2010. január 13., szerda

Majdnem Waldorf...

A Waldorf-saláta története a Baden-Württemberg-i, Heidelberg közelében fekvő Walldorfból indult el. Ott született ugyanis 1763-ban Johann-Jakob Astor, aki később a világ egyik leggazdagabb emberévé vált.
Mivel az Astorok igen szegények voltak, kivándoroltak New Yorkba, hogy szerencsét próbáljanak. Az akkoriban 16 éves Johann az amerikai álom megvalósulásának kitűnő példája, hiszen utcaseprőből milliomossá küzdötte fel magát. Szorgalmának, jó megérzéseinek és szerencséjének köszönhetően hatalmas vagyonra tett szert - letéve ezzel a későbbi családi szállodabirodalom alapkövét.
Dédunokái 1897-ben építették meg Manhattanben az első luxushotelt, a Waldorf Astoriát. A főszakács, Oscar Tschirky a megnyitón új kreációkkal kívánta kényeztetni a publikumot. Az ételeknek is olyan felülmúlhatatlanoknak kellett lenniük, mint a szállodának.
Tschirky mindenfélével kísérletezgetett, amit csak a zöldségszezon kínált. Ebből kerekedett ki aztán a dió, alma és zeller vitaminokban gazdag keveréke könnyű majonézzel elegyítve. Az előkelő vendégek elragadtatva fogyasztották a krémes, ugyanakkor ropogós salátát. Egyébként ma is minden nyelven a dinasztia alapítójának szülőhelye szerepel e finomság nevében.



Ha valaki el szeretné készíteni, íme az eredeti? recept:

Hozzávalók (6 személyre):
4 savanykás alma (50 dkg; pl. boskoop), 50 dkg zeller, 1 citrom leve, kb. 12 dkg dió, 2 ek majonéz, 75 g dkg tejföl vagy 2 ek joghurt, só, bors

1. Az almát félbevágjuk, majd a magház eltávolítása után héjastul keskeny hasábokra metéljük. A zellert meghámozzuk, négyfelé vágjuk, igen finomra gyaluljuk, és meglocsoljuk a citromlével.
2. Néhány szem diót félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprítjuk robotgéppel vagy éles késsel.
3. A majonézt kikeverjük a tejföllel meg a sóval, borssal, végül óvatosan beleforgatjuk az összes hozzávalót.
4. A salátát legalább 4 órán át állni hagyjuk. Közvetlenül fogyasztás előtt a félretett dióval díszítve kínáljuk.
                              
Mindez innen.

Most jön az én verzióm:


 
Hozzávalók:
2 db körte
egy fél marék dióbél
1 db alma méretű zeller
2 ek majonéz
1  pohár natúr joghurt (150 g)
1 pohár sovány tejföl (175 g)

őrölt bors
néhány csepp citromlé
pici cukor ( kb. 1 kávés kanál)
(jégsaláta levelek, füstölt sajt)

Elkészítés:
A tejfölt, joghurtot összekeverem a majonézzel. Teszek bele egy csipet sót , pici őrölt borsot, cukrot és néhány csepp citromlével ízesítem. A körtéket megmosom, négybe vágom, kiszedem a magházát és tetszőleges szeletekre vágom. A zellert meghámozom, megmosom kb. akkorára szeletelem, mint a körtét. Összekeverem a zellert, körtét és az apróra vágott diót a saláta öntettel. A szervírozó edénybe teszek két nagy levél jégsalátát, abba öntöm bele a salit. Díszítésként dióbél megy rá. Nem bírtam ki és vágtam rá zöldséghámozóval füstölt sajt csíkokat is. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése