2010. február 14., vasárnap

Túrós pogácsa

Még  egyetlen pogácsa receptet sem tettem fel a blogomra. Kezdetnek jöjjön egy újítás. Van egy kép a  konyhánkban, egy kis papír van bekeretezve. Anyukám receptjei között találtam nagyon régen. Senki nem tudja, hogy került oda.:) Azon a kis lapon van néhány süti leírás, az egyik a túró pogácsa. (Valamilyen vánczás szóróanyag lehetett, mert minden recept a váncza sütőport ajánlja.) Egyébként még soha nem készítettem pogácsát sütőporral, a kelesztett verziókat szoktam sütni. Kis módosítások történtek, pl. kevesebb túró került bele, mert   nem emlékeztem mennyi kell hozzá és csak negyed kilót vettem, illetve csökkentettem a zsír mennyiséget. Még így is elég zsíros, sót viszont többet igényelt volna, szerintem. 55 db lett belőle.



Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg túró
1 tk só
20 dkg zsír
2,5 teás kanál sütőpor
1 tojás + 1 sárgája a kenéshez
2 ek tejföl

Elkészítés:
A lisztbe szórom a sót,  a sütőport, majd elmorzsolom a zsírral. Hozzáadom a túrót, a felvert tojást, és a tejföllel összeállítom a tésztát. Kinyújtom kb. 1 cm vastagságúra, bevagdalom csíkosra a tetejét egy éles késsel. Kisebb méretű pogácsákat szaggatok. Sütőpapíros tepsire rakom őket, megkenem tojássárgával. Felváltva megszórom köménymaggal, mákkal és szezám maggal. 180 fokos sütőben sütöm 25 percig.

























10 megjegyzés:

  1. Thrini, szerintem nem sok benne a zsír a recept alapján, mert az biztosítja, hogy ne csak aznap legyen jó, hanem néhány napig is elálljon. Igazán guszták lettek, szívesen vennék belőle:)

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nagyon szép pogik! :)
    A Vánczának anno voltak receptes könyvei, elég kis méretű, talán kétfélét láttam eddig. Szerintem ezek egyike lehet a forrás. Aukciós oldalon most is láttam fent - kincstári áron. :)

    VálaszTörlés
  3. Ez tuti Váncza recepeskönyv, pár éve volt reprint kiadás, benne van az összes klasszikus sütemény, és ráadásul nem is úgy kezdődnek a receptek, hogy végy 3 liter tejszínt :DD

    VálaszTörlés
  4. Köszi mindenkinek!! :)

    Egycsipet, Piszke,
    valahol van még egy ilyen lap, megkeresem. Már régen eldöntöttem, hogy kipróbálom a rajta szereplő recepteket. Jópofa, hogy a cím alá mindig írtak valami megjegyzést, pl. kiadós, igen jó stb. Utánanézek, hogy milyen a pár évvel ezelőtti kiadás.

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Ez A mi süteményes könyvünk című Váncza-könyvből való, 1985-ben jelent meg a 15. kiadás. A 14. 1936-ban A Váncza és Társa Tápszer- és Vegyészetigyár égisze alatt.

    VálaszTörlés
  6. Szia Makka!
    Köszi az infót.
    Megtaláltam még egy lapot (összesen csak 2 lap van sajnos a birtokomban). Erre az van írva, hogy Eredeti válogatott Váncza receptek 5. sorozat. A lap kb. 10cmX10cm méretű. Hozok még róla receptet. Majd....

    VálaszTörlés
  7. Kis harapnivaló pogácsáid vannak.

    VálaszTörlés
  8. Szia!
    Most találtam Rád!Tetszik az oldalad.Egyszerűen
    nagyszerű.Találtam valahol káposztás pogácsát tojás nélkül.Nálad nem találtam.Tudsz segíteni?
    Néri

    VálaszTörlés
  9. Szia Néri!

    Sajnos nem tudok neked káposztás pogácsa receptet ajánlani, én magam nem szoktam ilyet sütni. Esetleg javaslom, hogy a Limara péksége oldalon nézz szét, nála rengeteg verzió van, hátha szerencsével jársz. :)

    Üdv. T.

    VálaszTörlés