Tegnap szántam némi időt a kertre. Többek között ritkítottam a céklát, a szebb levelekből tettem el a hűtőbe és ma abból készült az ebéd. Legutóbb köretként végezték a levelek, most pedig darált hús is került hozzá, és egy kis gorgonzola sajt, így főétel lett belőle. A sajt mennyiségével óvatosan kell bánni, mert a céklalevélnek is van egy kis kesernyés íze, ha túl adagoljuk a sajtot, akkor nem biztos, hogy harmónikus ízt kapunk.
Elkészítés:
A megmosott céklaleveleket ujjnyi csíkokra vágom. Megtisztítom a hagymát, megmosom, felkarikázom. Olivaolajat teszek egy serpenyőbe és megpárolom rajta a leveleket a hagymával együtt. A darált húst kevés olivaolajon sóval, borssal, őrölt köménnyel megpárolom. A rizst kimérem, megmosom, majd bő mennyiségű vízben megfőzöm. A párolt leveleket a hússal, rizzsel óvatosan összekeverem, egy kerámia tálba (28*22 cm méretű) simítom, a tetejére darabolom a gorgonzolát, meglocsolom olivaolajjal és előmelegített kb. 200 fokos sütőbe tolom. Megvárom, míg megolvad a sajt a tetején (néhány perc), kiveszem, majd tálalom.
Izgalmasan hangzik!...a céklalevelet még soha nem kóstoltam...
VálaszTörlésIzgalmas
VálaszTörlésAzt a mindenit! :)
VálaszTörlésMég sosem hallottam céklalevélről, de szerintem még látni sem láttam.
Hosszúkás és gömbölyű zöldség van előttem csak. :D
Nagyon finom lehet.
Holnap én is hasonló ételt főzök, csak spárgával készítem, rakottan. :)