2010. április 30., péntek

Zsázsa szüret



A zsázsa, vetés után kb. 14 nappal már "betakarítható", a szárát és a rajta lévő két sziklevelet,   esetleg az első zsenge lombleveleket fogyasztjuk. Két kis cserépbe vetettem, ha ezt megettük, akkor újabb adagot vetek és ismét lesz friss termés. Ugyanis a leszedett zsázsa nem sarjad újra, ezért nem érdemes nagy tételben termeszteni, csak annyit, amit pár nap alatt el tudunk  fogyasztani.
Egyhén, kellemesen csípős a zsázsa. Saláta tormának is nevezik, talán azért, mert a tormához hasonlít az íze.
Szendvicsekhez, akár zsíros vagy vajas kenyérhez, mártásokhoz, levesekhez, salátákhoz is felhasználható.
Tartalmaz sok ásványi sót, C és B vitamint, karotint.

Burgonya salátát legutóbb a szilveszteri büfé asztalon   láttam,   ettem is belőle.  A klasszikus változat volt, amit én szeretek, jó sok hagymával,   a tetején   plusz aprított snidlinggel.    Amit most készítettem, hasonlít a hagyományos salátához, csak egy kis csavar van benne.



                        


Hozzávalók:

50 dkg burgonya
3 tojás
currypor ízlés szerint
1 doboz zsírszegény tejföl (175 g-os)
fél doboz natúr joghurt (175 g-os fele)
1 ek zsázsa


Elkészítés:

A burgonyákat megmosom, és héjastól megfőzöm, ha megfőtt és kihűlt meghámozom és kockákra vágom. A tejfölt, joghurtot sóval, curryvel összekeverem. Beleforgatom a krumplit. A tojást megfőzöm, hűtöm és megpucolom, mindet negyedelem. A krumpli saláta tetejére teszem a tojás cikkeket és megszórom frissen szedett, megmosott  zsázsával.

Megjegyzés: Zsázsa rajongók a tejfölös alapba is keverhetik aprítva, viszont, akkor a tetejére óvatosabban adagoljuk.

2010. április 29., csütörtök

Egészségünkre! Citromfüves limonádé

                         


Nagyon-nagyon megindult a citromfű, gyönyörű nagy hajtások és levelek vannak rajta. Annyira illatos lett a kezem, ahogy szedtem a leveleket…
Igaz, hogy nincs nagy forróság, de azért készítettem egy kis limonádét. A teából indultam ki, csak még adtam hozzá citromlevet, cukrot és jól behűtöttem. Nincs szép kancsóm, csak így pohárban tudom megmutatni.


Egy kis információ:

A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citronellál, citrál), a cseranyagok, a flavonoidok, a kávésav, a gyanta és a szaponin.
Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van a depresszió oldásában is. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó a citromfű. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert. Emellett javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást és a fejfájást és általános görcsoldó szer.
A citrom illatára emlékeztető friss levelét saláták, mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták, gomba-, hal-, szárnyas- és vadételek, fűszerecetek ízesítésére használjuk. Kiváló desszertek, valamint limonádé, tea, Martini-koktél és vaníliapuding ízesítésére is.
(Wikipédia)

Hozzávalók:
1 liter víz
3 marék  friss citromfű levél
2 ek kristálycukor
2 citrom kicsavart leve





Elkészítés:


A vizet felforralom, felolvasztom benne a cukrot. Beleszórom a megmosott és száráról letépkedett  citromfű leveleket, 10-15 percig hagyom állni, lefedett edényben. Utána leszűröm, hűtöm, majd beleöntöm a citromlevet. (Érdemes megvárni, hogy hűljön, így a citrom c vitamin tartalma sem vész kárba.) Hűtve finom.

2010. április 28., szerda

Csirke piláf VKF. 34.





Nem azért vettem sáfrányt, hogy piláfot főzzek, hanem volt itthon sáfrány, ami passzol a  piláfhoz. Ha már hozzáfogtam, akkor basmati rizst használtam, mert azt mondják a hozzáértők, hogy a piláfhoz az kell. Egyébként a férjemnek tök mindegy basmati, jázmin, arborio, vad, vagy egyéb, nem igazán kedveli a rizst. Ha   főzök, eszik belőle, de nem degeszre csak úgy mértékkel. Viszont a gyermekem imádja a rizses húst, legyen az bármiféle.

Milyen jó, hogy eszembe jutott a sáfrány, két legyet ütöttem egy csapásra. Finomat főztem és ezzel nevezek is Duende VKF kiírására, mely szerint az étel tartalmazzon alapanyagában vagy fűszerben afrodiziákumot.

Sáfrány - A növény elsősorban Indiában, Kínában, Iránban és Spanyolországban közkedvelt, erőteljes illatával, savanyú ízével ezen országok konyhájában kötelező elem. A sáfrány állítólag vitalizálja a nemi szerveket, a sáfrányolajról pedig úgy tartják, hogy segíti a nemzőképességet (Közép-Keleten a nőgyógyászok mind a mai napig alkalmazzák a sáfrányt). A sáfránytej pedig egy drága, ám annál jótékonyabb szer, amely szívgyengeség és menstruációs zavarok esetén kiváló. Afrodiziákumként a növény szálait fogyasztják, izgató és bódítóhatású.
(Mindez innen: http://foodandbeveragecritic.blog.hu/2007/12/14/afrodiziakumok_a_konyhabol_a_netrol)




Hozzávalók:

50 dkg csirkemell
olivaolaj
3 közepes méretű vöröshagyma
1 csomag Kotányi sáfrány
1 bögre basmati rizs (2 dl)
4 kisebb gerezd fokhagyma
10 dkg  sárgarépa
 citrombors
125 ml fehérbor
7 dl víz






Elkészítés:


A hagymát felszeletelem, olivaolajon párolom, majd hozzáadom a csíkokra vágott csirkehúst, néhány percig tovább pirítom. Azután  belekerül a meghámozott, vékony félszeletekre vágott sárgarépa, sózom, megszórom citromborssal, ráöntöm a bort, lefedve hagyom a lángon kb. 10 percig. Egy sütőedénybe átöntöm a húst,   rádarabolom a fokhagymát . A rizst zsiradékon megpirítom, felöntöm vízzel, amiben elkevertem a sáfrányt, egyet rottyantok rajta,  ráborítom a  húsra összekeverem és bedugom az edényt, előmelegített,  170 fokos sütőbe. Addig hagyom bent, míg a rizs megpuhul.

