2010. február 26., péntek

Csülök sütve, hagymalekvár kísérettel


Előre megfontolt szándékkal készült ez az étel. Tudtam ha kicsit több szabadidőm lesz, akkor végre kivehetek egy csülköt a fagyasztóból és készítek valami nagyon-nagyon egészségtelent!! :) Illetve kipróbálhatom a hagyma lekvárt is.  Ez a nap ma jött el. ( Disznótorkor mindig megkérjük a hentest, hogy csontozza ki a sonkákat és csülköket, mi így szeretjük. ) Most egy első csülök  lett a főszereplő. Éppen annyi hús van rajta amennyi szükséges, a bőre pedig hozzájár.
Először kötözni akartam, de aztán másképp fogtam hozzá. Kuktában készítettem fel, némi vizet öntöttem rá, sóztam, dobtam bele babérlevelet és szemes borsot. Kb. 15 percig főztem, lezárva a kuktában. Célom: lerövidíteni a sütési időt. Ehhez hozzásegített a sütőzacsi is.  A hagymalekvárról annyit, hogy ízlett a gyermekemnek, minden formában odáig van a hagymáért.


 
Hozzávalók:

egy egész kicsontozott sertés első csülök
babér levél
szemes bors
őrölt bors
sör


 
a hagyma lekvárhoz:

50 dkg lila hagyma
egy ek. cukor
1-2 ek. vörösbor
1 tk méz
víz
balzsam ecet ízlés szerint



Elkészítés:

A csülköt kötözés nélkül, összetekerve beleteszem a kuktába, vizet öntök rá,  sózom, dobok bele babérlevelet, szemes borsot. 15 percig főzöm, lezárva. Ha lehűlt az edény kiveszem a húst, kettévágom, sózom, tekerek rá borsot.  Sütőzacskóba teszem, bekötöm a zacsi száját, de néhány lukat ejtek rajta, vastag varrótűvel. A zacsit egy edénybe teszem és bedugom a 200 fokos sütőbe. Sütöm kb. 60 percig. Egy óra után megnézem mennyire puha, ha megfelelő, akkor kiveszem a zacsiból és úgy teszem vissza a sütő edénybe, bőrével felfelé. Lekenem sörrel, majd visszadugom pirulni. A sörrel kenegetést néhányszor megismétlem, hogy a bőr sápadtsága elmúljon. Ha már tetszik a színárnyalat és megfelelően puha a húst, kiveszem egy tányérra és hagyom néhány percig pihenni. Tálalás előtt szeletelem.


Hagyma lekvár:

A lilahagymát megpucolom és félszeletekre vágom. Egy edényben a cukrot enyhén megpirítom, rádobom a hagyma szeleteket, sózom, ráöntöm a vörösbort. Lefedve, kis lángon párolom. Ha igényel egy kis vizet löttyintek rá. Folyamatosan figyelem, kevergetem. Ha már kellően puha, hozzáadom a mézet és a balzsam ecetet, néhány percig még főzöm. Ennyi....

2 megjegyzés: