Míg mások idény gyümölcsből készült pitéket, tortákat, krémeket, fagyikat készítenek, addig én a mákos-habos süti gondolatától nem tudok szabadulni. Már régóta kívánom és készülök megsütni, de most jutottam el odáig, hogy átgondoljam, hogyan s miként kellene kivitelezni. Adott volt a felbontott csomag mák, ami ha sokáig vár felhasználásra (még ha hűtőben is) könnyen megavasodik, volt fölösleges tojásfehérje is, már csak a töltelékhez használandó kötőanyagot kellett kiötölni. Sikerült!
a tésztához:15 dkg liszt
3,75 dkg zsír
5 dkg cukor
1 csapott tk sütőpor
2-3 ek tejföl
1 tojás sárgája
1 vaniliás cukor
a töltelékhez:
18 dkg darált mák
2 alma
3-4 ek cukor
4-5 ek lekvár (nálam most házi szilvalekvár)
a habhoz:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
Elkészítés:
A lisztbe szórom a sütőport, vaniliás cukrot, cukrot és elmorzsolom zsírral. Beleteszem a tojássárgát és összeállítom tejföllel. Könnyen gyúrható tésztát kapok, amit pihentetés nélkül, azonnal kör alakúra nyújtok és kibélelek vele egy 23 cm-es kapcsos tortaformát, úgy, hogy nem csak az aljára teszek tésztát, hanem felhúzom az oldalára, hogy legyen egy kb. 1-1,5 cm-es pereme a sütinek. Megkenem lekvárral a tésztát.
Töltelék: A mákot megdarálom cukorral, belekeverem a lekvárt, majd a lereszelt almát is. Az így elkészült tölteléket rásimítom a lekvárral lekent tésztára. Előmelegített, 180 fokos sütőben sütöm 45 percig.
Közben, felverem keményre a tojásfehérjét, apránként hozzáadagolom a cukrot. Egy edényben vizet forralok, ráteszem a vizes lábasra a tojáshabos tálat és továbbverem gőz fölött a fehérjét, míg egészen kemény és fényes lesz. Ez néhány perc, kb. 3-4 . Habzsákba töltöm és a megsült tortára kis halmokat nyomok, visszateszem a sütőbe 150 fokra, 10 percig.
Jaj de finom lehet... Imádom a mákos sütiket :).
VálaszTörlésJujj-jujj, de jóóóóó! :)
VálaszTörlésLátom, megy a habverés. ;))
@ndre@,
VálaszTörlésigen finom, de vészesen fogy, kb. két szeletnyi van már belőle. Üdv. nálam! :)
Egycsipet,
hála a tojásfehérjéknek, hagyják magukat felverni :). Azon gondolkodom, hogy legközelebb így készítem a Pavlovát is, főzöm kicsit a habot, kevesebb ideig kell bent hagyni a sütőben és szép hófehér marad.
Ilyet egyszer már ettem :) Nagyon jól néz ki a tiéd! :) Jajj de megennék egy szeletkével :D
VálaszTörlésHűha, ez nagyon jó lett!!!
VálaszTörlésMeseszép és az hiszem én nagyon-nagyon imádnám
VálaszTörlésLivi, Tündér, Bianka,
VálaszTörlésköszönöm.
Már csak a múlté....
Ez meseszép lett:)
VálaszTörlés