2010. január 5., kedd

Póréhagymás húsrolád


A francia konyhaművészet nemcsak rendkívüli változatosságáról nevezetes, hanem néhány olyan ételről is, amelyek szorosan hozzátartoznak a jellegzetes francia - vagy mondjuk inkább: párizsi - életformához. Ha teszem azt valaki beül egy Szajna-parti vendéglőbe, akkor azt tapasztalja, hogy a vendégek többsége (föltéve, hogy nem külföldi turisták szállták meg az éttermet) calvadost, azaz almapálinkát iszik, és poireau-t, azaz hagymalevest eszik. Így írta ezt meg Erich Marja Remarque: A diadalív árnyékában című világhírű regényében is. És talán a hagymaleves tiszteletére nevezte el Agathe Christie, minden idők legzseniálisabb krimiszerzője, belga nemzetiségű mesterdetektívjét Poirot-nak.
A póréhagyma termesztése igen régi keletű, hiszen már az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is ismerték, ételízesítőként és salátakészítésre használták.
Nálunk nemigen fogyasztották, jóllehet a két világháború között - külföldi megrendelésre - Makó környékén sok póréhagymamagot termeltek.
Fogyasztása nagyon egészséges, ugyanis a póréhagyma - vagy ahogy régen nevezték: a párhagyma- számottevő mennyiségű B1-vitamint és ásványi sókat tartalmaz. Igen nagy az élettanilag hasznosítható vastartalma is.
A nyári póréhagymát elsősorban zöldhagymaként, frissen fogyasztják. Sok C- és B1-vitamint tartalmaz, emellett magas az ásványisó-tartalma, és sok vas van benne. Ezzel szemben az allilszulfid-tartalma alacsonyabb, mint a vöröshagymáé, ezért a póréhagymát fogyasztó ember leheletén a kellemetlen hagymaszag kevésbé és csak rövidebb ideig érződik.
A téli póréhagyma vékonyabbjai ugyancsak jól használhatók zöldhagymaként. A kifejlett, vastag hagymák konyhai célokat szolgálnak: leves, mártás és kiváló ízű saláta készül belőlük.
A póréhagyma zöld leveleiből szárítmány is készülhet: a megmosott leveleket félárnyékos helyen megszárítjuk, és üvegben vagy műanyag zacskóban tároljuk, télen minden étel ízesítésére alkalmas, ahol egyébként vöröshagymát szoktunk használni.




A kép és szöveg: Bálint gazda oldaláról


Mostanában majdnem mindig van itthon póréhagyma. Használom leveshez, tölteléknek, salátába, szendvicsre. Most a fasírtot dobtam fel egy picit vele.





Hozzávalók:

50 dkg darált hús (én sertést használtam)
2 szelet szikkadt kenyér

bors
szárított bazsalikom
1 tojás
póréhagyma
zsiradék
zsemlemorzsa

Elkészítés:
A póréhagymából 2-2,5 cm-es darabokat vágok. A húst fűszerezem borssal, bazsalikommal, sózom. Belekeverem a beáztatott és kinyomkodott kenyeret, beleütöm a tojást és összegyúrom. A hagymadarabokat a kilapított hús közepére teszem és bebugyolálom a hússal, hosszúkás alakúra formázom, zsemlemorzsába forgatom és forró zsiradékon megsütöm.
Bármilyen körettel tálalható.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes!!! Sajtot már tettem fasírtba, de hagymára még nem is gondoltam. Köszi az ötletet. Ja és lopikáltam belőle!!:)

    VálaszTörlés
  2. Az a kép a póréhagymákkal, az gyilkos! Ez a kaja meg szuper!:)

    VálaszTörlés