2010. január 31., vasárnap

Meggyes lepény habtakaróval


A férjem anyukája szokta sütni a habos meggyes szeletet, nagyon szeretjük. Van egy piteformám, amiben még alig sült süti, inkább tálaláshoz használtam eddig. Arra gondoltam, hogy kipróbálom én is a habos meggyest, éppen volt maradék tojásfehérjém is.  A bevált lepény tésztát arányosítottam a 23 cm-es formához. A habbal egész jól boldogultam, kívül ropog, belül éppen megfelelő.  Ismétlés biztosan lesz.



Hozzávalók:
a tésztához:
18 dkg liszt
4 dkg zsír
5 dkg cukor
1 csipet só
1 tojás sárgája
2-3 ek tejföl
1 teáskanál sütőpor
reszelt citromhéj
1 kk citromlé
1 üveg meggy befőtt

a habhoz:
3 tojás fehérje
15 dkg porcukor


Elkészítés:
A meggyet kiborítom az üvegből egy szűrőbe, míg a tészta készül, csepeg. A lisztbe szórom a sütőport, cukrot, sót, hozzáadom a citrom héját, majd elmorzsolom a zsírral. Megy bele a tojássárga és összeállítom a citromlével és a tejföllel. A formát kikenem zsírral vékonyan és lisztet is szórok bele. A tésztát kerekre nyújtom és beleillesztem a formába, belenyomkodom. Rászórom a lecsepegett meggyet, 180 fokos sütőbe teszem és kb. 35 percig sütöm. Míg sül a tészta, teszek fel vizet forrni egy edényben. A tojásfehérjéket felverem habbá és apránként hozzáadom a cukrot, azzal továbbverem. Ha forr a víz, ráteszem a fehérjés edényt és gőz fölött addig verem, míg fényes, kemény masszát kapok. Rákenem a torta tetejére 5 percre visszateszem, majd lezárom a sütőt és még néhány percig szárítom bent a habot.


Megjegyzés: elfelejtettem a tésztát megkenni vékonyan lekvárral, a meggy alatt. Legközelebb figyelek! :)

2010. január 30., szombat

Hamis képviselőfánk



A történet ott kezdődik, hogy leveles tésztából készítettem kosárkákat. Vikinek megtetszettek és kipróbálta. De kihagyott egy apró mozzanatot, az előkészületeknél,  ezért nála más lett a végeredmény. Hamis képviselő fánknak "csúfolta", én sem keresztelem át.  Most én copyztam az ő verzióját, és mondhatom elégedett vagyok. A csoki krémet vaniliásra cseréltem, a tejszínhab viszont maradt.




Hozzávalók a fánkokhoz:
1 csomag leveles tészta (500 g)


Elkészítés:
A szobahőmérsékleten kiolvadt tésztát, kinyújtom lisztezett deszkán, kb. 2 mm vékonyra, és egy 10,5 cm átmérőjű pohárral 12 db korongot szaggatok.  Fém muffin sütőbe teszem őket. Forró, 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm. Ha kihűltek a fánkok levágom a tetejüket, vaníliás krémmel töltöm és tejszín habot fújok rá, visszateszem a kalapjukat.

Hozzávalók a vaníliás krémhez:
2,5 dl tej
4 dkg cukor
1 cs vaniliás cukor
2 dkg liszt
2 tojás sárgája
citromhéj

A habhoz: 2 dl tejszín szükséges és 1 teáskanál porcukor.

Elkészítés:
A tojás sárgáját habosra keverem a cukorral, vaníliás cukorral és a liszttel. A tejet felteszem forrni néhány db citromhéj szelettel. Ha felforrt, kiveszem a citromhéjat,  beleöntöm a tojásos masszát és lassú tűzön -folyamatos keverés mellett-  besűrítem, néhány perc alatt. Hűtöm, majd töltöm a fánkokat.

Megjegyzés: Nem kell megijedni, nem biztos, hogy egyforma lesz mind a 12 fánk. Kihűlés után éles késsel a tetejüket leszelem és egy kis kanállal teszem bele a krémet. Egyenletesen elosztva éppen elég a 12 db-hoz. A tejszínhab habszifonban készül.

2010. január 29., péntek

Almás, currys húscsíkok



Egyik reggel kivettem a fagyasztóból egy adag húst, nagyjából tudtam, mit fogok készíteni belőle. Munkából hazaérvén, hozzáláttam a vacsora készítéséhez. Ahogy kibontottam a csomagot, láttam, hogy árulás történt, mert a zacskó nem azt tartalmazta, ami a címkére volt írva. Eredeti terv törölve. Mi legyen? Szétnéztem a fűszerek között és találtam curryt. Tudom, inkább szárnyashoz és fehér húsokhoz passzol, de a sertést sem ronthatja el. Egyébként a curry egy fűszer keverék, ami többféle őrölt fűszerből áll. Állítólag angol talámány. Főbb alkotóelemei a kurkuma, lepkeszegmag, római kömény, chilipaprika. De lehet benne akár fahéj, gyömbér, kardamom,szerecsendió, feketebors. Még almakockákkal is dúsítottam az ételt, s hogy színesebb legyen, az almán rajta maradt a héja. Szerintem jól sikerült a vacsi. Rizzsel tálaltam.




Hozzávalók:
Kb. 40-50 dkg sertés hús (comb)
1 nagy piros alma
1/2  tk curry
olivaolaj
fél fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kb. 1 dl fehérbor

Elkészítés:
Olajon a megtisztított, felszeletelt hagymát megpárolom. A megmosott húst szeletekre, majd vékony csíkokra vágom és hozzáadom a hagymához. Dobok bele 2 gerezd feldarabolt fokhagymát. Sózom és fehéredésig párolom. Megszórom   curry-vel, felöntöm a borral, készre főzöm. Ha puha a hús, a felkockázott almát is beleszórom, átforgatom a hússal és tálba szedem.


2010. január 28., csütörtök

Burgonyapüré görögösen




A kép láttán nem tűnik másnak, mint egy hagyományos krumplipüré, hacsak az olivabogyó és a zöld minta nem utal a másságra. De ízében van eltérés. Sült hallal nagyon finom volt. Egy pici módosításon átesett az eredeti recept, ugyanis a hagyma és fokhagyma vajon megfuttatva került bele, így lágyabb lett az ízük. Nekem nyersen túl markáns lett volna mindkét hagyma fajta.




Hozzávalók:
1-1,2 kg burgonya
5 dkg + fél ek. vaj
egy csokor petrezselyem zöld
1 kk reszelt citromhéj
1 kk citromlé
1,5 dl natúr joghurt
olajbogyó (zöld vagy fekete)
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb vöröshagyma

Elkészítés:
A burgonyát meghámozom, felszeletelem vékonyra és sós vízben megfőzöm. Közben fél ek. vajat megolvasztok, az apróra vágott hagymát és fokhagymát megfonnyasztom benne.   Ha puha a krumpli, leszűröm, összetöröm, hozzáadom a vajat, a joghurtot, a fonnyasztott hagymákat, az apróra vágott petrezselyem zöldet. Kóstolás, ha kell  utánsózom. Megy bele a citromhéj és citromlé is. Alaposan kikavarom. Tálalásnál olajbogyóval körberakom.
                                                   
                  
Ötlet: Konyha magazin

2010. január 27., szerda

Burgonyás kenyér



   

Van még x db kenyér receptem... Kaptam néhányat. Remélem nem unjátok ! :) Tulajdonképpen ugyanarra a mennyiségre alapozok, variálva a liszt féléket (van már tótkomlósim is) illetve a folyadék fajtáját, és az ízesítéseket változtatom.
Ez a kis cipó jól sikerült! Sütőzacskóban sült. Először tál nélkül akartam sütni, de a krumpli miatt egy picit lágyabb a tészta, és nem mertem kockáztatni, nem szerettem volna ha lapos lesz a buci. Így most egy óriás muffinra hasonlított. Szeletelve már nem tudtam fotózni, majd legközelebb.




Hozzávalók:
1 db krumpli (kb. 10 dkg-os)
2 dl víz
1 ek cukor
1 kk só
30 dkg rétes liszt
20 dkg finom liszt
2,5 dkg élesztő

Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzöm, hagyom kihűlni, majd lereszelem. A liszteket összekeverem, hozzáadom a reszelt krumplit. Beleteszem a kenyérsütő üstjébe, és hozzáadom a többi anyagot is. Dagasztás után átteszem  kelesztőtálba, amelyben hagyom duplára kelni. Ha megkelt a tészta, cipó alakúra formázom és egy sütő formába teszem, amit picit kiolajozok és lisztezek. Bevágom a tetejét a bucinak és edénnyel együtt bedugom egy nagy méretű sütőzacskóba. Pihentetem kb. 15 percig. Hideg sütőbe teszem, (hogy az edény el ne pattanjon) kb. 50 percig sütöm 190 fokon. Ha megsült a zacskóból kiveszem, hideg vizes kézzel átkenem és rácson hagyom hűlni.

2010. január 26., kedd

Pirog másképp




A pirog (oroszul: пирог) vagy pirozsok (пирожок, többes számban pirozski пирожки) egy orosz ételféleség, mely kelt tésztából készül különféle töltelékkel. Neve valószínűleg a pir, lakoma szóból ered. Oroszországon kívül a többi szláv konyhában is ismert étel. A pirog általában a nagyobb méretű, míg a pirozsok kisebb.

A kelt tésztát készíthetik édesen vagy sósan, a tölteléktől függően. Ha sós tésztát készítenek, a töltelék lehet szinte bármilyen zöldség (káposzta, gomba, burgonya) vagy hús, az édes tésztába pedig általában gyümölcsfélék (málna, szeder, eper, ribizli, alma, barack stb.) kerülnek. Ezután a töltött tésztabuckákat megkenik tojássárgájával és vagy forró olajban, vagy sütőben sütik.

(Innen:http://hu.wikipedia.org/wiki/Pirog)




Az én változatom kicsit sántít, mert eltér az eredetitől formájában és a tészta sem élesztős. Haladósabbra vettem a figurát, ezért került sütőedénybe, illetve élesztő helyett sütőport használtam és a bevált lepény alapreceptemet vettem elő.

Egyébként nem ettem még pirogot, úgyhogy összehasonlítási alapom nincs. Talán egyszer a másik változat is elkészül....


Töltelék


Hozzávalók:
kb. 35-40 dkg darált hús (kimaradt, félre volt téve a hűtőben és elfelejtettem lemérni)
30 dkg vegyes fagyasztott zöldség (kukorica, zöldborsó, sárgarépa, petrezselyem)
2 tojás

majoránna
bors
10 dkg rizs
1 kis fej vöröshagyma
zsiradék

Elkészítés:

A hagymát apróra felkockázom és a hússal együtt zsiradékon sóval és a fűszerekkel párolom, ha a hús kifehéredett, hozzáadom a fagyott állapotban lévő zöldségeket is. Készre párolom. Közben sós vízben megfőzöm a rizst, leszűröm, majd hozzákeverem a húshoz. Két tojást felverek és szintén a húshoz adom.

Tészta


Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 tojás + 1 a lekenéshez
5 dkg zsír
3 ek tejföl
2 tk sütőpor
1 tk só

Elkészítés:
A lisztbe szórom a sütőport, a sót, összekeverem, majd elmorzsolom a zsírral, beleütöm a tojást és összeállítom a tejföllel. Két felé veszem a tésztát, lisztezett deszkán kinyújtom a tepsi méretére (20X30 cm a tepsi belmérete). A tepsit kikenem vékonyan zsiradékkal, egy kis lisztet is szórok bele. Az alsó lap akkora legyen, hogy a sütőedény oldalát is fedje a tészta, legyen egy kis perem a töltelék számára.
A tölteléket ráteszem, majd befedem a másik lappal, amit megszúrkálok villával és lekenem felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben sütöm, 40-45 percig.

2010. január 25., hétfő

Táskám és tartalma





Wise Lady bevont engem a táskás játékba, lássuk hát mit találok a retikülben...
Nem vagyok táska gyűjtő. Télen fekete, nyáron fehér vagy valamilyen világos van használatban. Nem szeretek pakolgatni, egyikből a másikba. Reggel csak felkapom és tuti, hogy minden benne van. De ha mindig költöznék, biztos valami kimaradna.

Leltár:

pénztárca ( benne bankkártya és egyéb kártyák, pénz :D)
irattárca jogosítvánnyal, személyi igazolvánnyal és a többi személyes iratom (TAJ- lakcím kártya stb.)
papírzsebkendők
kulcsok
2 fajta vitamin
1 homeopátiás gyógyi
szemöldök csipesz
tükör
tollak
jegyzetfüzet
rágógumi
telefon
két db fésű
vásárlási bizonylatok
sebtapasz
néhány euro cent (maradt még a nyaralásból)
meleg étkezési utalvány
néhány cetli feljegyzésekkel

Ezek az állandó résztvevők, néha kiegészülhet vászon szatyorral, esetleg néhány sminkes kellékkel, parfümmel.

Kíváncsiskodnék Jutkánál.

2010. január 24., vasárnap

Toffifee torta




Ritkán készítek tortát. Lepények, piték,kevert sütik, egyéb kelt tészták hamarabb kerülnek ki kezem alól, mint egy torta. Oka, hogy  nem igazán vagyok tehetséges dekorálásban. Nem is nagyon van a pepecseléshez türelmem. Most viszont úgy alakult, hogy megsütöttem a toffiifee tortát. Tőlem kapta a nevét, a karamell és csoki párosítás miatt kereszteltem így.
A piskóta sütést anyukám úgy tanította -negyed évszázaddal ezelőtt-, hogy ahány tojás, annyi csapott evőkanál cukor, és annyi evőkanál liszt kerüljön bele. Ha vizes piskótát készítek, akkor ahány db tojást használok fel, a vízből ugyanannyi evőkanálnyit adok hozzá, és duplázom a cukor és liszt mennyiségét is. Mindig használok sütőport. Külön verem fel a tojásfehérjét, cukor nélkül és külön habosítom fel a tojássárgákat cukorral, elektromos habverővel. 160-170 fokon szoktam sütni, a mennyiségtől függ a sütési idő. A torta forma alját kikenem zsiradékkal, nagyon vékonyan és liszttel is megszórom.



                                       



Hozzávalók a piskótához:

5 db tojás
5 ek víz
10 ek cukor (csapottan)
10 ek liszt
1,5 tk sütőpor



Elkészítés:

A tojásokat szétválasztom, a fehérjét felverem kemény habbá. A tojássárgákhoz adom a cukrot,  a vizet és kikavarom alaposan. A lisztet kimérem egy tálba, beleszórom a sütőport,  elkeverem. Összevegyítem a tojáshabot a kikavart tojássárgával és beleszitálom a sütőporos lisztet, óvatosan összekavarom. A tortaformába öntöm a tésztát, elegyengetem, úgy, hogy a közepe homorúbb legyen, így egyenletesebb lesz a teteje a tortának. Előmelegített 160 fokos sütőben sütöm, 40 percig. Rácsra teszem hűlni. Hűlés után kettévágom a lapot, megkenem a krémmel és bevonom a csokoládé mázzal. A tetejére a krémből nyomtam díszítést habzsákkal.


Hozzávalók a karamell krémhez:

20 dkg margarin
10 dkg cukor
2 dl tejszín


Elkészítés:

A margarint megolvasztom egy edényben, beleszórom a cukrot, kavargatva karamellizálom. Ha szép barna a színe, ráöntöm a tejszínt és lassú tűzön besűrítem.
Hagyom hűlni.


Hozzávalók a mázhoz:

12,5 dkg csokoládé (lehet ét és tej is)
3 ek étolaj


Elkészítés:

A csokit kockákra tördelem, ráöntöm az olajat és egy kerámia edényben mikróban meglangyosítom, átkeverem, majd teljes olvadásig visszateszem.

2010. január 22., péntek

Csokoládé krémmel töltött kosárkák



Ritkán használok vajas tésztát, néha szoktam venni, de én magam még nem készítettem. Gyermekem csoki pudingra éhezett meg,  helyette kapott   krémet kosárkába töltve. 10,5 cm átmérőjű koktélos poharat használtam a körök kiszúrásához. Muffin formába tettem a kiszaggatott korongokat, megszurkáltam őket villával, de így is eléggé megnőttek. A tejszínhabot habszifonban készítettem, még működik az anyukámtól kapott szifon.

Hozzávalók a kosárkákhoz:
50 dkg leveles tészta (éppen 12 db korong lesz belőle)

a krémhez:
2,5 dl tej
citromhéj
2 tojás sárgája
5 dkg cukor
2 dkg liszt
1 vaniliás cukor
5 dkg csokoládé (lehet tej vagy ét, kinek mi a kedvence)

Elkészítés:
A citromot alaposan megmosom és zöldség hámozóval vágok belőle 3-4 vékony csíkot (fehér rész ne kerüljön bele). A tejet felteszem forrni a citromhéjjal. Közben a tojássárgákat kikeverem a cukorral, hozzáadom a lisztet, a vaniliás cukrot és azzal is átkeverem. A felforrt tejből kiveszem a citromhéj szeleteket és hozzáöntöm -folyamatos keverés mellett- a tojásos krémet és a csoki kockákat. Lassú tűzön besűrítem. Hagyom hűlni.
A tésztát kinyújtom, kb. 3-4 mm-esre és kiszúrom a korongokat, muffin formába teszem őket. Megszúrkálom villával, majd előmelegített 200 fokos sütőbe teszem. Kb. 20 perc alatt megsülnek.
Minden kosárkába teszek egy kanál krémet és tejszínhabbal díszitem.




2010. január 21., csütörtök

Húsgolyók burgonyában sütve




Darált húst vettem ki a fagyasztóból reggel, de  fogalmam sem volt, hogy mit fogok készíteni belőle. Mindenképpen sütni akartam, de nem kívántam a hagyományos fasírtot, töltve nem régen volt.... Végül délután ezt ötöltem ki.

Hozzávalók:
kb. 60-70 dkg darált hús (sajnos nem mértem meg, csak saccolom, hogy annyi volt)
1 tojás

cayenne bors ízlés szerint
oregano ízlés szerint
bazsalikom ízlés szerint
petrezselyem zöld
6 db nagyobb burgonya
1 marék reszelt sajt (bármilyen jó, és a kedvencemet a füstöltet használtam)          


                           



Elkészítés:
A húst fűszerezem és sózom, beleütöm a tojást, beleszórom a reszelt sajtot  és apróra vágott petrezselyem zöldet is adok hozzá. Összekavarom és hagyom pihenni. Közben a burgonyákat megmosom és héjastól felteszem főni, sós vízben. Ha megfőttek, hagyom hűlni, majd ha kézmeleg meghámozom őket és mindegyiket kettévágom. A belsejüket kivájom (kb. akkora lyuk legyen, hogy a gombócok ne essenek ki belőle). A húsból tetszőleges méretű gombócokat (az enyémek egy kicsit nagyobbak voltak, mint egy pimpong labda)  formázok és beleteszem őket egyenként a kivájt burgonyába. Ha marad ki a husiból, megsül a többi mellett, csak úgy "csupaszon". Egy tepsibe sütőpapírt teszek, abba pakolom a burgonyákat és 200 fokon sütöm kb. fél óráig.

2010. január 20., szerda

Hot dog kifli


                      


Ezer éve nem ettünk hot dogot. Limaránál találtam a kifli receptjét, fél adagot készítettem el. Vacsorára tökéletes volt.






Hozzávalók (4 db kiflihez):
1/2 pohár joghurt (70 g)
1 dl tej
1 tojás
0,25 dl olaj
1 tk. só
25 dkg liszt
1/2 tk. cukor
1,25 dkg élesztő

Elkészítés:
A hozzávalókból a kenyérsütő gép üstjében tésztát gyúrok. Jól kidagasztatom.( Kb. 20 percig keverte a gép dough programon.) Lisztezett pulton még átgyúrom, és beleteszem a kelesztő tálba. Hagyom duplájára kelni. Kiborítva a tálból, két egyforma adagra vágom a tésztát. Átgyúrom kézzel, majd négyzet alakúra nyújtom. Az egyik sarkától átlósan feltekerem és a rudat kettévágom középen. Mind két cipóval így teszek. Kapok négy db kiflit, amelyeket sütőpapíros tepsin hagyok újból kelni, kb. 25 percig. 180 fokos sütőben sütöm kb. 20 perc alatt.

2010. január 19., kedd

VKF! 31. Gyümölcsös kenyértorta

Garffyka a VKF! 31. fordulójára Újrahasznosítva, színesen, tarkán témakört választotta.  Maradék kenyerünk javát használtam fel ehhez a recepthez. Volt néhány szelet fehér és barna kenyér  kiegészítettem ezzel-azzal, és sült ki belőle ez a finomság.



Hozzávalók:
10-15 szelet kenyér (formától függő)
1 tojás
3 db körte
2 dl alma
1 narancs leve
10 dkg cukor+ 2 ek
20 dkg margarin
2 dl tejszín
7-8 dkg vaj
1-1,5 tk fahéj
1 marék mandulapehely



Elkészítés:
A margarint megolvasztom egy edényben, kis lángon, majd beleszórom a 10 dkg cukrot. Pirítom addig, míg megkaramellizálódik, akkor beleöntöm apránként a tejszínt és besűrítem kis lángon kb. 2 perc alatt. Lehúzom a tűzről és hűlni hagyom.
Közben a kenyér héját levágom és mindegyik szeletet megkenek vajjal és megszórom fahéjas cukorral.
Egy 23 cm-es tortakarikát kivajazok az alját kibélelem a vajas, fahéjas kenyér szeletekkel. Az oldalát is körberakom kenyérrel, úgy hogy legyen átfedés a szeletek között.
Közben a meghámozott almákat, körtéket feldarabolom kockára és egy teflon edénybe teszem, ráöntöm a kicsavart narancs levét és fedő alatt, kis lángon néhány percig (5-6) párolom.
A tojás felverem rúdmixerrel vagy robotgéppel, beleöntöm a langyosra hűtött gyümölcsöket és a karamell krém 2/3-ad részét. Mindezt belekanalazom a kenyérrel bélelt formába. Megszórom mandulaszeletekkel és betakarom szintén kenyér szeletekkel.
190 fokos sütőben 25-30 percig sütöm. Ha megsült, megvárom, míg langyosra hűl, aztán kiborítom egy tányérra. A teteje kerül alulra. Tálaláskor meglocsolom a maradék karamell öntettel és porcukrot és mandula szeleteket is szórok rá.


                                                   

Ötlet: Konyha magazin

2010. január 18., hétfő

Pesto nálam



Szoktam vásárolni télen fűszernövényeket.  Egy cserép bazsalikom várt a sorsára, minden cél nélkül vettem. Úgy tűnt, hogy nem fogok olyasmit készíteni a napokban, amihez szükséges, de hogy ne menjen tönkre, pesto készítésére adtam a fejem. Dolce vita oldalán jártam és nála olvastam, hogy a fenyőmagot dióval helyettesíti. Nekem sem fenyőmag, sem  parmezán nem volt itthon, ezért némi módosítással készült az én hamisítványom. :)


                            

Hozzávalók:
bazsalikom levelek (most egy cserepes példányé)
8-10 szem dió
egy marék reszelt füstölt sajt (csak ilyen volt nekem)
1,5 dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
Botmixerrel összeturmixolom a hozzávalókat és kész. Pirítóssal megkóstoltam, nagyon finom.

2010. január 17., vasárnap

Kedvenc ragu levesem




 A ragu leves nálam azt jelenti, hogy bármit beletehetek, amihez kedvem van. Ez az alaprecept és ezt szoktam különféle hozzávalókkal színesíteni. Nagyon finom, ízletes, tartalmas étel.





Hozzávalók (most)
40 dkg sertés lapocka
2-2 szál sárgarépa, petrezselyem
15-20 dkg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
1 ek zsír
1 ek pirospaprika
fél tk. őrölt kömény
bors (ízlés szerint)

2-3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 púpos ek. liszt
2 ek tejföl
pici ecet vagy citromlé

Elkészítés:
A húst apró kockákra vágom. A zsírt megolvasztom és az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztom rajta, rádobom a húst, együtt pirítom, míg a hús kifehéredik. Akkor megszórom  pirospaprikával, néhányat még kavarok rajta és gyorsan felöntöm annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a húst.  Megsózom, beleteszem a borsot, köményt, az összezúzott fokhagymát, babérlevelet és lassú tűzön főzöm. Ha majdnem puha a hús, az apró kockára vágott zöldségek is belekerülnek illetve a zöldborsó. Ilyenkor öntöm fel a megfelelő mennyiségű vízzel, attól függ mennyi levest szeretnék. Ha a zöldségek és a hús is teljesen puha, a tejfölben elkavart lisztettel behabarom. Néhány csepp ecettel vagy citromléval savanyítom.

Megjegyzés: Nagyon finom, ha kerül bele szeletekre vágott friss gomba. De tehetünk hozzá kockára vágott burgonyát is. Zöldbabbal is kiváló.

2010. január 16., szombat

Müzlis kenyér


Ezt a receptet egy kedves olvasó küldte nekem, aki járt nálam a blogon.. Köszönöm Andrea! :) Most ismét egy titkot árulok el magamról. Még nem ettem édes kenyeret. :) Azt gondoltam, hogy olyan ízű ez a müzlis kenyér, mint a gyümölcs kenyér. De nem... Ez valahogy más. Mogyorókrémmel, vajjal, lekvárral megkenve nagyon finom. Van benne aszalt gyümölcs és müzli. Sveet programon sült, az első dagasztás után kerültek bele az aprított adalékok.

Hozzávalók:
42,5 dkg liszt (két fajtát használtam most is, 25 dkg rétest és 17,5 dkg finomat)
2 dkg élesztő
2 ek cukor
1 kávés kanál só
2,5 dl tej
2,5 dkg olvasztott vaj
1 ek kókusz reszelék
3-3 dkg aszalt szilva és sárga barack
5 dkg csokis müzli 

Elkészítés:
A lisztet összekeverem a sóval, cukorral, kókuszreszelékkel, beleöntöm a kenyérsütő üstjébe. Az élesztőt a langyos tejbe morzsolom, összekeverem és hozzáadom a liszthez. Beleöntöm az olvasztott vajat. Beindítom a sweet programot, a méret 700 g, a szín medium. Elkeződik a keverés. Kevesebb ideig kever a gép mint a basic-nál. Ha csipog beleöntöm az apró darabokra vágott aszalt gyümölcsöt és a müzlit. Hagyom dolgozni a gépet, néha bekukucskálok. 2 óra 50 perc után van kész. Kiveszem az üstöt és rácsra borítom a kenyeret.


2010. január 15., péntek

Lekváros kukorica torta

Először sütöttem piskótát kukorica lisztből. Mikor megláttam a receptet, eldöntöttem, hogy sort kerítek rá. Most jött el az ideje. Egyszerű, hétköznapi sütemény, nálam semmi diszítést nem kapott. Ha alkalomra készülne, lehetne extrázni.








Hozzávalók:
4 tojás
12 dkg cukor
12 dkg kukorica liszt
2 ek rum
1 citrom leve
1 teás kanál sütőpor
1 kis üveg lekvár (házi szilva dzsemet használtam)

Mázhoz:
1 citrom leve
20 dkg cukor

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztom. A sárgáját kikavarom a  cukorral. A lisztbe beleteszem a sütőport, 1 citrom levét, a rumot és hozzáadom a kikavart tojássárgákhoz. A fehérjéket felverem kemény habbá és lazán hozzáadagolom a lisztes, tojássárgás alaphoz. Egy 22 cm átmérőjű tortaforma alját kivajazom és kilisztezem, és beleöntöm a tésztát. 160 fokos sütőben sütöm 30 percig. Ha meghűlt kettévágom és megkenem lekvárral. A tetejére citrommáz kerül, amelyhez a 20 dkg cukrot kikavarom egy citrom kifacsart levével.

Ötlet: Vidék íze

2010. január 13., szerda

Majdnem Waldorf...

A Waldorf-saláta története a Baden-Württemberg-i, Heidelberg közelében fekvő Walldorfból indult el. Ott született ugyanis 1763-ban Johann-Jakob Astor, aki később a világ egyik leggazdagabb emberévé vált.
Mivel az Astorok igen szegények voltak, kivándoroltak New Yorkba, hogy szerencsét próbáljanak. Az akkoriban 16 éves Johann az amerikai álom megvalósulásának kitűnő példája, hiszen utcaseprőből milliomossá küzdötte fel magát. Szorgalmának, jó megérzéseinek és szerencséjének köszönhetően hatalmas vagyonra tett szert - letéve ezzel a későbbi családi szállodabirodalom alapkövét.
Dédunokái 1897-ben építették meg Manhattanben az első luxushotelt, a Waldorf Astoriát. A főszakács, Oscar Tschirky a megnyitón új kreációkkal kívánta kényeztetni a publikumot. Az ételeknek is olyan felülmúlhatatlanoknak kellett lenniük, mint a szállodának.
Tschirky mindenfélével kísérletezgetett, amit csak a zöldségszezon kínált. Ebből kerekedett ki aztán a dió, alma és zeller vitaminokban gazdag keveréke könnyű majonézzel elegyítve. Az előkelő vendégek elragadtatva fogyasztották a krémes, ugyanakkor ropogós salátát. Egyébként ma is minden nyelven a dinasztia alapítójának szülőhelye szerepel e finomság nevében.



Ha valaki el szeretné készíteni, íme az eredeti? recept:

Hozzávalók (6 személyre):
4 savanykás alma (50 dkg; pl. boskoop), 50 dkg zeller, 1 citrom leve, kb. 12 dkg dió, 2 ek majonéz, 75 g dkg tejföl vagy 2 ek joghurt, só, bors

1. Az almát félbevágjuk, majd a magház eltávolítása után héjastul keskeny hasábokra metéljük. A zellert meghámozzuk, négyfelé vágjuk, igen finomra gyaluljuk, és meglocsoljuk a citromlével.
2. Néhány szem diót félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprítjuk robotgéppel vagy éles késsel.
3. A majonézt kikeverjük a tejföllel meg a sóval, borssal, végül óvatosan beleforgatjuk az összes hozzávalót.
4. A salátát legalább 4 órán át állni hagyjuk. Közvetlenül fogyasztás előtt a félretett dióval díszítve kínáljuk.
                              
Mindez innen.

Most jön az én verzióm:


 
Hozzávalók:
2 db körte
egy fél marék dióbél
1 db alma méretű zeller
2 ek majonéz
1  pohár natúr joghurt (150 g)
1 pohár sovány tejföl (175 g)

őrölt bors
néhány csepp citromlé
pici cukor ( kb. 1 kávés kanál)
(jégsaláta levelek, füstölt sajt)

Elkészítés:
A tejfölt, joghurtot összekeverem a majonézzel. Teszek bele egy csipet sót , pici őrölt borsot, cukrot és néhány csepp citromlével ízesítem. A körtéket megmosom, négybe vágom, kiszedem a magházát és tetszőleges szeletekre vágom. A zellert meghámozom, megmosom kb. akkorára szeletelem, mint a körtét. Összekeverem a zellert, körtét és az apróra vágott diót a saláta öntettel. A szervírozó edénybe teszek két nagy levél jégsalátát, abba öntöm bele a salit. Díszítésként dióbél megy rá. Nem bírtam ki és vágtam rá zöldséghámozóval füstölt sajt csíkokat is. :)

2010. január 12., kedd

Francia kenyér


Kaptam ezt a receptet. A kenyérsütő gép francia programján is el lehet készíteni, de én inkább sütőben sütöttem, mert ebben a formában akartam látni. Kicsit édeskés ízű, nagyon finom.




Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 dl tej (szükség szerint + 1/2 dl még)
2 ek cukor
1 kávéskanál só
2,5 dkg élesztő
2 ek olaj

Elkészítés:
A lisztbe belekeverem a cukrot, sót, majd mehet a kenyérsütő üstjébe. Hozzáadom az olajat, majd a langyos tejben elmorzsolt, elkevert élesztőt. A dagasztást elindítom.  (Kellett hozzá még egy pici tej, mert keménynek taáltam a tésztát, kb.  1/2 dl).  Kelesztőtálban hagyom megkelni. Kelés után négy db-ra osztom a tésztát ésl hosszúkásra formázom, kb. 30 cm méretűre. Sütőpapíros tepsire teszem őket, lekenem tejjel, és  bevágom mindegyiknek a tetejét 2-3 helyen. A tepsiben pihenhet kb. 15 percet még. 190 fokon sül kb. 20 percig.

2010. január 11., hétfő

Csípősssss pulykacsíkok


A pulykamellet, amiből készült az étel, ajándékba kaptuk. Igazi házi takarmányon nevelt pulyka hús volt. Bevetettem a kedvenc színes bors keverékemet és volt még az ősszel, a kertből leszedett, ismeretlen fajtájú erős, csöves paprikából, azt is felhasználtam. Az eredmény: egyszerű, gyors,  tüzesen csípős fogás lett.

Hozzávalók:
60 dkg pulykamell
1 kisebb fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 kávés kanál színes bors keverék
2 kisebb csípős paprika

olaj

Elkészítés:
A húst csíkokra vágom. Beleteszem egy fémtálba, megszórom a színes bors keverékkel, sózom, öntök rá olívaolajat 2-3 kanálnyit. A feldarabolt hagymákat is beleszórm. Az erős paprikát megmosom, hosszában kettévágom. Megkóstolom, ha nagyon brutál kiszedem a magokat. Utána feldarabolom és hozzáadom a húshoz, majd az egészet összekeverem és hagyom állni 2-3 órát. Egy serpenyőbe olajat öntök, ráborítom a húst, nagy lángon készre  pirítom. Tálalásnál szórok rá egy kis petrezselyemzöldet.
Sült krumplival ettük.

2010. január 10., vasárnap

Almás kalács



Anyukám szokta sütni az almás kalácsot, tőle van recept. Főleg nyáron szeretjük nagyon (meleg ide vagy oda, ha megkívánjuk elkészül), van egy kora nyári alma fajtánk, ha az érik, akkor sülnek a rudak sorban.
Több 10 kg alma van raktáron nálunk, most télen is, muszáj, hogy fogyjon belőle, mert van ami már picit fonnyadtabb. Ezért döntöttem úgy, hogy almás süti legyen. De ne lepény, inkább ez a változat. Egyébként tekercset is inkább almás töltelékkel  szoktam készíteni, népszerűbb mint a  diós vagy  mákos.  Az almának köszönhetően még másnap is puha (ha esetleg marad belőle).

Hozzávalók:

50 dkg liszt (25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt)
1,25 dkg élesztő
1 tk só
5 dkg cukor
2,5 dl tej
1 ek tejföl
5 dkg zsír
1 tojás sárgája
töltelék:
1,6  kg alma
fahéj
cukor

Elkészítés:

A két fajta lisztet összekeverem. Beleteszem a kenyérsütő gép üstjébe.  Beleszórom a cukrot, a sót, hozzáadom a tojássárgát, az olvasztott zsírt, a tejfölt. Az élesztőt kb. 1 dl  kézmeleg tejben pici cukorral megfuttatom. Majd ezt is hozzáöntöm a többi hozzávalóhoz, és legvégül öntöm bele a maradék 2 dl langyos tejet. A géppel megdagasztom, majd átteszem a tészát kelesztőtálba és hagyom kb. 1 óra alatt duplájára kelni.
Míg a tészta pihen, meghámozom és  lereszelem az almát. Kicsavarom a levét és ízesítem fahéjjal, majd cukrozom.
A megkelt tésztát kettéosztom, kinyújtom téglalap alakúra, kb. 1/2 cm-es vékonyságúra, rászórom a tölteléket és felcsavarom mint a bejglit. Sütőpapíros tepsire rakom, villával megszúrkálom a tetejét, több helyen, majd hagyom picit még pihenni kb. 10 percig. Előmelegített sütőben, 180 fokon sütöm, 40-45 percig.

2010. január 9., szombat

Babsaláta


Ennél az ételnél nem voltam elég tudatos. Ugyanis konzerv babot használtam. Ha  tehetjük, inkább főzzünk gyöngybabot, még is csak az az igazi.  Előző este beáztatjuk, megfőzzük, kihűtjük és lehet vele dolgozni. Most viszont ezt kell dícsérnem, ezt is én készítettem.  :)

      


Hozzávalók:
kb. 30-35 dkg fehérbab
1 nagy lilahagyma negyede
kaliforniai paprika
olívaolaj
pár csepp citromlé

bors
petrezselyem zöld

Elkészítés:
A hagymát  megtiszítom, felszeletelem, hozzáadom a lecsöpögtetett babhoz. Beleszórom az apró kockára vágott paprikát. Megsózom, borsozom. Olívaolajjal meglocsolom, pár csepp citromlé is kerül rá. Tálalás előtt megszórom aprított petrezselyem zölddel. Ennyi.
Jó étvágyat!
Mi sült tarjához ettük.

2010. január 8., péntek

Zöldséges zúzaleves

Zúzát pörköltben, pörköltként vagy húslevesben szoktunk enni. Láttam egy újságban ezt a receptet, gondoltam,  elkészítem. Be is jelentettem a családnak, természetesen kinevettek. Még hogy zúzaleves? Ok, akkor ti kaptok zúzapörit, viszont én maradok a levesnél-mondtam. Felkészítettem az összes zúzát pörköltnek és mikor már majdnem megfőttek a zúzák, akkor kivettem annyit belőle, ami nekem elég a leveshez és külön lábasban fejeztem be az ételt.

                           
Hozzávalók :
30 dkg csirke- vagy pulyka zúza
1 póréhagyma 
1 sárgarépa
1petrezselyem
1-2 szelet zeller
2 közepes burgonya
2-3 gerezd fokhagyma

őrölt bors
pirospaprika
1 babérlevél
zsiradék

Elkészítés:
Zsiradékon a felaprított hagymát megfonnyasztom, megszórom pirospaprikával, beleteszem az felkockázott zúzát, az összeaprított fokhagymát,sózom, borsozom és öntök rá egy kis vizet. Megy bele a babérlevél.  Ha már puha a zúza, hozzáadom az apró kockára vágott zöldségeket, és felöntöm annyi vízzel, amennyi levest szeretnék. Készre főzöm.

Ötlet: Vidék íze

2010. január 7., csütörtök

Ki sült-e már a kalácsom?



Igen, kisült az első gépi kalácsom!!!!!. Nem tudtam, hogy fogjak hozzá, nem volt   receptem, de gondoltam, a kenyérbő kiindulva, össze tudok hozni valamit. A liszt mennyisége adott volt, szintén 45 dkg-val dolgoztam. Több réteslisztet és kevesebb finomlisztet kevertem össze. Tejszínnek mindenképpen kerülni kellett bele, de hogy meglegyen a folyadék szükséges mennyisége, pótoltam tejjel. Az élesztőből annyit használtam, amit az ekkora méretű kenyérhez szoktam. Plusz zsiradék? Úgy döntöttem, hogy hiába zsíros a tejszín, még mehet hozzá 3 dkg vaj. Két tojás sárgáját adtam hozzá, hiszen kalácsról van szó és nem kenyérről.
Aztán már csak azt kellett eldönteni, hogy melyik programot válasszam. A sweet bizonyult megfelelőnek. Kétszer dagasztott, de teljesen másképp, mint a kenyérnél, basic módban. Először 10 percig tartott a keverés, majd 5 perc pihi. 20 perc keverés utána pedig kelesztés. A sütés vége felé leskelődtem és nagyon meglepődtem, azt hittem nem fog elférni az üstben, úgy megnőtt. Nem ragadt bele a lapát,  nagyon szépen ki tudtam szedni az üstből. A színbeállításnál sötétet választottam. Alig vártam, hogy kihűljön, nem is bírtam sokáig, megvágtam (látszik,  a képen, kicsit meghúzódott bélzete). Meg kell mondjam nagyon elégedett vagyok. Csodaszép fehér, egyenletes bélzet.  Puha, illatos kalács. Bár ahogy hűlt, a teteje picit behorpadt, de mindenképpen megdícsérem magam...:)


                          


Hozzávalók:
30 dkg rétesliszt
15 dkg finomliszt
3 dkg vaj
2 dl tejszín (20 %-os zsírtaralmú)
1 dl tej
1,25 g friss élesztő
6 dkg cukor
1/2 tk só
2 tojás sárgája

Elkészítés:
A két fajta lisztet összekeverem, beleteszem a cukrot, sót. A tejben felkeverem az összemorzsolt élesztőt. A tejszínt hozzáöntöm a liszthez, illetve a megolvasztott vajat is. Megy bele az élesztős tej, majd legvégén a felvert tojássárgák. Az egészet beleöntöm az üstbe és bekapcsolom a sweet programot. A méretet 700 g-osra állítom, a színt sötétre. 2 óra 50 perc a teljes program idő. Rácson hűtöm sülés után a kalácsot.


2010. január 6., szerda

Filmajánló tőlem :)

Wise  Lady hívott játszani. Kedvenc filmjeim kedvenc jeleneteiből kellene mazsolázgatni. A videó bebiggyesztés nem megy nekem, de linkeket teszek be.  Rangsort nem állítanék fel, inkább csak felsorolok.

Az egyik  film, amit megemlítenék a Büszkeség és balítélet, annak is a  BBC-s változata. Rengetegszer megnéztem. (A könyvet is elolvastam.)  Nem fogjátok kitalálni ki a kedvencem benne... Persze, hogy Colin Firth. :) (Milyen érdekes, hogy színészi pályafutása alatt kétszer is volt Mr. Darcy)
A történet Angliában játszódik, a XVIII. században. A Bennett lányok élete és férjkeresése a fókuszban.
A jómódú, ám nem túl gazdag Mr. Bennet boldogan él vidéki birtokán buta, folyton fecsegő feleségével és öt lányával. Mrs. Bennet életének célja lányait a szegényes hozomány ellenére jól férjhez adni.   Sikerül is!!!A kedvenc jelenetemben  Lizzie zongorán játszik, Mr. Darcy pedig messzebbről hallgatja őt, közben egymás szemébe néznek. Hú bizseregni kezd a gyomrom!!!! Azok a beszédes szemek. (2 perc 32 mp-nél figyeljetek.)

A következő film egy  viccesebb kategória. Rózsaszín párduc Steve Martinnal. Zseniális figura és irtóra tetszett az akcentusa. Az első részt dvd-n láttuk, a másodikat moziban.
Az első részben a meggyilkolt fociedző eltűnt gyémánt gyűrűje, a rózsaszín párduc megtalálása a feladat. A körülményes és kissé gyagya (annyira gyagya, hogy már zseniális) Clouseau felügyelő kapja az ügyet. Természetesen megoldja a rejtélyt és felgöngyölíti a szálat, segítsége a titkárnője és asszisztense, akik szinte mindenhová vele mennek.
Az egyik jó kis jelenet, mikor komoly rutinnal próbál beállni Clouseau a mini SMART-jával a rendőrségi   parkolóba. Rengeteg hely van, de természetesen az összes autót összetöri, mire sikerül leparkolni.
Van egy jó   táncos rész is, ahol Beyonce háttértáncosaként lép fel a felügyelő és asszisztense, cuki kis ruhában. :))

 Könnyű kikapcsolódást ígérő film, jó poénokkal.

Egy régi kedvenc. Gyermekem még kisfiú volt, mikor együtt néztük a Sárkányszív című filmet. A sárkány és a lovag harcáról, majd barátságáról szól, illetve a sárkány fél szívével élő, szavát be nem tartó hercegről, aki apja halála után nem hogy igazságossá nem válik, de igazán gonosz lesz.
A legmeghatóbb rész benne amikor meghal a sárkány és a mennybe száll, szól a zene, nekem pedig folynak a könnyeim. Az én kisfiam pedig csodálkozik, hogy anya sír. Az anyák már csak ilyen érzékenyek. :) Sinkovits Imre szikronhangja egyszerűen lenyűgöző. Ideteszek egy linket, ha van kedvetek nézzétek meg.

Ház a tónál
Sandra Bullock a történetben egy orvosnőt játszik, aki eladja tóparti csupa üveg házát, és az új lakónak hátrahagy egy levelet jótanácsokkal. Bár az új lakó a régi, hiszen az orvosnő 2006-ban él a házban, az építész pedig 2004-ben. A ház postaládájában cserélgetik egymással a leveleket, de valójában nem tudnak találkozni a két éves időkülönbség miatt. Végülis beteljesült a szerelem, megoldódik a vissza a jövőbe, előre a múltba probléma. Happy end... Bár a végén azt hittem, hogy még sem sikerül nekik.
Nem emelek ki jelenetet, inkább mutatok valamit.

A 5. film, amit szeretek A másik Boleyn lány. Ez a film két nővér, Boleyn Anne és Boleyn Mary történetéről szól. Hogyan férkőznek apjuk és nagybátyjuk írányításával VIII.Henrik közelébe és lesznek mindketten a király szeretői. Szerelem, ármánykodás, halál, van itt minden. (A film folytatását olvastam könyvben,szintén tetszett. A címe a királynő bolondja.) Ide is másolok egy linket, az előzetest nézhetitek meg.

Továbbadom a stafétát Gizinek és Lizának!

