2010. január 19., kedd

VKF! 31. Gyümölcsös kenyértorta

Garffyka a VKF! 31. fordulójára Újrahasznosítva, színesen, tarkán témakört választotta.  Maradék kenyerünk javát használtam fel ehhez a recepthez. Volt néhány szelet fehér és barna kenyér  kiegészítettem ezzel-azzal, és sült ki belőle ez a finomság.



Hozzávalók:
10-15 szelet kenyér (formától függő)
1 tojás
3 db körte
2 dl alma
1 narancs leve
10 dkg cukor+ 2 ek
20 dkg margarin
2 dl tejszín
7-8 dkg vaj
1-1,5 tk fahéj
1 marék mandulapehely



Elkészítés:
A margarint megolvasztom egy edényben, kis lángon, majd beleszórom a 10 dkg cukrot. Pirítom addig, míg megkaramellizálódik, akkor beleöntöm apránként a tejszínt és besűrítem kis lángon kb. 2 perc alatt. Lehúzom a tűzről és hűlni hagyom.
Közben a kenyér héját levágom és mindegyik szeletet megkenek vajjal és megszórom fahéjas cukorral.
Egy 23 cm-es tortakarikát kivajazok az alját kibélelem a vajas, fahéjas kenyér szeletekkel. Az oldalát is körberakom kenyérrel, úgy hogy legyen átfedés a szeletek között.
Közben a meghámozott almákat, körtéket feldarabolom kockára és egy teflon edénybe teszem, ráöntöm a kicsavart narancs levét és fedő alatt, kis lángon néhány percig (5-6) párolom.
A tojás felverem rúdmixerrel vagy robotgéppel, beleöntöm a langyosra hűtött gyümölcsöket és a karamell krém 2/3-ad részét. Mindezt belekanalazom a kenyérrel bélelt formába. Megszórom mandulaszeletekkel és betakarom szintén kenyér szeletekkel.
190 fokos sütőben 25-30 percig sütöm. Ha megsült, megvárom, míg langyosra hűl, aztán kiborítom egy tányérra. A teteje kerül alulra. Tálaláskor meglocsolom a maradék karamell öntettel és porcukrot és mandula szeleteket is szórok rá.


                                                   

Ötlet: Konyha magazin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése