Volt itthon két padlizsán, már kb. 2 hete őrzöm őket. Először tésztával akartam elkészíteni, de meggondoltam magam. Találtam egy receptet, (Magyar Konyha) az eredeti verziót írom le, megjegyzésben pedig a változtatásaimat.
Hozzávalók:
40 dkg burgonya
2 db padlizsán
5 ek olaj
1 hagyma
50 dkg paradicsom
25 dkg mozarella
1 csokor bazsalikom
5 dk parmezán
só
Elkészítés:
A burgonyát sós vízben, héjában megfőzöm. Hagyom kihűlni, majd karikára vágom. A padlizsánt héjastól felszeletelem kb. fél cm-re. Besózom és hagyom állni. Leöblítem, megszárogatom és olajon megsütöm. A hagymát apró kockákra vágom és szintén olajon megpirítom. Egy kivajazott tűzálló tálba rétegzem a hozzávalókat. Kezdem a krumplival, megy rá a hagyma, paradicsom, mozarella. Váltakozva rakom a hozzávalókat, míg el nem fogynak. A rétegeket ízesítem bazsalikommal.Tetejére szórom a sajtot. 200 fokos sütőben sütöm készre, kb. 45-50 perc alatt.
Megjegyzés:
4 db burgonyát főztem meg, összesen 55 dkg volt.
Nem használok friss paradicsomot ilyenkor télen, szerintem ízetlen. De most kivételesen volt itthon. (A férjem pörköltet készített a hétvégén bográcsban, egyedül ment el vásárolni, és képes volt venni hozzá paradicsomot, pedig a fagyasztóban van eltéve, ami tökéletes pörköltbe.) Ami kimaradt az felhasználtam, tekintettel a borsos árra. Kb. 30-35 dkg-nyi volt. Ilyenkor konzerv paradicsom bátran bontható, az íze finomabb, kicsit szottyosabb lett volna tőle az étel.
Egy db mozarellát találtam a hűtőben, 220 g-os volt.
Nem voltam még az idén boltban, friss zöldfűszerekből kifogytam. Viszont minden mennyiségben megtalálhatóak a szárítottak. Ezért egy tk. bazsalikomot beáztattam egy pici vízbe és azzal dolgoztam.
A tegnapi buci megsütéséhez lereszelt sajtból nem használtam el mindet, hanem beraktam egy záródó tetejű műanyag edénybe, így nem száradt ki és most éppen kapóra jött.
Finom fogás, de nem száz százalékos, csak 99. :) Szerintem kora ősszel -amikor szezonja van a padlizsánnak, a paradicsomnak, és tele van a kert friss bazsaikommal- akkor újra ki kell próbálnom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése