2010. január 26., kedd

Pirog másképp




A pirog (oroszul: пирог) vagy pirozsok (пирожок, többes számban pirozski пирожки) egy orosz ételféleség, mely kelt tésztából készül különféle töltelékkel. Neve valószínűleg a pir, lakoma szóból ered. Oroszországon kívül a többi szláv konyhában is ismert étel. A pirog általában a nagyobb méretű, míg a pirozsok kisebb.

A kelt tésztát készíthetik édesen vagy sósan, a tölteléktől függően. Ha sós tésztát készítenek, a töltelék lehet szinte bármilyen zöldség (káposzta, gomba, burgonya) vagy hús, az édes tésztába pedig általában gyümölcsfélék (málna, szeder, eper, ribizli, alma, barack stb.) kerülnek. Ezután a töltött tésztabuckákat megkenik tojássárgájával és vagy forró olajban, vagy sütőben sütik.

(Innen:http://hu.wikipedia.org/wiki/Pirog)




Az én változatom kicsit sántít, mert eltér az eredetitől formájában és a tészta sem élesztős. Haladósabbra vettem a figurát, ezért került sütőedénybe, illetve élesztő helyett sütőport használtam és a bevált lepény alapreceptemet vettem elő.

Egyébként nem ettem még pirogot, úgyhogy összehasonlítási alapom nincs. Talán egyszer a másik változat is elkészül....


Töltelék


Hozzávalók:
kb. 35-40 dkg darált hús (kimaradt, félre volt téve a hűtőben és elfelejtettem lemérni)
30 dkg vegyes fagyasztott zöldség (kukorica, zöldborsó, sárgarépa, petrezselyem)
2 tojás

majoránna
bors
10 dkg rizs
1 kis fej vöröshagyma
zsiradék

Elkészítés:

A hagymát apróra felkockázom és a hússal együtt zsiradékon sóval és a fűszerekkel párolom, ha a hús kifehéredett, hozzáadom a fagyott állapotban lévő zöldségeket is. Készre párolom. Közben sós vízben megfőzöm a rizst, leszűröm, majd hozzákeverem a húshoz. Két tojást felverek és szintén a húshoz adom.

Tészta


Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 tojás + 1 a lekenéshez
5 dkg zsír
3 ek tejföl
2 tk sütőpor
1 tk só

Elkészítés:
A lisztbe szórom a sütőport, a sót, összekeverem, majd elmorzsolom a zsírral, beleütöm a tojást és összeállítom a tejföllel. Két felé veszem a tésztát, lisztezett deszkán kinyújtom a tepsi méretére (20X30 cm a tepsi belmérete). A tepsit kikenem vékonyan zsiradékkal, egy kis lisztet is szórok bele. Az alsó lap akkora legyen, hogy a sütőedény oldalát is fedje a tészta, legyen egy kis perem a töltelék számára.
A tölteléket ráteszem, majd befedem a másik lappal, amit megszúrkálok villával és lekenem felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben sütöm, 40-45 percig.

3 megjegyzés: