2010. január 24., vasárnap

Toffifee torta




Ritkán készítek tortát. Lepények, piték,kevert sütik, egyéb kelt tészták hamarabb kerülnek ki kezem alól, mint egy torta. Oka, hogy  nem igazán vagyok tehetséges dekorálásban. Nem is nagyon van a pepecseléshez türelmem. Most viszont úgy alakult, hogy megsütöttem a toffiifee tortát. Tőlem kapta a nevét, a karamell és csoki párosítás miatt kereszteltem így.
A piskóta sütést anyukám úgy tanította -negyed évszázaddal ezelőtt-, hogy ahány tojás, annyi csapott evőkanál cukor, és annyi evőkanál liszt kerüljön bele. Ha vizes piskótát készítek, akkor ahány db tojást használok fel, a vízből ugyanannyi evőkanálnyit adok hozzá, és duplázom a cukor és liszt mennyiségét is. Mindig használok sütőport. Külön verem fel a tojásfehérjét, cukor nélkül és külön habosítom fel a tojássárgákat cukorral, elektromos habverővel. 160-170 fokon szoktam sütni, a mennyiségtől függ a sütési idő. A torta forma alját kikenem zsiradékkal, nagyon vékonyan és liszttel is megszórom.



                                       



Hozzávalók a piskótához:

5 db tojás
5 ek víz
10 ek cukor (csapottan)
10 ek liszt
1,5 tk sütőpor



Elkészítés:

A tojásokat szétválasztom, a fehérjét felverem kemény habbá. A tojássárgákhoz adom a cukrot,  a vizet és kikavarom alaposan. A lisztet kimérem egy tálba, beleszórom a sütőport,  elkeverem. Összevegyítem a tojáshabot a kikavart tojássárgával és beleszitálom a sütőporos lisztet, óvatosan összekavarom. A tortaformába öntöm a tésztát, elegyengetem, úgy, hogy a közepe homorúbb legyen, így egyenletesebb lesz a teteje a tortának. Előmelegített 160 fokos sütőben sütöm, 40 percig. Rácsra teszem hűlni. Hűlés után kettévágom a lapot, megkenem a krémmel és bevonom a csokoládé mázzal. A tetejére a krémből nyomtam díszítést habzsákkal.


Hozzávalók a karamell krémhez:

20 dkg margarin
10 dkg cukor
2 dl tejszín


Elkészítés:

A margarint megolvasztom egy edényben, beleszórom a cukrot, kavargatva karamellizálom. Ha szép barna a színe, ráöntöm a tejszínt és lassú tűzön besűrítem.
Hagyom hűlni.


Hozzávalók a mázhoz:

12,5 dkg csokoládé (lehet ét és tej is)
3 ek étolaj


Elkészítés:

A csokit kockákra tördelem, ráöntöm az olajat és egy kerámia edényben mikróban meglangyosítom, átkeverem, majd teljes olvadásig visszateszem.

10 megjegyzés:

  1. Hat ez gyonyoru!!!!
    A piskotat nekunk is igy tanitotta Anyukam, ugyanigy, kb. negyed evszazaddal ezelott, eddig mindig bevalt :)

    VálaszTörlés
  2. Még hogy nem vagy elég tehetséges a dekoráláshoz - hiszen ez a torta nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép a torta!Megkérdezhetem az első kép hogyan készült, pontosan arra lennék kíváncsi, hogyan csinálod azt a fehér hátteret a képnek?Köszi előre is a választ!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm mindenkinek a dícséretet! Aranyosak vagytok. Remélem ezáltal kedvet kapok a dekoráláshoz.
    Ottis,
    Egy székre terítek egy nagy fehér abroszt, hogy a háttámláját is betakarja, és azt hiszem emeltem egy kicsit a fehéregyensúly értéken is. Szoktam rajta képszerkesztővel is javítani kicsit. Nagyon nem értek a fotózáshoz, sok képem a véletlen műve. :)

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Nagyon jól néz ki!
    Mekkora tortaformát használsz?
    Milyen tejszín kell hozzá?

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. Szia!

    22 cm-es tortaformában sütöm a piskótát, a tejszín pedig egyszerű habtejszín. Nem kell felverni, csak önteni, mintha leveshez használnád.

    Thrini

    VálaszTörlés
  7. Kedves Thrini!

    Köszönöm szépen a segítséget!
    Ma este meg is sütöm anyukám szülinapjára.
    Nagyon szereti a karamellás édességeket, így remélem, ízleni fog neki:-)

    Bár sajnos nem tudok szépen díszíteni.
    De próbálkozom.

    Kata

    VálaszTörlés
  8. Kata,
    remélem ízleni fog! Anyudnak boldog szülinapot kívánok, kellemes hétvégét, ünneplést! :)

    Thrini

    VálaszTörlés