Ritkán használok vajas tésztát, néha szoktam venni, de én magam még nem készítettem. Gyermekem csoki pudingra éhezett meg, helyette kapott krémet kosárkába töltve. 10,5 cm átmérőjű koktélos poharat használtam a körök kiszúrásához. Muffin formába tettem a kiszaggatott korongokat, megszurkáltam őket villával, de így is eléggé megnőttek. A tejszínhabot habszifonban készítettem, még működik az anyukámtól kapott szifon.
Hozzávalók a kosárkákhoz:
50 dkg leveles tészta (éppen 12 db korong lesz belőle)
a krémhez:
2,5 dl tej
citromhéj
2 tojás sárgája
5 dkg cukor
2 dkg liszt
1 vaniliás cukor
5 dkg csokoládé (lehet tej vagy ét, kinek mi a kedvence)
Elkészítés:
A citromot alaposan megmosom és zöldség hámozóval vágok belőle 3-4 vékony csíkot (fehér rész ne kerüljön bele). A tejet felteszem forrni a citromhéjjal. Közben a tojássárgákat kikeverem a cukorral, hozzáadom a lisztet, a vaniliás cukrot és azzal is átkeverem. A felforrt tejből kiveszem a citromhéj szeleteket és hozzáöntöm -folyamatos keverés mellett- a tojásos krémet és a csoki kockákat. Lassú tűzön besűrítem. Hagyom hűlni.
A tésztát kinyújtom, kb. 3-4 mm-esre és kiszúrom a korongokat, muffin formába teszem őket. Megszúrkálom villával, majd előmelegített 200 fokos sütőbe teszem. Kb. 20 perc alatt megsülnek.
Minden kosárkába teszek egy kanál krémet és tejszínhabbal díszitem.
Stia Thrini! A maffinformát kivajazod? Szilikon, vagy fém maffinformád van? Én is sütöttem már hasonlót, de azt a pudinggal együtt kellett sütni. Ha jól olvasom, akkor Te utólag töltöd ? Köszi.
VálaszTörlésSzia Viki!
VálaszTörlésFém muffinsütőm van, 12 lyukas. Nem kentem ki semmivel, nem ragad bele a tészta, mert önmagában is zsíros. Utólag töltöm, hideg tésztát, hideg krémmel. Nagyon fini volt. Pillanatok alatt elfogyott.
Isteni finom lehetett!!! Imádom a csokis, és a leveles tésztás sütiket, így együtt meg ...... Nagyokat nyelek. Én holnap készülök egy leves finomságot sütni.
VálaszTörlésTényleg remek süti! Nagyon szeretem az ilyen krémes cuccokat!:)
VálaszTörlésDe jó! Egyszerű, gyors, finom, látványos.
VálaszTörlésNnnnyyyyyyya akkor hónap, vagy már ma??? ki lesz próbálva :))) Köszi. Ez jobban tetszik, mint, amit én csináltam :) De ugye hogy mindjárt két adagot csináljak ? :)))
VálaszTörlésThrini! képzeld megsütöttem, de kihagytam az olvasás közben, hogy Te villával megszurkáltad. Na én ezt lazán elfelejtettem, és nem szurkáltam. (nem akartam bántani szegényt, féltem, hogy fájni fog neki:-)--) Ezért nekem kosárkák helyett óriási hólabdák sültek, de megoldottam, mert lett belőlük egy hamisitatlan hamis képviselőfánk, amit főzés nélküli vaniliapundinggal töltöttm, s rá tejszínhabot. Be is laktunk kegyetlenül:) Köszönöm az ötletet,
VálaszTörlésViki,
VálaszTörlésjajj-jajj, remélem nem szidtál!:) Nagyon ügyi vagy, hogy feltaláltad magad. Ez egy univerzális recept lett, ha akarjuk kosárka, ha akarjuk fánk. Lehet, hogy kipróbálom én is szúrkálás nélkül... :))
Ajánlom is, hogy ne piszkáld szegény tésztát, mert akkor nem lesznek gombócok :-) kérdezted, hogy mi legyen a neve? - csak ne GOMBÓCARTÚR :-) mert akkor még csokit is kíván :) Én holnap ujra megcsinálom, mert most már legalább tudom, hogy mi lesz belőle. S másnapra talán még finomabb is volt, mondom VOLT !!!!!! Mégegyszer köszi a jó kis ötletet - villákat sütés előtt eldugni :)
VálaszTörlés