2010. január 10., vasárnap

Almás kalács



Anyukám szokta sütni az almás kalácsot, tőle van recept. Főleg nyáron szeretjük nagyon (meleg ide vagy oda, ha megkívánjuk elkészül), van egy kora nyári alma fajtánk, ha az érik, akkor sülnek a rudak sorban.
Több 10 kg alma van raktáron nálunk, most télen is, muszáj, hogy fogyjon belőle, mert van ami már picit fonnyadtabb. Ezért döntöttem úgy, hogy almás süti legyen. De ne lepény, inkább ez a változat. Egyébként tekercset is inkább almás töltelékkel  szoktam készíteni, népszerűbb mint a  diós vagy  mákos.  Az almának köszönhetően még másnap is puha (ha esetleg marad belőle).

Hozzávalók:

50 dkg liszt (25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt)
1,25 dkg élesztő
1 tk só
5 dkg cukor
2,5 dl tej
1 ek tejföl
5 dkg zsír
1 tojás sárgája
töltelék:
1,6  kg alma
fahéj
cukor

Elkészítés:

A két fajta lisztet összekeverem. Beleteszem a kenyérsütő gép üstjébe.  Beleszórom a cukrot, a sót, hozzáadom a tojássárgát, az olvasztott zsírt, a tejfölt. Az élesztőt kb. 1 dl  kézmeleg tejben pici cukorral megfuttatom. Majd ezt is hozzáöntöm a többi hozzávalóhoz, és legvégül öntöm bele a maradék 2 dl langyos tejet. A géppel megdagasztom, majd átteszem a tészát kelesztőtálba és hagyom kb. 1 óra alatt duplájára kelni.
Míg a tészta pihen, meghámozom és  lereszelem az almát. Kicsavarom a levét és ízesítem fahéjjal, majd cukrozom.
A megkelt tésztát kettéosztom, kinyújtom téglalap alakúra, kb. 1/2 cm-es vékonyságúra, rászórom a tölteléket és felcsavarom mint a bejglit. Sütőpapíros tepsire rakom, villával megszúrkálom a tetejét, több helyen, majd hagyom picit még pihenni kb. 10 percig. Előmelegített sütőben, 180 fokon sütöm, 40-45 percig.

2 megjegyzés:

  1. Néhány napja tettem fel egy hasonló receptet, káposztás töltelékkel, nekem a nagyim készítette régen. :)) A kelt almásat is szeretem, legközelebb ki is próbálom majd így is, jól hangzik!

    VálaszTörlés
  2. Ilyet az én anyukám is sütött.

    VálaszTörlés