2010. január 17., vasárnap

Kedvenc ragu levesem




 A ragu leves nálam azt jelenti, hogy bármit beletehetek, amihez kedvem van. Ez az alaprecept és ezt szoktam különféle hozzávalókkal színesíteni. Nagyon finom, ízletes, tartalmas étel.





Hozzávalók (most)
40 dkg sertés lapocka
2-2 szál sárgarépa, petrezselyem
15-20 dkg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
1 ek zsír
1 ek pirospaprika
fél tk. őrölt kömény
bors (ízlés szerint)

2-3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 púpos ek. liszt
2 ek tejföl
pici ecet vagy citromlé

Elkészítés:
A húst apró kockákra vágom. A zsírt megolvasztom és az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztom rajta, rádobom a húst, együtt pirítom, míg a hús kifehéredik. Akkor megszórom  pirospaprikával, néhányat még kavarok rajta és gyorsan felöntöm annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a húst.  Megsózom, beleteszem a borsot, köményt, az összezúzott fokhagymát, babérlevelet és lassú tűzön főzöm. Ha majdnem puha a hús, az apró kockára vágott zöldségek is belekerülnek illetve a zöldborsó. Ilyenkor öntöm fel a megfelelő mennyiségű vízzel, attól függ mennyi levest szeretnék. Ha a zöldségek és a hús is teljesen puha, a tejfölben elkavart lisztettel behabarom. Néhány csepp ecettel vagy citromléval savanyítom.

Megjegyzés: Nagyon finom, ha kerül bele szeletekre vágott friss gomba. De tehetünk hozzá kockára vágott burgonyát is. Zöldbabbal is kiváló.

4 megjegyzés: