2010. február 10., szerda

Fekete szeder, krémmel, pohárban...



Néhány napja készülök egy gyors poharas édesség készítésére. El is döntöttem, hogy milyen gyümölcsöt teszek bele, de ma bementem egy üzletbe és belebotlottam egy üveg fekete szeder befőttbe. Még soha nem ettem szedret befőttként, csak frisset. Szerintem így is nagyon finom.

Egy kis okosság:
"A szeder már az emberiség történelmének hajnalán is kedvelt és ismert gyümölcs volt, az ókorban például nem csupán bogyói, de gyógyhatásúnak ítélt levelei miatt is termesztették.
Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz C és A-vitamint, különféle nyomelemeket, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort. A benne található ellagik savról és fenolról klinikai tesztek is igazolták, hogy csökkentik a rákos megbetegedések kialakulási esélyét. Levét higítva fogyasztva, esetleg a leveléből főzött teával keverve a szeder hatékony ellenszere lehet a hasmenésnek és a vashiányos vérszegénységnek. "

Innen:www.cerbona.hu/Noi_magazin_Gyumolcsok_Szeder.html
Hozzávalók a krémhez (3 pohárhoz):
1 üveg fekete szeder befőtt (7 dl-es üveg)
25 dkg túró
2 dl tejszín
1 ek tejföl
1 vaniliás cukor
2-3 ek. porcukor

Elkészítés:
A túrót kikavarom a tejföllel, porcukorral, vaniliás cukorral. A tejszínt kemény habbá verem. A szedret lecsöpögtetem, a 2/3 részét rúdmixerrel pürésítem. A túrót és a felvert tejszínt óvatosan összekeverem, megfelezem, a felébe belekeverek a befőtt levéből, annyit, hogy picit megszínezze. Egy pohárba alulra rakom a fehér túrókrémet, rákanalazom a szederpürét és ráteszek egy réteg szederlével színezett, rózsaszín krémet. Tetejét díszitem egész gyümölcs szemekkel.

Megjegyzés: Én amatőr módon kanállal pakoltam a pohárba a hvalókat, érdemesebb habzsákkal, mert ízlésesebb lesz a végeredmény.

8 megjegyzés:

  1. Ez egyszerűen gyönyörű, az embernek kedve lenne kikapni onnan a képről!!!

    VálaszTörlés
  2. Bocsánat én töröltem az előző két bejegyzésem, mert valami ördögi körrel sem tudtam leirni, amit akartam :)
    Thrini ez nagyon guszta, fincsi és könnyü, de először ugy láttam, hogy forditva raktad a poharakba:)) de bocsánat, jobban megnézve, valószinü, hogy ez magas pohár és nem látszik az alsó fehér réteg? Tudod mit?- mindegy, csak lépne ki a képernyőről legalább az egyik

    VálaszTörlés
  3. :D Egymásra hangolódtunk, én is poharaztam tegnap.
    Nagyon guszta lett a desszerted, szederbefőttet még én sem kóstoltam, de biztosan kellemes lehet.

    VálaszTörlés
  4. Köszi Lányok!:)
    Pedig most nem is lettek olyan jók a képek, este nehéz fotózni. Egyébként 2,5 dl-es a pohár, mindenki bevágta a maga adagját pillanatok alatt.
    Viki,
    felül van a rózsaszín krém, de nem eléggé éles a kép, így szinte az is fehérnek tűnik.

    VálaszTörlés
  5. Ezek hogy kerulték el eddig a figyelmemet???
    Jaj, nagyon guszták! Thrini, te folyamatosan kisértésbe viszel engem! :))

    VálaszTörlés
  6. Szemirámisz,
    :))
    Ma is vettem a szederből egy üveggel. Már tervezem egy torta sütését, amihez felhasználom. Remélem sikerül, majd mutatom .

    VálaszTörlés
  7. : ))) Tényleg hasonló!! Nagyon jól hangzik így is, hogy a túró is gyümölcsös. Jók a képek!

    VálaszTörlés