Megjegyzés: a citrombors új szerzemény. Nagyon jó, hogy beletettem, remek ízt adott az ételnek.

2010. április 26., hétfő

Felfújt másképp/kísérletek

Készítettem nem túl régen felfújtat, egész jól sikerült. Ez a mostani recept régóta a birtokomban van,   kísérletként bevállaltam. Elolvasás után már láttam, hogy ebből valami teljesen más fog kisülni, bár a felfújt nevet kapta, más mint a múltkori . Egyáltalán nem kellett hozzá liszt , én   tettem bele egy evőkanállal, de még így is inkább frittata jellegű lett. Halványító zellert használtam hozzá és tejszín helyett tejet. Könnyű ebédként, salátával ettem, nagyon jól esett. Érdemes lesz az idény zöldségekkel  többször is készíteni.


Hozzávalók:
50 dkg zellerszár (tisztított súly)
1 kisebb fej vöröshagyma
4 tojás
1 ek liszt
1 dl tej

fehérbors
szerecsendió
olivaolaj
pici vaj az sütőforma kenéséhez

Elkészítés:
A zellerszárat megmosom, feldarabolom. A hagymát vékony fél szeletekre vágom és a zellerrel  együtt olajon, fedő alatt megpárolom. Közben a tojásokat villával felverem sót, szerecsendiót és fehérborsot szórok bele. A megpuhult zellert krumplinyomóval összetöröm, hozzáadok 1evőkanál lisztet és ráborítom a tojást, a tejet. Kivajazott sütőformába teszem. Egy tepsibe forró vizet öntök, abba helyezem a sütőformát, -kb. az edény fél magasságáig érjen a víz- , 180 fokon gőzölöm 50 percig.

2010. április 25., vasárnap

Rendhagyóan, kerti rovat és növény meghatározó :)

Nem szoktam nagyon eltérni a gasztro témától, most viszont teszek fel néhány képet (kérésre :D, igazából nem is szoktam kertet fotózni mostanság, ezek viszont frissen készültek) a kertünkben található növényekről. Mindet én magam ültettem, (kivétel a fákat)   és szeretettel gondozom őket. Nincs itt semmi különlegesség, de a mienk.  Igazából még most kezdenek magukhoz térni az évelők, a gyümölcsfákon sajnos kevés virág van, úgyhogy gyenge termés ígérkezik, főleg almából.
Fűszernövények ültetését szabadföldbe, most először próbáltam ki (cserépben szoktam minden évben), sajnos a tárkony, a majoránna és a kakukkfű nem mutatkozik, pedig már itt volna az ideje, de még reménykedem.
Fűnyírás után rengeteg madárka bogarászik, sok fekete rigó látogat el hozzánk és minden évben költenek a madáretetőben a kerti rozsdafarkúak. Ma volt a házunk előtt egy gólya, békát akart fogni az árokban, a férjemmel néhány percig figyeltük, nagyon érdekes volt.

Íme a képek:

Bergénia, tulipán és kúszó madárbirs.

Virágzik az almafa.


Kakukkfű és rozmaring, ami még csak éledezik.


Nyuszifül és sziklai ternye.

Fehér ibolya, nőszirom, ami később nyílik és háttérben egy oszlopos tiszafa.

Kúszó kecskerágó és elburjánzott citromfű.

Orgona, a háttérben borostyán és legalul megbújva cickafark.

Karamell krém, piskóta korongokkal



Szombaton készítettem ezt a krémet, előre bocsájtom, hogy nagyon tömény. (Epe betegek, gyenge gyomrúak  kerüljék :D)  A férjem nem mondta,  hogy gejl, (2 pohárral ő tüntetett el) irtóra bírja az édességet, pl. a csokit tábla számra tömi magába. Én egy kockányitól rosszul vagyok, ebből sem bírtam egyszerre csak fél pohárral elfogyasztani, a másik felét később ettem meg.

 Felhalmozódott a tojás a kamrában, a szülők folyamatosan ellátnak bennünket, boltban talán életemben egyszer kellett venni.  A készlet csökkentése miatt sütöttem egy vékony piskóta lapot. Ahhoz készítettem  karamell krémet, illetve adtam hozzá egy doboz mascarponét. Na, ezt nem kellett volna!! A krém önmagában is zsíros (a 20 dkg margarintól), nem szükséges tovább turbózni semmivel. A lapból  korongokat vágtam ki,   pohárba  rétegeztem a krémmel.

Hozzávalók a piskótához:
4 db tojás
4 csapott evőkanál kanál cukor
4 púpos evőkanál kanál liszt
1/2 teás kanál sütőpor
1 csipet só

a krémhez:
10 dkg kristálycukor
20 dkg margarin
2 dl tejszín
1 doboz mascarpone (legközelebb nem kerül bele)

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztom, a sárgákat a cukorral nagyon habosra keverem. A fehérjét felverem egy csipet sóval kemény habbá. A liszthez adom a sütőport, majd mindent összekeverek és sütőpapírral bélelt tepsiben ( 33X40 cm méretű) kisütöm 180 fokon, kb. 15 perc.
Rácson hűtöm, majd egy pohárral 8 cm-es köröket szaggatok, összesen 12 db-ot.

A krémhez lassú tűzön felolvasztom a margarint, hozzászórom a cukrot és karamellizálom, ha szép aranyszínű, felöntöm a tejszínnel és kevergetve, lassú tűzön besűrítem. Hagyom kihűlni, majd hozzáadom a mascarponét.
A poharakba felváltva rakom a piskóta korongokat és a krémet. Tetejére krém kerüljön. Négy pohárnyi lett belőle.

2010. április 24., szombat

Taboule nálam


A mai reggelt a piacon kezdtem. Vettem ezt-azt, de csak módjával, mert az ilyenkor kapható zöldségek még nagyon sok olyan dolgot tartalmaznak, amiből minimális mennyiséget szeretnék   fogyasztani. A mi kertünkben még soká lesz paradicsom, uborka, viszont a mai ebédhez ezekre szükség volt, be kellett hát szereznem.
A taboule-ról annyit tudok mondani, hogy egy saláta, ami igen sokarcú lehet. Vannak országok, ahol a  taboule-ban a zöldfűszerek a dominánsak (pl. a petrezselyem, a menta vagy a koriander), de állítólag Európában inkább a kuszkusz és a bulgur a főszereplő és mellékszereplőként jelennek meg a zöldek. Tehetünk még hozzá paradicsomot, uborkát, hagymát, csicseriborsót, olajbogyót, fetasajtot stb.  Szóval szabadon szárnyalhat a fantázia.
Én a kuszkusz alapot választottam és ahhoz társítottam néhány zöldséget.  Használtam hozzá a barátnőmtől kapott mentából, amit szabadföldbe ültettem, és úgy látom szépen fejlődik.

Hozzávalók:
1 kisebb csokor petrezselyem levél
menta ízlés szerint
15 dkg kuszkusz
fél uborka
1 db paradicsom
2 szál zöldhagyma (ha nincs 1 közepes lilahagyma is megteszi)
4 dl sós forró víz, vagy zöldség alaplé
frissen őrölt bors
pici citromlé
olivaolaj


Elkészítés:
A kuszkuszt beáztatom  sós forró vízbe, addig duzzadhat míg bíbelődök a zöldségekkel. A zöld leveleket (petrezselyem, menta) apróra vágom, a paradicsomot, hagymát kicsi kockákra darabolom, az uborkát meghámozom és szintén felkockázom.   Minden hozzávalót összekeverek, tekerek rá borsot, meglocsolom citromlével és olivaolajjal, sózom. Hagyom pihenni, tálalásig.

Megjegyzés: Igazán finom sült és grillezett húsokhoz. A mentából nagy mennyiséget nem használnék, az erős íze miatt.

2010. április 23., péntek

Saláta, spenót kísérettel




Ha zöld salátát készítek, nem kell elővennem túl nagy edényt, ugyanis főként én eszek ilyesmit. A család férfi tagjai sajnos nem rajonganak a roppanós zöldekért. (Bár gyermekem most ebből evett, de kiegészítve fokhagymás csirkemellel.) Én viszont nagyon odáig vagyok a salátákért, főleg, ha saját kertünkben nőtt hozzávalókat használhatok. Jelen esetben a spenót saját termés, igaz, hogy még csak egy marékkal szüretelhettem, de már ennek is örültem. Volt még itthon jégsaláta, és a másik kedvencem a vajretek, amit jobban szeretek piros társánál. Igazi finom puha, nem csíp, hű a nevéhez.  Azt kell, hogy mondjam, nagyon jól esett!!!

Hozzávalók:

1 marék friss spenót
néhány levél jégsaláta
kb. 5-8 dekányi feta sajt
másfél db vajretek
olivaolaj
fehérbors
1 gerezd fokhagyma
citromlé



Elkészítés:

A fokhagymát belereszelem az olajba, hozzáfacsarom a citrom levet, szórok bele fehérborsot és összekeverem. A megmosott spenótot  összekeverem a darabokra tépkedett jégsalátával, hozzáadom a hámozott, vékonyabb csíkokra vágott,   retket. Reszelek rá fetasajtot, megöntözöm a dresszinggel és összekeverem. Sót nem szórok rá a sajt miatt.

2010. április 21., szerda

Dahl sárgaborsóból


Szakácskönyv nézegetős tevékenységet folytattam néhány napja. A dahl-nál megálltam és elolvastam. Nem   vöröslencsés változatot, hanem sárgaborsós verziót írtak le. Tulajdonképpen minden volt itthon hozzá, miért ne próbáltam volna ki? Aki szereti a kurkumát, a sárgaborsót, annak biztosan bejönne ez a leves. Nekem ízlett, legalább a borsó sem várakozott őszig a kamra polcon. Bizony a száraz hüvelyesek ideje lejárt,   néhány hónapig mellőzni kellene őket, jönnek a tavaszi zöldségek.

Hozzávalók:
1,5 dl sárgaborsó
2 krumpli
1/2 tk kurkuma
1/2 tk római kömény
1 kisebb zöld erőspaprika
1 paradicsom
petrezselyem levél ízlés szerint
1 dl joghurt

Elkészítés:
A sárgaborsót felteszem főni vízben (jobb ha beáztatom előző este, hamarabb megfő) sóval, kurkumával. A burgonyákat meghámozom, felkockázom és külön edényben megfőzöm, sós vízben. A zöld paprikát felkarikázom, a paradicsomot felszeletelem. Ha teljesen puha a borsó, hozzáadom a paprikát, a krumplit, beleszórom a római köményt, a paradicsomot. Még rottyantok rajta néhányat, lehúzom a tűzről és belekavarom a joghurtot. Megszórom aprított petrezselyem levéllel.

Ötletadó: Receptek a nagyvilágból  (némi változtatással)

2010. április 20., kedd

Citromos, almás szelet




Vasárnap készült ez a süti.  Egyáltalán nem akartam sütni, de másképp alakult, és sütöttem :). Kaptam ezt a receptet, mivel szeretem a citromos dolgokat, kikerestem a cetlijét.  Én másképp készítem az ilyen jellegű tésztákat. A zsiradékot morzsolom a liszttel, illetve pihentetem egy kicsit, mert az kifejezetten jót tesz neki. A rácsozásitt eltér a nálam beválttól. Most viszont a leírás szerint jártam el, az eredmény finom kis süti lett. Az alma-citrom igen jó párosítás. A hab pedig a kedvencem!!! Ismerősöknek is vittem kóstolót.







Hozzávalók:


40 dkg liszt
3 tojás
2 citrom
20 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tk sütőpor
4 db nagyobb alma
20 dkg porcukor



Elkészítés:

A vajat megolvasztom, (ne folyjon, csak jó puha legyen), elkeverem a 3 tojás sárgájával. Hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, egy citrom lereszelt héját és levét,  a cukrot. Összegyúrom. Kétfelé veszem a tésztát, az egyik részét kinyújtom és zsiradékkal kikent, lisztezett tepsiben teszem. 180 fokon sütöm 10 percig. Közben meghámozom és lereszelem az almát. Kinyomkodom a levétől és az elősütött tésztára simítom. A tojásfehérjét felverem a porcukorral és citromlével kemény habbá, rásimítom az almás tésztára. A másik fél tészta adagot kinyújtom vékonyra és ujjnyi csíkokat vágok belőle, a sütit berácsozom vele, ismét bedugom a sütőbe, további 20-25 percig sütöm. Hűlés után könnyebb szeletelni.

2010. április 18., vasárnap

Széles metélt, kakukkfüves, aszalt paradicsomos darált hússal


Végre kisütött a nap!! Sok kedvem nem volt a főzéshez, a megvásárolt virágokra koncentráltam már, illetve terveztem némi gyomlálást. Ezért a szombati ebéd többnyire maradék alapanyagok felhasználásával készült, gyorsan,   semmi extra, de mégis főtt étel . Volt a hűtőben darált hús (előző napi ebédnél nem használtam fel mindet), néhány szem aszalt paradicsom, amit már muszáj volt hasznosítani, és egy zacskó mozzarella, amit kibontottam, mert pár nap múlva a kukában landolt volna lejárt szavatosság miatt.
Fűszerként pedig kakukkfüvet használtam, ami végre már nem szárított, hanem friss, zöld . Két fajtám is van, citromillatú és egy apró levelű. (Lásd a fotón.) 

Hozzávalók:
35-40 dkg darált hús
fokhagyma só
1 tk paradicsom püré
néhány szem aszalt paradicsom
2 szál új hagyma
1 mozzarella
fehérbors
néhány szál kakukkfű
olivaolaj
250 g szélesmetélt


Elkészítés:
A darált húst olajon megpárolom a felszeletelt új hagymával. Megszórom fokhagyma sóval, fehér borssal. Felöntöm pici vízzel, hozzáadom a paradicsom pürét. Mielőtt kész, beledobom a felkockázott paradicsomot és rászórom a kakukkfüvet. Néhányat rottyantok rajta. Közben a tésztát sós vízben megfőzöm, leszűröm, és összekeverem a hússal. Tálalásnál a feldarabolt mozzarellát rászórom.

2010. április 17., szombat

Fahéjas, barackos kalács



Ezt a kalácsot tegnap sütöttem. Olyan barátságtalan, vacak idő volt, hogy megkívántam egy kis melengető, kelt dolgot. Eszternél már régen kinéztem, csak egy alkalmas időpont kellett az elkészítéséhez.  Némi módosítás történt a recepten, de nem jelentős. Friss gyümölcs helyett befőttet használtam.

Hozzávalók a tésztához:
a befőtt leve, kiegészítve vízzel, összesen 2,5 dl
25 dkg rétesliszt
25 dkg finomliszt
4 ek cukor
2,5 dkg élesztő
1 kk só
2 tojás+1 a kenéshez
2 ek olaj

A tötelékhez:
1 üveg sárgabarack befőtt
5 ek cukor
1 ek fahéj
1 marék dió, durvára aprítva
3 ek zsemlemorzsa

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit beleteszem a kenyérsütő üstjébe és kétszer 10 percig kevertetem. Lisztezett kézzel kiveszem a kidolgozott tésztát és beleteszem   kelesztőtálba, szobahőmérsékleten duplájára kelesztem. Ha megkelt, lisztezett pultra teszem, téglalap alakúra nyújtom, gondolatban három egyforma csíkra osztom. A középső csíkra helyezem a lecsöpögött gyümölcsöket, megszórom   cukros, fahéjas, diós, zsemlemorzsás keverékkel. (Annyit hagyok belőle, hogy jusson   a tetejét megszórni.) A két szélső sávot bevagdosom kb. két ujjnyi csíkokra, ferdén, és felváltva a középső részre hajtogatom a csíkokat, így egy fonathoz hasonlít a végén . Lekenem   felvert tojással és megszórom a maradék fahéjas cukorral. Sütőpapíros formába teszem, közben a sütőt előmelegítem 200 fokra. 40 percig sütöm. Rácson hűtöm.




Megjegyzés: Különösen finom a tetején a ropogósra sült fahéjas cukor.

2010. április 15., csütörtök

Csokihab ( véletlenül csupa fehér hozzávalókból )



Ismét egy nem túl bonyolult édesség, ami vacsora utáni desszert volt. Egyik alkotó elem benne a csoki. A család többi tagja nagyon imádja a csokoládét, teljesen mindegy, hogy kerek, hosszúkás, töltetlen, töltött, mogyorós, fehér, tej vagy keserű stb. csak csoki legyen. Én keveset fogyasztok belőle, egészségügyi okok miatt.
A krém  pohárba való töltésénél jó szolgálatot tett -a legutóbbi bevásárló körúton beszerzett- egyszer használatos, nylon zacsiból készült habzsák. Zenker márkájú, 20 db-os kiszerelésű.

Hozzávalók: 

20 dkg fehér csoki
25 dkg túró
4 dl tejszín
fehér rum ízlés szerint
3-4 ek porcukor
1csomag vaniliás cukor


Elkészítés:
Az apróra tördelt csokoládét gőz fölött felolvasztom. A túrót kikavarom cukorral, vaniliás cukorral, majd hozzáadom az olvasztott csokit, összekeverem, öntök bele pici rumot. A tejszínt kemény habbá verem, hozzákavarom a túrós, csokis egyveleghez és habzsákkal poharakba töltöm. Hűtve fogyasztandó.


 


Megjegyzés: az összetevőkből adódóan tömény édességet kapunk (lsd. túró, tejszín, fehércsoki), aki nem bírja a zsíros dolgokat javaslom, a tejszín mennyiségét csökkenteni, és a félzsíros túró helyett a ricottát.

2010. április 13., kedd

Zöldborsókrém leves, pestoval

 

A néhány napja készített pesto felhasználásán járt az agyam. Úgy gondoltam, minden olyan ételhez passzolhat, amihez egyébként is adnék petrezselyem levelet. Pl. a zöldborsó leveshez. Gyorsan főztem is egy krém leves változatot.  

Hozzávalók:
45 dkg zsenge zöldborsó (esetemben fagyasztott)
2 közepes méretű burgonya
fehérbors
1 db zöldségleves kocka
1 l víz
1 kis fej vöröshagyma
1 ek vaj
petrezselyem pesto ízlés szerint

Elkészítés:
Megolvasztom a vajat, megfonnyasztom benne az apróra vágott hagymát. Hozzáadom a fagyos borsót, párolom néhány percig, majd felöntöm vízzel. Sózom, borsozom, beledobom a leves kockát. A meghámozott, megmosott kockára vágott burgonyát is beleteszem és készre főzöm. Turmixolom. A még meleg levesbe keverek néhány kávés kanál pestot, illetve tálalásnál is megpöttyözöm vele a levest.

2010. április 12., hétfő

Felfújtat, még egyszer?



Szegény zöldségeket megskalpoltam, aztán teljesen megfeledkeztem róluk. Már kezdtek kornyadozni, mikor észrevettem őket a hűtőben. Levest nem szándékoztam főzni, de  napok óta hezitáltam a felfújt készítésén. Nagyon bátor voltam és hozzáfogtam... Pörögni kellett, mert a szuflén kívül még  2 fajta étel  várt   befejezésre.   Egyébként senki nem kényszerített, önként vállaltam be, tehát reklamációnak nincs helye.
Sok háziasszony rémálma a felfújt készítése, főleg  tálaláskor vannak rossz élmények, mert tényleg szempillantás alatt összeesik, ahogy kikerül a sütőből. Nem akarok okoskodni, hiszen első próbálkozásom ebben a kategóriában, pedig a formáim évek óta megvannak.
A fotózással nem tudtam bíbelődni, gyorsan  kesztyűvel ki, aztán gyerünk valami világos  helyre és kattintás. Most csak így pőrén...





Hozzávalók (8 db 1,5 dl-es formához):

10 dkg petrezselyemgyökér (hámozás utáni súly)
2,5 dl tejszín
3 tojás
3 ek liszt
fehérbors
szerecsendió
1 pici vöröshagyma
3 dkg vaj + a forma kikenéséhez



Elkészítés:

A petrezselymet meghámozom, felkarikázom és pici vízben, sóval felteszem főni. Ha puha, leszűröm és krumplinyomón áttöröm, hagyom hűlni. A vajon megpárolom a nagyon apróra vágott vöröshagymát, meghintem   liszttel, halvány színűre pirítom, felöntöm   tejszínnel és besűrítem. Sózom, fűszerezem. Hagyom hűlni, majd hozzáadom a tojások sárgáját és összekavarom. A tojásfehérjét, ami hűtőben várakozott, csipet sóval nagyon kemény habbá verem és óvatosan hozzáadom a tejszínes masszához, máris rakom a kivajazott formába és dugom a sütőbe, ami előmelegített. 180 fokon 25-30 percig sütöm.

Jó étvágyat!

Megjegyzés: Nagyon sok receptet megnéztem, aztán megalkottam a saját verziómat.  180-200-225-ös sütési hőfokot is dokumentáltak, nekem ez a 180 fok bevált. Azt hittem kisebb adag lesz, viszont gazdára talált ekkora mennyiség is.  Nem olyan bonyolult elkészíteni, csak erre kell  összpontosítani. Összességében elégedett vagyok. Azonnal megkóstoltam, forrón. Hidegen is nagyon finom.

2010. április 11., vasárnap

Rizsgolyók VKF XXXIII. (Gabonák, gabona félék)

                               

Úgy nézett ki, hogy erről a VKF-ről is lemaradok, mert semmi érdekesség nem jutott eszembe a kiírásnak megfelelve. Különleges gabonákat (mint bulgurt, quinoat, amarantot stb.) nem akartam külön erre az alkalomra venni és készíteni, mert ismerem a családom többi tagját, húzták volna az orrukat.  Én hajlandó vagyok sok mindent megkóstolni, de ők különcek. Ma rizst készítettem ebédre, (VKF-től függetlenül) de, hogy ne legyen olyan uncsi, adtam hozzá aszalt paradicsomot és petrezselyem pestót. Közben eszembe jutott, hogy mi lenne ha...? De mégis meggondoltam magam, hogy nem postolom, mert olyan semmi recept (ráadásul a fotó is elég béna). Aztán szétnéztem délután a gasztro-n, láttam ezt is, azt is, bátorítottam kicsit magam és  úgy határoztam, mégis elküldöm Limarának a linket. Úgyhogy íme az én 33. kiírásra küldött köretem.

Hozzávalók:
1  bögre rizs (a bögre 2,5 dl-es)
két és félszeres mennyiségű folyadék (nekem volt zöldség alaplevem)
2-3 ek. aprított, aszalt paradicsom
3 kk. petrezselyem pesto
zsiradék

Elkészítés:
Zsiradékon megpirítom a rizst, felöntöm  alaplével, óvatosan sózom, nagy lángon felforralom, majd lefedem és kis lángon hagyom párolódni. Ha már majdnem puha és az összes levét elitta, elzárom a lángot és hagyom pihenni. Tálalás előtt hozzáadom a paradicsomot és a pestót, átkavarom. Kézzel gombócokat formálok és ebéd.. 


Megjegyzés: Ha valaki nem szeret kézzel pacsmagolni az étellel, fagyis kanállal is adagolhatja, vagy csak simán tálban szervírozva.

Pesto petrezselyemlevélből

Vettem egy csomag  zsenge petrezselyemgyökeret, rengeteg zöldje volt, plusz  Anyukámtól is kaptam egy nagy csokor levelet. Ennyi zöldet  miként használok el? Kezdetnek készült belőle pesto. Valamihez majd hasznosítom.
Dióval és napraforgó maggal helyettesítettem a fenyőmagot.



Hozzávalók:
nagy csokornyi petrezselyemlevél
2,5 dkg napraforgó mag
2,5 dkg dió
5 dkg reszelt sajt
1,5 dl olivaolaj
3 gerezd foghagyma

Elkészítés:
A zöldet megmosom, megszárítom, összetépkedem. A diót és napraforgót száraz serpenyőben enyhén megpirítom és ledarálom. Az összes hozzávalót összeturmixolom és felhasználásig hűtőben tárolom.

2010. április 10., szombat

Első mini tortáim

                     

Nem régen hozta a formákat a férjem a gazdaságos üzletből. Tündérnél láttam őket először, és nagyon megtetszettek. Tőle tudtam meg, hogy hol lehet beszerezni. Persze, hogy kellettek nekem is.  A napokban Adrinál jártam, nála pedig a formához passzoló recept lett szimpatikus. Szeretem a citromos ételeket, lehet fagyi, krém vagy sütemény. (Érdekes még egyetlen citromos receptet sem tettem fel....)
Tehát elkészítettem első mini tortáimat. A belevaló,  a  nálam bevált főzött krém, jobban bírja a gyomrom, mint a vajas változatokat. (A húsvéti lúdláb után, -ami elég tömény volt-, úgy láttam jónak, hogy kicsit legyen könnyedebb a töltelék.) Egyébként nem változtattam a recepten, talán nekem picit több vizet vett fel a liszt. Szimpatikus a tészta, többször is fogom használni, és igyekszem a kivitelezésnél percízebb lenni. A krémet még előző  este megfőztem, bőven volt ideje kihűlnim s  miután kisült az első adag torta, már kóstolhattam is. A tejszínt habszifonban készítettem, vaniliás cukorral  ízesítve.


Hozzávalók a tortácskákhoz:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás
1 ek cukor
1 vaniliás cukor
csipet só
1,5-2 ek víz



Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitálom, beszórom a cukrokat és a sót, összekeverem. Hozzáreszelem, almareszelőn a vajat, beleöntöm a villával felvert tojást és egy kanállal elkezdem összeállítani. Közben hozzáadom a vizet (figyelni kell mennyit igényel) és összegyúrom. Egy zárható fedelű kis dobozban, hideg helyre teszem kb. 1 órára. A tésztából 12 golyócskát készítek, lisztezett pulton kinyújtom őket kör alakúra. A körök nagyobbak legyenek, mint a forma, inkább lógjanak ki, mert nekem sütés közben összementek. A formába nyomkodom a tésztát, és előmelegített sütőben sütöm, 180 fokon,  kb. 20 percig. Hűlés után tölthető.




Hozzávalók a krémhez:
5 dl tej
4 tojássárga
8 dkg cukor
4 dkg liszt
1 vaniliás cukor
1 nagy citrom kicsavart leve

Elkészítés:
A tojássárgákat kikavarom a cukrokkal, liszttel, hozzáöntöm a felforralt tejhez és habverővel folyamatosan kevergetve,  lassű tűzön besűrítem. Nem szabad nagy lángon rotyogtatni,  mert összekaphatja a tojást, és akkor csúnya lesz a krém. Ha kihűlt, hozzáadom a citromlevet.

Megjegyzés: Érdemes közvetlenül fogyasztás előtt tölteni, mert egyébként a krém  lepuhítja a tésztát. A sütőforma mérete 9,5 cm átmérőjű. 12 db lett ebből a tészta adagból.




2010. április 9., péntek

5 perces saláta



A köreteket nehezen találom ki, mindig sokat kell gondolkodnom, főleg ha nem jutok el boltba, és megint abból kell összedobni valamit, ami van itthon.
Kb. 5 perc kell ehhez a salátához. Egyszerű, mindenkinek könnyen beszerezhető alapanyagokat tartalmaz. Nagyon finom lett, sült májhoz ettük.

Hozzávalók:
1 doboz kukorica
1 doboz nagy szemű fehér bab
1 csomag zöld hagyma
1 csokor petrezselyem levél
citromlé
olivaolaj


Elkészítés:

A bab és a kukorica levét leöntöm, a hagymát feldarabolom, (mehet bele a szárából is) a petrezselyem levelet felaprítom. Minden hozzávalót összekeverek, sózom. Kevés citromlevet csavarok rá, meglocsolom olivaolajjal.


2010. április 8., csütörtök

Rakott libamell


Nagyon jó áron jutottam hozzá két kb. 5 kg-os libához. Megvoltak pucolva, csak utómunkálatokat kellett rajtuk végezni, illetve elpakolni a fagyasztóba. Mellből készült ez az étel, a receptjét  a Príma konyhában találtam, régebben. Ott kacsamell szerepel, azzal is sütöttem már, szintén finom volt.
Szeretem a rakott dolgokat enni is és készíteni is. Kényelmes ételek.

Hozzávalók:
50-60 dkg kacsa vagy libamell (lebőrözve, kicsontozva)
2 tojás
2 dl tejszín
5 dkg reszelt sajt (esetemben edami volt)
őrölt bors
szerecsendió
2 gerezd fokhagyma
kb. 80 dkg burgonya
ha van akkor  libazsír, kacsazsír  az sütőedény kikenéséhez, ha nincs jó a vaj is

Elkészítés:
A mellet csíkokra vágom, besózom és hagyom állni. A krumplit meghámozom, mosom és nagyon vékony karikára vágom, kb. 1-2 mm-esre.  A tojást villával felverem, hozzáadom a tejszínt. Sózom, borsozom, belereszelek egy kis szerecsendiót, a sajt 2/3 részét és egy gerezd zúzott fokhagymát is hozzáteszek. A húst a krumplival összekeverem és beleöntöm egy zsiradékkal, zúzott fokhagymával kikent (20X30 cm-es) sütőedénybe. Ráöntöm a tejszínes, sajtos keveréket, majd a maradék reszelt sajttal megszórom. 200 fokos sütőben 1 órán át sütöm. Ha nagyon pirul a teteje, alufóliával letakarható.

2010. április 6., kedd

Szedres, ricottás piskóta torta

Még mindig húsvéti recept, de nem csak húsvétra...
Volt lefagyasztva egy piskóta lap,  örültem, hogy nem használtam eddig el, most nagyon jól jött. Időt és energiát (saját energiámat :D ) takarítottam meg.   A krém végtelen egyszerű, ricotta, tejszín, szeder befőtt. Használtam zselatint és habfixálót is, mert nem akartam, hogy mire megjönnek a vendégek szétcsússzon a mű. A citromfű már éledezik a kertben, így tudtam belőle behozni és kicsit színesíteni a tortát.

Hozzávalók:
4 tojásos, 23 cm-es, kerek piskóta lap
50 dkg ricotta
2 dl tejszín
15 dkg porcukor
2 vaniliás cukor
2 g étkezési zselatin
1 zacskó habfix
1,5 dl befőtt lé ( helyettesíthető tejjel)
2/3 üvegnyi szeder befőtt

Elkészítés:
(Mivel fagyasztott piskótát használtam, annyi volt a teendő vele, hogy előző este kivettem a mélyhűtőből és a zacskóban hagytam kiolvadni.)
A ricottát géppel kikavarom a porcukorral és egy zacskó vaniliás cukorral. 1,5 dl szeder levet meglangyosítok és belekeverem a zselatint. Hűtöm, majd hozzáadom a ricottához. A tejszínt egy zacskó vaniliás cukorral és egy csomag habfix-szel keményre verem, ezt is hozzáadom a ricottához. Egy fedeles edényben beteszem a hűtőbe, kb. fél órára dermedni. Miután kiveszem, átkavarom és hozzáadom a befőttet, amiből néhány szemet meghagyok díszíteni.
A piskóta lapot beleteszem egy kapcsos torta formába (mérete 23 cm-es), rákenem a krém több mint felét, elsimítom. A tetejére maradék krémből -fagyis kanállal- gombócokat teszek körbe. Díszitem szederrel és citromfű levelekkel. Hideg helyre teszem fogyasztásig.





2010. április 5., hétfő

Lúdláb nálam

 

Ha azt mondom lúdláb, akkor   a kakaós piskótából sütött, csoki krémmel töltött, meggyel diszített süti ugrik be mindenkinek. Viszont nekem van egy receptem, amely szerint ez az édesség is a lúdláb névre hallgat. Anyukám kapta a kolléganőjétől kb. 20 évvel ezelőtt, azóta sütjük. Fogalmam sincs miért így keresztelték el ?! Talán mert háromszög alakúra szeletelik?! Kivéve engem, mert én maradok az egyszerű téglalapnál.  
Egyébként a nagyfiam egyik kedvenc sütije, régen készítettem, de mostanában, annyiszor emlegette, hogy megígértem, megsütöm. 

Hozzávalók a tésztához:
7 db tojás
4 ek víz
1/2 cs. sütőpor
8 ek. liszt
10 ek. cukor
3 ek. kakaópor

Krémhez:
5 dl tej
5 ek búzadara
20 dkg margarin
30 dkg porcukor
1 vaníliás cukor


Csokoládé mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál étolaj



Elkészítés:

5 tojássárgát habosra keverek 10 evőkanál cukorral, hozzáadom a vizet. A liszthez adom a sütőport és kakaót. 7 tojásfehérjét felverem kemény habbá és elegyítem a tojássárgás, illetve a lisztes keverékkel. Sütőpapíros (22*37 cm-es) tepsibe öntöm és 180 fokon (előmelegített sütőben) sütöm kb. 20 percig (tűpróba). Rácson hűtöm, majd kettévágom.
A tejet felforralom és felfőzöm benne a búzadarát. Hagyom teljesen kihűlni. Kikavarom a ráma margarint a cukorral,  a vaniliás cukorral, és a  kimaradt két tojássárgával. A két krémet összekeverem és megkenem vele a lapot.
A csokimázhoz összetöröm darabokra a csokit, hozzáteszem az olajat és mikróban összeolvasztom. Kanállal kikavarom, hogy sima legyen és a süti tetejére öntöm. A máz dermedése után,  hosszúkásra szeletelem.



2010. április 4., vasárnap

Húsvéti saláta



A húsvéti sonka és a főtt tojás népszerűbb nálunk, ha zöldséggel, salátaként tálalom. Ilyenkor már szoktam venni primőr árut is, (de csak mértékkel) jól esik frissességük, roppanósságuk. Egy nagy pohárba rétegezve raktam a hozzávalókat, öntetet is akartam hozzá készíteni joghurtból, de sipp-supp felfaltuk anélkül. Receptet nem írok, mert mindenki kedve szerint választhatja meg a hozzávalókat. Én tettem bele főtt sonkát, tojást, retket, uborkát, lila hagymát. Mindent csíkokra vágtam, felváltva kerültek a pohárba, csak a tojást sóztam. A tetejére aprított petrezselyem levél került.



2010. április 3., szombat

Nyulacska islerből


Minden kedves blogtársamnak, olvasómnak és erre járónak kellemes húsvétot kívánok, szép tavaszi időt, sok pihenést!!




Már beterveztem egy ideje az isler sütését, le is mentettem Fahéj és Feta blogjáról a receptet, de valahogy mindig elmaradt. A napokban gondolkodtam, hogy milyen édességet kellene készíteni húsvétra, akkor beugrott ismét az isler, és eldöntöttem, hogy bármi lesz , meg kell, hogy szülessenek a nyuszik. Ugyanis a hagyományos formától eltérve, nyulacskákat is szaggattam a tésztából. A barna csokimáz sajnos nem lett szép, de a fehérrel meg vagyok elégedve. Igen későre járt már, mikor a végső simításokat  végeztem és  véletlenül az étcsoki helyett tejcsokit vettem elő a szekrényből, de már olvasztás után nem volt kedvem elölről kezdeni a műveletet. Sebaj, ilyesmi nem veszi kedvem.

Hozzávalók:
20 dkg liszt
20 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
15 dkg darált dió


A mázhoz:
8 dkg fehér csokoládé
8 dkg étcsokoládé
1,5-1,5 kanál étolaj

Elkészítés:
A liszthez hozzáadom a darált diót, a porcukrot és az olvasztott vajat. Összegyúrom, folpackban legalább fél órára a hűtőbe teszem. (Nekem kb. 3 órát bent volt, mert közben egyéb dolgom akadt.) Pihentetés után átgyúrom (a kéz melegétől megpuhul és nyújtható lesz). Lisztezett pulton kb. 3-4 mm-re nyújtom. A kiszaggatott formákat sütőpapíros tepsire rakom és 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütöm. Ha meghűltek a lapocskák, sűrűbb lekvárral, párosával összeragasztom és csokimázzal bevonom őket.

A csokimázhoz a csokoládét (külön a fehéret, külön a barnát) egy kis edényben 1,5 ek étolajjal mikróban megolvasztom és kanállal kikavarom.



Ebből a tészta adagból, ragasztás után 18 db kész nyuszi, és 18 db kész (5 cm-es) kör alakú süti lesz. Másnapra fincsi, puha.

2010. április 2., péntek

Datolyás-almás keksz

Nem is igazi keksz, inkább olyan piskótás-muffinos-kekszes tallér. A leírás szerint, ha ropogósabban szeretnénk enni, süssük kicsit tovább, hogy keményebb legyen. Én maradtam az eredeti sütési időnél, ami kb. 10-12 perc, így fincsi puha maradt.  Enyhe módosításokon esett át a recept, pl. nem volt itthon mézeskalács fűszer, úgyhogy fahéjat használtam, illetve a mazsola helyett (amit nem igazán szeretünk )datolyát tettem a tésztába.


Hozzávalók:
25 dkg liszt
10 dkg puha rama margarin
8 dkg datolya 
2 dl 100 %-os almalé
15 dkg cukor
1 kávés kanál szódabikarbóna
1 kávés kanál fahéj
1 tojás
1 csipet só
1 vaniliás cukor

Elkészítés:
A lisztet kimérem, hozzáadom a sütőport, a sót és a pici darabokra vágott datolyát. A margarint habosra kavarom a két fajta cukorral, hozzáadom a tojást és azzal együtt is kavarok még rajta. A lisztes keveréket hozzáadom a margarinos keverékhez összevegyítem és beleöntöm az almalevet is. Sütőpapíros tepsire kanállal kis halmokat rakok, egy tepsibe 4X4 db kerüljön, mert megnőnek sülés közben. 200 fokos, előmelegített sütőben 10-12 percig sütöm, rácson hűtöm.
32 db lesz belőle.

A receptet a kolléganőmtől kaptam, valamelyik ráma-s füzetből van.