2010. január 5., kedd

Póréhagymás húsrolád


A francia konyhaművészet nemcsak rendkívüli változatosságáról nevezetes, hanem néhány olyan ételről is, amelyek szorosan hozzátartoznak a jellegzetes francia - vagy mondjuk inkább: párizsi - életformához. Ha teszem azt valaki beül egy Szajna-parti vendéglőbe, akkor azt tapasztalja, hogy a vendégek többsége (föltéve, hogy nem külföldi turisták szállták meg az éttermet) calvadost, azaz almapálinkát iszik, és poireau-t, azaz hagymalevest eszik. Így írta ezt meg Erich Marja Remarque: A diadalív árnyékában című világhírű regényében is. És talán a hagymaleves tiszteletére nevezte el Agathe Christie, minden idők legzseniálisabb krimiszerzője, belga nemzetiségű mesterdetektívjét Poirot-nak.
A póréhagyma termesztése igen régi keletű, hiszen már az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is ismerték, ételízesítőként és salátakészítésre használták.
Nálunk nemigen fogyasztották, jóllehet a két világháború között - külföldi megrendelésre - Makó környékén sok póréhagymamagot termeltek.
Fogyasztása nagyon egészséges, ugyanis a póréhagyma - vagy ahogy régen nevezték: a párhagyma- számottevő mennyiségű B1-vitamint és ásványi sókat tartalmaz. Igen nagy az élettanilag hasznosítható vastartalma is.
A nyári póréhagymát elsősorban zöldhagymaként, frissen fogyasztják. Sok C- és B1-vitamint tartalmaz, emellett magas az ásványisó-tartalma, és sok vas van benne. Ezzel szemben az allilszulfid-tartalma alacsonyabb, mint a vöröshagymáé, ezért a póréhagymát fogyasztó ember leheletén a kellemetlen hagymaszag kevésbé és csak rövidebb ideig érződik.
A téli póréhagyma vékonyabbjai ugyancsak jól használhatók zöldhagymaként. A kifejlett, vastag hagymák konyhai célokat szolgálnak: leves, mártás és kiváló ízű saláta készül belőlük.
A póréhagyma zöld leveleiből szárítmány is készülhet: a megmosott leveleket félárnyékos helyen megszárítjuk, és üvegben vagy műanyag zacskóban tároljuk, télen minden étel ízesítésére alkalmas, ahol egyébként vöröshagymát szoktunk használni.




A kép és szöveg: Bálint gazda oldaláról


Mostanában majdnem mindig van itthon póréhagyma. Használom leveshez, tölteléknek, salátába, szendvicsre. Most a fasírtot dobtam fel egy picit vele.





Hozzávalók:

50 dkg darált hús (én sertést használtam)
2 szelet szikkadt kenyér

bors
szárított bazsalikom
1 tojás
póréhagyma
zsiradék
zsemlemorzsa

Elkészítés:
A póréhagymából 2-2,5 cm-es darabokat vágok. A húst fűszerezem borssal, bazsalikommal, sózom. Belekeverem a beáztatott és kinyomkodott kenyeret, beleütöm a tojást és összegyúrom. A hagymadarabokat a kilapított hús közepére teszem és bebugyolálom a hússal, hosszúkás alakúra formázom, zsemlemorzsába forgatom és forró zsiradékon megsütöm.
Bármilyen körettel tálalható.

2010. január 3., vasárnap

Ismét kenyér




Kenyérsütéshez készülődtem, de előtte még leültem a gép elé szétnézni recept ügyben. Jól tettem, ugyanis megláttam Wise Lady bejegyzésének a címét, gépi kenyérsütés abszolút kezdőknek. Azonnal ráklikkeltem és mentettem a receptet. Ez a kenyér WL ott leírt receptje alapján készült.




Hozzávalók:
25 dkg finom liszt
20 dkg réteszliszt
1 kis mérőkanál tejföl
1 kis mérőkanál só
1 kis mérőkanál cukor
5 g-os friss élesztő egy negyed része
3 dl víz
2 nagy mérőkanál olaj




Elkészítés:
Összekevertem a két fajta lisztet, beleszórtam a sót, a cukrot, a tejfölt, beleöntöttem az olajat. Mindez bekerült a gép üstjébe.  A vízben feloldottam az élesztőt majd hozzáöntöttem a liszthez. Alapprogramot indítottam el, ami 2 óra 53 percig tart. (Sütéshez eddig még csak a basic programot használtam.) Amikor megsült, kiborítottam az üstből, rácsra tettem és lekentem vízzel, ahogy W. Lady javasolta.

Eddig ez a legformásabb kenyér, azok közül, amelyeket sütöttem, az íze is kitűnő! Ahogy kihűlt megvágtuk és kb. 2 szeletnyi van belőle! Bekészítettem még egyet!! :)

Padlizsános rakottas





Volt itthon két padlizsán, már kb. 2 hete őrzöm őket. Először tésztával akartam elkészíteni, de meggondoltam magam. Találtam egy receptet, (Magyar Konyha) az eredeti verziót  írom le,   megjegyzésben pedig a változtatásaimat.


 Hozzávalók:
40 dkg burgonya
2 db padlizsán
5 ek olaj
1 hagyma
50 dkg paradicsom
25 dkg mozarella
1 csokor bazsalikom
5 dk parmezán



Elkészítés:
A burgonyát sós vízben, héjában megfőzöm. Hagyom kihűlni, majd karikára vágom. A padlizsánt héjastól felszeletelem kb. fél cm-re. Besózom és hagyom állni. Leöblítem, megszárogatom és olajon megsütöm. A hagymát apró kockákra vágom és szintén olajon megpirítom. Egy kivajazott tűzálló tálba rétegzem a hozzávalókat. Kezdem a krumplival, megy rá a hagyma, paradicsom, mozarella. Váltakozva rakom a hozzávalókat, míg el nem fogynak. A rétegeket ízesítem bazsalikommal.Tetejére szórom a sajtot. 200 fokos sütőben sütöm készre, kb. 45-50 perc alatt.

Megjegyzés:

  • 4 db burgonyát főztem meg, összesen 55 dkg volt.


  • Nem használok friss paradicsomot ilyenkor télen, szerintem ízetlen. De most kivételesen volt itthon. (A férjem pörköltet készített   a hétvégén bográcsban, egyedül ment el vásárolni, és képes volt venni hozzá paradicsomot, pedig a fagyasztóban van eltéve, ami tökéletes pörköltbe.) Ami kimaradt az felhasználtam, tekintettel a borsos árra. Kb. 30-35 dkg-nyi volt. Ilyenkor konzerv paradicsom bátran bontható, az íze finomabb,  kicsit szottyosabb lett volna tőle az étel.


  • Egy db mozarellát találtam a hűtőben, 220 g-os volt.


  •  Nem voltam még az idén boltban, friss zöldfűszerekből kifogytam. Viszont minden mennyiségben megtalálhatóak a szárítottak. Ezért egy tk. bazsalikomot beáztattam egy pici vízbe és azzal dolgoztam.


  • A tegnapi buci megsütéséhez lereszelt sajtból nem használtam el mindet, hanem beraktam egy záródó tetejű műanyag edénybe, így nem száradt ki és most éppen kapóra jött.


  • Finom fogás, de nem száz százalékos, csak 99. :) Szerintem kora ősszel -amikor szezonja van a padlizsánnak, a paradicsomnak, és tele van a kert friss bazsaikommal- akkor újra ki kell próbálnom.