Feladatot kaptak a nem régen beszerzett süti kiszúrók. A mézes kalácsot még később készítem, de ki kellett próbálnom a formákat, és erre a régi receptre esett a választásom.
Mikor gyerek voltam gyakran készítette Anyukám a szalalkális tésztából gyúrt finomságot. Nem igazán volt nálunk habos, krémes süti sűrűn az asztalon, inkább az ilyen egyszerű, olcsó fajták jöhettek számításba. Természtesen imádtam (kivéve a szagot, ami elárasztotta a konyhát). Kedvencem volt a csibe és kis csizma alakú. Véleményem szerint akkor igazán finom ez a süti, ha jó citromos.
Hozzávalók:
liszt
25 dkg margarin
5 tojássárga
25 dkg kristálycukor
1-2 citrom reszelt héja
2 dl tej
1 cs szalalkáli
apróra vágott dió
Elkészítés:
A margarint a cukorral és a tojássárgával habosra keverem, hozzáadom a reszelt citromot, a szalalkálit és a tejet. Annyi lisztet dolgozok hozzá, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjak. (Ne legyen se kemény, se lágy:)) Egy órát pihentetem.
Kb. fél cm vastagra nyújtom, a tojásfehérjéből habot verek és azt vékonyan rákenem a tésztára, majd megszórom cukorral, dióval. Tetszés szerinti formákat szúrok ki, majd mehet a sütőbe. Világosra sütöm, kb. 10-12 perc alatt, 170-180 fokon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése