2010. április 15., csütörtök

Csokihab ( véletlenül csupa fehér hozzávalókból )



Ismét egy nem túl bonyolult édesség, ami vacsora utáni desszert volt. Egyik alkotó elem benne a csoki. A család többi tagja nagyon imádja a csokoládét, teljesen mindegy, hogy kerek, hosszúkás, töltetlen, töltött, mogyorós, fehér, tej vagy keserű stb. csak csoki legyen. Én keveset fogyasztok belőle, egészségügyi okok miatt.
A krém  pohárba való töltésénél jó szolgálatot tett -a legutóbbi bevásárló körúton beszerzett- egyszer használatos, nylon zacsiból készült habzsák. Zenker márkájú, 20 db-os kiszerelésű.

Hozzávalók: 

20 dkg fehér csoki
25 dkg túró
4 dl tejszín
fehér rum ízlés szerint
3-4 ek porcukor
1csomag vaniliás cukor


Elkészítés:
Az apróra tördelt csokoládét gőz fölött felolvasztom. A túrót kikavarom cukorral, vaniliás cukorral, majd hozzáadom az olvasztott csokit, összekeverem, öntök bele pici rumot. A tejszínt kemény habbá verem, hozzákavarom a túrós, csokis egyveleghez és habzsákkal poharakba töltöm. Hűtve fogyasztandó.


 


Megjegyzés: az összetevőkből adódóan tömény édességet kapunk (lsd. túró, tejszín, fehércsoki), aki nem bírja a zsíros dolgokat javaslom, a tejszín mennyiségét csökkenteni, és a félzsíros túró helyett a ricottát.

11 megjegyzés:

  1. Thrini! Gyönyörűek a képek és szívesen megkóstolnám.

    VálaszTörlés
  2. Hát ez csúcs és a képek is csodásak

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon nagyon guszta!!! Én sem haragudnék meg egy ilyen pohár csokikrémért...:)))

    VálaszTörlés
  4. Kedves Édesszájú Bloggerinák!
    Örülök, hogy mindenkinek tetszik a desszert!
    Bár egy nagy adaggal csináltam volna, akkor mindenkit meghívnék egy kóstolóra! :)

    VálaszTörlés
  5. Jesszusom, milyen jó ez a kép már megint! És a krém is jáááááj!:)

    VálaszTörlés
  6. Néhány nappal ezelőtt elkészítettem ezt a pohárkrémet, ami valóban gyönyörű, de szeretnék javasolni pár dolgot, illetve figyelmeztetni, mert nekem sajnos fél pohárka kivételével az egész a kukában végezte. Az a probléma, hogy a fehércsoki önmagában is épp eléggé édes jellegű, a + 3 evőkanál cukor nem annyira tesz jót neki, így sajnos egy túlzottan tömény krém a végeredmény, ami sütibe töltve, tésztástul nagyon jó lehet, de kanalazva nem működik. 1-1 kanállal próbálkoztunk, az alapíz nagyon tetszett, de a második kanál már sehogysem csúszott. Pedig nagyon szeretem az édes, akár túlédes dolgokat :)
    Azt javaslom, hogy érdemes gyümölcsökkel/citromlével kiegészíteni, az lehet, hogy ellensúlyozná a tömény ízt.
    Előre is bocsánat a kritikáért, nem akarom megbántani a szerzőt.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Tardigrada!
    Nem bántottad meg a szerzőt, aki én vagyok, hiszen ízlések és pofonok különböznek. Véleményt pedig bárki mondhat, névvel vagy név nélkül :) Nálunk hála istennek nem végezte a kukában, összesen 4 pohárral készült. Szerintem is tömény volt (de ez az én problémám), viszont a férjemnek nagyon bejött. A töménysége nem a cukor mennyiségéből adódik, mert az egyáltalán nem sok ennyi hozzávalóhoz, hanem az összetevők zsírosak voltak. Én nagyon szeretem az édes dolgokat, rengeteg sütit meg bírok enni, de nem mindenfélét. Pl. a vajas krémektől kifejezetten rosszul vagyok, nem bírom emészteni, még akkor sem ha kevés benne a cukor.
    A gyümölcs lehet, hogy passzolna hozzá, de akkor elvesztené azt a jellegét, amit én elképzeltem. Inkább kevesebb tejszín és a túró helyett ricotta, és mindjárt zsírszegényebb lesz.
    Mindenesetre köszönöm a hszólást.
    Tanulság: legközelebb megjegyzésként leírom, ha valami túl tömény, nem szeretnék senkit félrevezetni.

    VálaszTörlés