérral.Én is szeretem a bablevest, mégis olyan ritkán főzök.:)

    VálaszTörlés
  2. Gizike,
    nálunk is ritkán van, mint leves. Salátának vagy egyéb húsos ételhez szoktam sűrűbben.

    VálaszTörlés