2010. január 12., kedd

Francia kenyér


Kaptam ezt a receptet. A kenyérsütő gép francia programján is el lehet készíteni, de én inkább sütőben sütöttem, mert ebben a formában akartam látni. Kicsit édeskés ízű, nagyon finom.




Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 dl tej (szükség szerint + 1/2 dl még)
2 ek cukor
1 kávéskanál só
2,5 dkg élesztő
2 ek olaj

Elkészítés:
A lisztbe belekeverem a cukrot, sót, majd mehet a kenyérsütő üstjébe. Hozzáadom az olajat, majd a langyos tejben elmorzsolt, elkevert élesztőt. A dagasztást elindítom.  (Kellett hozzá még egy pici tej, mert keménynek taáltam a tésztát, kb.  1/2 dl).  Kelesztőtálban hagyom megkelni. Kelés után négy db-ra osztom a tésztát ésl hosszúkásra formázom, kb. 30 cm méretűre. Sütőpapíros tepsire teszem őket, lekenem tejjel, és  bevágom mindegyiknek a tetejét 2-3 helyen. A tepsiben pihenhet kb. 15 percet még. 190 fokon sül kb. 20 percig.

4 megjegyzés:

  1. Nem olyan mint egy kalács, hanem -hmm mihez is hasonlítsam az ízét-mint a francia kenyér. :)
    Hamar elfogyott, a férjem pl. csak úgy magában ette.

    VálaszTörlés
  2. Kérek szépen egy csipetet :-) Egyszer már én is próbálkoztam francia kenyérrel, de annak nem ez volt a receptje, viszont nem is volt ilyen szép, annak ellenére, hogy az ize jó volt. No ezt ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés